Stortinget - Møte onsdag den 21. november 2001 kl. 10

Dato: 21.11.2001

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 3

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Sigbjørn Molvik til kirke- og kulturministeren, vil bli besvart av landbruksministeren på vegne av kirke- og kulturministeren.

Sigbjørn Molvik (SV): Jeg vil stille følgende spørsmål til kirke- og kulturministeren:

«Styret for NRK vurderer på nytt å gå tilbake på planene om å skille ut Østfold og Nordland som egne fjernsynssendinger til tross for at Stortinget i statsbudsjettet for 1996 økte NRK-lisensen for å fullføre utbyggingen av distriktsfjernsyn.

Hva vil statsråden gjøre for å sørge for at Stortingets vedtak om utbygging av distriktsfjernsyn blir gjennomført?»

Statsråd Lars Sponheim: Jeg legger til grunn at utbygging av distriktsfjernsyn i Østfold og Nordland er bindende vedtatt av Stortinget. Etter den avklaringen som kom fram da Stortinget behandlet statsbudsjettet for 2001, ser jeg det som selvsagt at NRK følger opp Stortingets forutsetninger.

Dette blir bekreftet av NRK, som opplyser at det blir etablert egne fjernsynssendinger for Østfold og Nordland i 2002. Det er derfor ikke riktig at styret for NRK vurderer å gå tilbake på planene om slike sendinger.

Sigbjørn Molvik (SV): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg oppfatter som svært positivt. Sjølsagt legger jeg til grunn at det er forpliktende for Regjeringa, og at det vil bli fulgt opp overfor NRK.

Noe av bakgrunnen for mitt spørsmål er at så vidt jeg vet, ble denne saken utsatt nok en gang i NRKs styremøte den 12. november. I et brev til departementet fra NRK datert 6. april i år skriver NRK følgende:

«Vi har derfor vedtatt at rekruttering og opplæring av medarbeidere i Østfold og Nordland skal skje i 1. halvår 2002 med oppstart av sendinger i løpet av 3. kvartal samme år.»

Denne utsettelsen i styremøtet nå i november gjør meg urolig i forhold til om den tidsplanen som er skissert av NRK, vil holde. Jeg har derfor følgende spørsmål til statsråden: Vil statsråden sørge for at denne tidsplanen for gjennomføring av Stortingets vedtak nå blir fulgt uten ytterligere utsettelser?

Statsråd Lars Sponheim: Ja – i det nevnte brev fra NRK til departementet sier NRK:

«NRK vil således planlegge oppstart av egne distriktssendinger for fjernsyn i Østfold og Nordland fra høsten 2002.»

Det legger departementet til grunn, og det skal skje.

Sigbjørn Molvik (SV): Takk for positivt svar.