Stortinget - Møte onsdag den 16. januar 2002 kl. 10

Dato: 15.01.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 7

Rolf Reikvam (SV): Jeg har følgende spørsmål:

«Stortinget har vedtatt å forenkle prosedyren for godkjenning av fagplaner og eksamener for private høgskoler. For offentlige høgskoler skal institusjonen sjøl vedta opprettelse av studietilbud for inntil 3 år. For private høgskoler er regelverket fortsatt omfattende med lang saksbehandlingstid. Det kan fortsatt ta opp til ett år før godkjenning blir gitt.

Hvilke initiativ vil statsråden ta for å forenkle godkjenningsprosedyren?»

Statsråd Kristin Clemet: Jeg må først få si det helt selvfølgelige, nemlig at privathøyskoleloven gir regler for behandlingen av søknader om eksamensrett som departementet må forholde seg til. Lovens system er at den private høyskolens studietilbud skal være likt eller ligge på samme nivå som studier ved offentlige høyere utdanningsinstitusjoner. For å fastslå om dette er tilfellet, er det nødvendig med en faglig vurdering. Loven stiller også krav om at de private høyskolene skal ha styringsordning, studieplaner, eksamensreglement, klageordning og opptaksreglement som skal godkjennes av departementet.

Likevel er jeg, innenfor de grenser loven setter, svært opptatt både av forenkling av saksbehandlingen og av økte fullmakter til de private høyskolene, slik jeg forstår at også representanten Reikvam er. Som et ledd i en enklere og dermed raskere saksbehandling er det nettopp fastsatt nye retningslinjer. Disse innebærer bl.a. at høyskoler som har eksamensrett fra før, kan sende nye søknader direkte til Norgesnettrådets sekretariat istedenfor å gå veien om departementet. Det er ett positivt tiltak. De private høyskolene har dessuten samtidig fått videre fullmakter til å gjøre endringer i godkjente studier uten å måtte søke om samtykke fra departementet. I tillegg til disse forenklingene vil departementet prioritere å ferdigbehandle søknader som er vurdert av den sakkyndige komiteen. Jeg er overbevist om at de endringene som nå er gjort, vil føre til en vesentlig reduksjon av saksbehandlingstiden.

Jeg vil arbeide videre med sikte på ytterligere forenklinger og fullmakter til de private høyskolene, og som et skritt på veien vil jeg nå i vår legge frem et forslag om lovendring for bl.a. å åpne for at en del private høyskoler kan få institusjonsgodkjenning. Slike godkjenninger vil i sin tur gi grunnlag for overføring av økte fullmakter fra departementet til høyskolen. Dette er jo et tiltak med sikte på å få størst mulig likeverdighet mellom de private høyskolene og de statlige høyskolene og universitetene inntil vi får en ny, felles lov for private/statlige høyere utdanningsinstitusjoner.

Rolf Reikvam (SV): Jeg takker for svaret og føler at denne saken nå er i forholdsvis gode hender. Jeg ble litt bekymret når statsråden ønsket å gå vesentlig lenger enn hva jeg tenkte i utgangspunktet i alle fall. Jeg ser for meg at det fortsatt skal være en godkjenningsprosedyre når det gjelder fag og eksamenssystemer for de private høyskolene. Det er viktig at vi ser disse som et supplement til de offentlige institusjonene, og at det derfor må være en eller annen slags godkjenningsordning.

Det er en for omfattende prosedyre, som tar for lang tid i dag. Når en bruker inntil et år på å få godkjent et fag, er det uholdbart. Jeg oppfatter nå statsråden slik at vi skal gjøre noe med dette. Det er jeg glad for, og jeg føler at det også vil bli gjort, slik at vi får saksbehandlingstiden ned. Men at det foreligger en godkjenningsprosedyre slik at vi ser dette i sammenheng med andre tilbud, spesielt innenfor det offentlige, syns jeg er viktig også å understreke.

Statsråd Kristin Clemet: Da høres det ut som om vi i hvert fall vil gå et stykke på veien begge to, både representanten Reikvam og jeg, når det gjelder forenkling i prosedyrene og å få til raskere saksbehandling. Når det gjelder de godkjenningsformer vi skal ha, institusjoner, fag, eksamener osv., kan vi komme tilbake til det når vi skal behandlet fremlegget om privathøyskoleloven som kommer til våren. Dessuten vil jeg også vise til at vi dette året skal opprette et nytt akkrediterings- og evalueringsorgan, som jo også vil få stor betydning for kvalitetssikringen av våre høyere utdanningsinstitusjoner og de tilbudene de gir.