Stortinget - Møte fredag den 14. desember 2001 kl. 10

Dato: 14.12.2001

Dokumenter: (Innst. S. nr. 33 (2001-2002), jf. Dokument nr. 8:8 (2001-2002))

Sak nr. 8

Innstilling fra finanskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Lodve Solholm, Øystein Hedstrøm og Harald T. Nesvik om at innførselskvotene av reiseutstyr og reisegods, som alkohol og tobakk m.m., harmoniseres med EUs regler

Talere

Votering i sak nr. 8

Per Erik Monsen (FrP): I årene som kommer, vil det bli en betydelig økning i kvotene for innførsel av alkohol og tobakk mellom EU-landene, og mange land praktiserer allerede i dag fri innførsel. Dette vil føre til et stadig økende press for å harmonisere nivået på alkohol- og tobakksavgiftene. Den nye danske regjeringen har allerede varslet at den vil foreta betydelige avgiftsreduksjoner over en treårsperiode, med start i 2003. Svenskene er også godt i gang. Dette vil etter hvert skape et sammenfallende avgiftsnivå innen hele EU-området, tilpasset landene med det laveste avgiftsnivået.

Fremskrittspartiet mener at det verken er ønskelig eller mulig å opprettholde et system hvor prisforskjellene mellom naboland med en lang og vanskelig kontrollerbar felles grense er så store. En betydelig avgiftsreduksjon vil derfor også måtte komme i Norge, ikke minst for å sette en stopper for den betydelige ulovlige omsetningen vi har, som gir kriminelle enorme fortjenester. Eksempelvis var det fram til november i år beslaglagt 226 000 liter sprit, som er ny rekord med god margin, og som tyder på at dette er en virksomhet i vekst.

Jeg ser ingen grunn til at norske borgere ikke skal kunne ha den samme rett til privat innførsel av alkohol- og tobakksvarer som EU-borgere har. Det er viktig å presisere at forslaget gjelder en harmonisering med EUs regelverk. Det vil si at nye grenser for innførsel skal gjelde mellom Norge og EU-land på samme måte som de gjelder EU-landene imellom, og at det ikke dreier seg om de såkalte taxfree-kvotene. Dette dreier seg om varer som det er betalt avgift for, i et EU-land. Med ett unntak er alle våre naboland medlemmer av EU, og Norge blir liggende som en øy med sære og spesielle regler i forhold til våre naboer.

Det er for meg et paradoks at mens innbyggerne i andre europeiske land drikker alkoholvarer av kjent opprinnelse og av en viss kvalitet, består nesten halvparten av brennevinet som konsumeres i Norge, av dårlig hjemmebrent, destillert vindusspylervæske, rødsprit og smuglersprit av ukjent opprinnelse. Dette annerledeslandet er jeg ikke tilhenger av.

Jeg vil med dette ta opp mindretallsforslaget i innstillingen.

Jørgen Kosmo hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Presidenten: Per Erik Monsen har tatt opp det forslaget han refererte til.

Øystein Hedstrøm (FrP): Våre naboland Danmark, Finland og Sverige gjennomfører omfattende omlegninger i avgiftspolitikken, spesielt på alkoholområdet. Innen 2004 vil de tre landene ha etablert tollfrie innførselskvoter på bl.a. 10 liter brennevin, 20 liter sterkvin og 90 liter vin. Opptrappingen til EUs regler startet i fjor, og kvotene økes inntil klimaks nås i 2004.

Etter forhandlinger med EU-kommisjonen har den svenske regjeringen godtatt en gradvis opptrapping av tollkvotene for alkohol. Dette er en nødvendighet, mener flertallet av svenske politikere, fordi man i avgifter har ligget høyest av medlemslandene, med økt trafikk til Danmark som resultat, fordi man her har de laveste avgifter i Norden. Som en følge av opptrappingen av EUs tollfrie turistkvoter har regjeringene i Sverige, Danmark og Finland blitt satt under sterkt press for å senke sine alkoholavgifter.

Her hjemme skjer det nær sagt ingenting. Både i statsbudsjettet for 2000, i revidert budsjett for samme år og i statsbudsjettet for 2001 lovet man fra arbeiderpartihold å sette ned avgiften på brennevin, men resultatene uteble. Samarbeidsregjeringen gir oss avgiftsreduksjoner på et nivå som har liten eller ingen praktisk betydning. Og resultatene ser vi. Stadig flere nordmenn lokkes til svenske systembutikker for å handle.

Fremskrittspartiet registrerer at det dessverre har vært umulig å få det politiske flertallet i Norge med på å følge utviklingen i Europa. Vi har som et resultat av dette det høyeste avgiftsnivået på alkohol i verden, og vi har en tilsvarende verdensrekord for smugling, hjemmebrenning og grensehandel. Det virker som at det kun er en eksplosiv utvikling av grensehandelslekkasjen til Sverige og Danmark som kan få Stortingets flertall inn på nye tanker. Vi tror at juledimensjoner på grensehandelen hele året må til for å få til en endring. Med halvtomme matvarebutikker og folketomme vinmonopol langs grensen vil muligheten åpne seg for endringer. Gjennom først å innføre tollfrie importkvoter av betydelig omfang vil det i neste omgang være mulig å få til helt nødvendige avgiftsreduksjoner på lokkevarer også her hjemme. Da oppnår vi én ting i tillegg: En vanlig reisende vil sjelden kunne pågripes for smugling. Det betyr at tollvesenet og politiet gis anledning til å bruke mer tid til å konsentrere seg om bekjempelse av internasjonale smuglerbander og øvrig kriminalitet ved landegrensene.

Fremskrittspartiets forslag blir stemt ned her i dag. Vi hadde håpet at det ved inngangen til et nytt millennium ville være et flertall i denne sal som ville stille seg bak forslaget om en harmonisering av innførselskvoter av reiseproviant til de regler som skal gjelde i hele EU-området. Men vi tok feil. Fortsatt ønsker et flertall å melde Norge ut av Norden og Europa på dette området. Det betyr at Kari og Ola Nordmann i sterkere grad vil protestere mot norsk avgiftspolitikk gjennom å valfarte til Sverige i den søte juletid. Det skjer nok ikke bare for å tøye husholdningsbudsjettene, men for å markere at lovgivningen står fjernt fra mange konsumenters rettsoppfatning.

Presidenten: Presidenten skal ikke kommentere det siste – men det er jo mange enklere måter å få det til på enn å reise helt til Sverige.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 8.

(Votering, se side 1158)

Votering i sak nr. 8

Presidenten: Under debatten har Per Erik Monsen på vegne av Fremskrittspartiet satt fram et forslag. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om at innførselskvotene i bestemmelsene om tollfrihet for reiseutstyr og reisegods, som alkohol og tobakk m.m., harmoniseres med EUs regler.»

Det voteres alternativt mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet.

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:8 (2001-2002) – forslag fra stortingsrepresentantene Lodve Solholm, Øystein Hedstrøm og Harald T. Nesvik om at innførselskvotene av reiseutstyr og reisegods, som alkohol og tobakk m.m., harmoniseres med EUs regler – vedlegges protokollen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 84 mot 16 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 16.12.46)

Presidenten: Da er vi ferdig med voteringene i de sakene som er oppført på dagens kart.

Før vi går til sak nr. 9, Referat, har presidenten for ordens skyld lyst til å referere en omtale av det som fant sted under stortingsdebatten den 14. desember 1946:

Stortinget vedtok i dag statsbudsjettet for 1946-47 enstemmig, uten avvikende, forutgående forslag og uten debatt (latter i salen). Den eneste som hadde ordet, var finanskomiteens formann, Mons Lid, som redegjorde for innstillingen. Etter vedtaket ble sluttsummen i budsjettet på vel 2,5 milliarder kr, som er noe høyere enn foreslått av Regjeringen. Finansdepartementet mener at budsjettet er for høyt og vil senere foreslå utgiftsreduksjoner av enkelte bevilgninger.

– Det er mye som har forandret seg, men ikke alt!