Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2002 kl. 10

Dato: 06.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 12

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Karita Bekkemellem Orheim til barne- og familieministeren, vil bli tatt opp av representanten Oddbjørg Ausdal Starrfelt.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg vil gjerne få stilla eit spørsmål til barne- og familieministeren:

«Evalueringen av gratis tilbud om korttidsbarnehage for alle 4- og 5-åringer i bydel Gamle Oslo viser svært positive resultater. Statsråden har tatt til orde for å innføre denne ordningen bare for innvandrerbarn i hele landet.

Vil statsråden gjennomføre dette, eller vil hun sørge for at dette tilbudet kommer alle barn til gode?»

Statsråd Laila Dåvøy: For det første må jeg få påpeke at påstanden i spørsmålet er feil. Jeg har ikke foreslått å innføre en ordning bare for innvandrerbarn.

Det er riktig som representanten Orheim sier i spørsmålet, at evalueringen av tilbudet om gratis korttidsbarnehage i Gamle Oslo viser svært positive resultater. Jeg må for ordens skyld få presisere at det foreløpig bare er tilbudet til 5-åringene som er evaluert. Tilbudet til 4-åringene ble igangsatt senere og skal etter planen være ferdig evaluert ved utgangen av dette året. Når samtlige evalueringsrapporter foreligger, vil jeg selvsagt også foreta en grundig gjennomgang av resultatet av prøveprosjektet sett under ett.

I denne omgang vil jeg imidlertid først vurdere grundig de resultatene som er framkommet for 5-åringene, før jeg tar stilling til hvorvidt et gratis barnehagetilbud skal videreføres. Vi har ikke konkludert i spørsmålet om tilbudet utelukkende skal gis til barn med minoritetsbakgrunn, eller om det skal omfatte alle barn, eller være en ordning for barn med språkvansker, uavhengig av etnisk bakgrunn.

Et eget statssekretærutvalg har drøftet ulike integreringstiltak i forhold til barn og unge. I den sammenheng er det nedsatt en tverrdepartemental arbeidsgruppe som utreder og skal komme med forslag til ulike modeller for norskopplæring til førskolebarn med minoritetsspråklig bakgrunn og deres foreldre. I praksis vil dette som regel si mødre. Arbeidsgruppen skal arbeide raskt og skal også vurdere og utrede konsekvensene av et eventuelt videreført gratis deltidstilbud. I første omgang kan det bli aktuelt å prøve ut flere modeller for slik norskopplæring i flere kommuner og bydeler enn Gamle Oslo, men en beslutning om dette må komme i bakkant av arbeidsgruppens anbefalinger. Jeg kan forsikre at viljen til å gjøre noe er til stede, og at fokuseringen vil være på muligheten for bedre norskkunnskaper og språktrening i et forebyggingsperspektiv, slik også statsministeren har poengtert i spørretimen tidligere. Da kan det være naturlig å koble noe av denne oppfølgingen til revidert nasjonalbudsjett.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg takkar statsråden for svaret.

Eg er glad for at påstanden ikkje er riktig, men eg stiller igjen spørsmålet om statsråden er open for å gje eit tilbod berre til innvandrarbarn. Eg vil peika på at det veldig fort kan få negative konsekvensar for integreringa, fordi det vil skapa irritasjon blant norske foreldre som ikkje får tilsvarande gratis tilbod. Det som har vore eineståande med tilbodet i Gamle Oslo, er at det har vore gratis for alle innafor den bydelen. Det dekkjer 98 pst. av ungane, og det har difor vore vellukka.

Eg har faktisk besøkt desse barnehagane, og me forlengde evalueringsperioden nettopp fordi tiltaket var så positivt. Eg må difor spørja ein gong til: Er statsråden framleis open for at det skal gjevast tilbod berre til innvandrarar? Eller er ho i det minste klar over at dette kan gje negative effektar for desse ungane?

Statsråd Laila Dåvøy: I likhet med representanten har også jeg besøkt to av disse barnehagene, og det var en stor opplevelse.

Spørsmålet er om et målrettet tiltak som dette, knyttet til noen barns behov for bedre norskopplæring og bedre integrering, vil virke negativt dersom ikke alle barn får det samme tilbudet. Det er for så vidt en interessant problemstilling, men det er et langt skritt å gå, fra et avgrenset forsøk i en bydel i Oslo der majoriteten av barna faktisk kommer fra ulike minoriteter, og til det forslaget som ligger i spørsmålet, nemlig om gratis barnehageplass for alle barn, som Arbeiderpartiet her tar til orde for.

Etter evalueringsrunden og det arbeidet som nå pågår, bl.a. i arbeidsgruppen, er jeg opptatt av å finne de beste løsningene for barn som har behov for språkopplæring før skolestart, og også en bedre integrering. Jeg er sikker på at vi skal klare å finne fram til ordninger som løser det problemet som er reist.

Oddbjørg Ausdal Starrfelt (A): Eg takkar igjen statsråden for svaret.

Arbeidarpartiet har ambisjonar om å få barnehagane mykje billigare, og at dei skal vera gratis for dei som tener minst, for me er tilhengjarar av graderte satsar. Eg kunne godt tenkt meg å spørja om statsrådens syn på det, for i tillegg til dette gratistilbodet, som nok først og fremst er tenkt for spesielle bydelar der det er store innslag av innvandrarar, vil det vera viktig å bruka andre verkemiddel for å nå dei som har minst inntekt, og som kanskje òg har ei heimeverande mor som ikkje utan vidare betaler ekstra for å senda ungane i barnehagen.

Eg må jo seia at statsråden har skapt litt villreie nettopp om prisen – om det er 1 500 kr, som Kristeleg Folkeparti har sagt, eller 1 500–2 000 kr. I tillegg vil eg spørja: Ser statsråden føre seg eit system der det vert gradering av desse barnehagesatsane?

Statsråd Laila Dåvøy: Vi har et helt klart mål om å redusere barnehageprisene i Norge. Vi har en klar plan for dette innen utgangen av 2005, hvilket jeg har sagt flere ganger før i Stortinget.

Kanskje et av de viktigste virkemidlene vil være en omlegging av finansieringsordningen, som jeg regner med at også representanten kjenner til, at det vil være et første skritt på veien. Dernest vil vi følge opp det som også Stortinget har vært opptatt av, nemlig å få en offentlig finansiering opp til 80 pst., og at foreldrene da skal betale 20 pst. av driftskostnadene i barnehagene. Dette jobber vi intensivt for. Det er en stor reform, som vil medføre at vi ut fra dagens priser vil komme til ca. en halvering av barnehageprisene innen utgangen av denne perioden. Det er vårt mål, og det jobber vi for.

Presidenten: Spørsmål 13 er allerede besvart.