Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2002 kl. 10

Dato: 06.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Inge Ryan til samferdselsministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren på vegne av samferdselsministeren.

Inge Ryan (SV): Spørsmålet som jeg nå stiller, er jeg for så vidt klar over at jeg fikk svar på i går gjennom at Regjeringa ved statsråden gjorde et vedtak. Men jeg stiller likevel spørsmålet for eventuelt å få mulighet til oppfølging. Spørsmålet er som følger:

«Det foregår for tida ei omfattende omorganisering innen veietaten. En stor del av omstillinga består av ei regionalisering av dagens fylkesveikontor. Regjeringa har ved flere anledninger pekt på behovet for desentralisering av statlige arbeidsplasser for å få stoppet noe av dagens sentralisering. Noen frykter at de nye regionkontora vil bli lagt til den største byen i regionen.

Vil statsråden ta distriktspolitiske hensyn og legge de nye regionkontora til en av de mindre byene/tettstedene i den aktuelle region?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Som representanten Ryan innledningsvis sa, er det slik at Samferdselsdepartementet i går, tirsdag 5. februar, fastsatte lokaliseringen av de fem nye regionkontorene i Statens vegvesen.

Følgende lokalisering av regionkontorene i Statens vegvesen er besluttet: Region øst: Lillehammer, Region sør: Arendal, Region vest: Leikanger, Region midt: Molde og Region nord: Bodø.

Som svar på det konkrete spørsmålet har begrunnelsen for samferdselsministeren vært at man har lagt spesiell vekt på desentralisering, effektivitet og ønsket om en mer balansert fordeling av statlige arbeidsplasser i de enkelte landsdeler.

Inge Ryan (SV): Jeg takker for svaret, og jeg vil uttrykke glede over at man har valgt å desentralisere en del av disse arbeidsplassene. Det syns jeg er veldig positivt. Jeg håper at det også blir en del av politikken videre når man skal regionalisere statlige arbeidsplasser.

Men jeg vil peke på at i min region, som er Midt-Norge, er vi meget skuffet over at Steinkjer ikke nådde opp. Etter vår vurdering fins det et langt sterkere distriktspolitisk argument for Steinkjer enn for Molde. Steinkjer har mistet et stort antall arbeidsplasser i de siste årene, bl.a. fra Forsvaret, men også andre typer arbeidsplasser. Og distriktspolitisk er det etter vår vurdering ingen tvil om at Steinkjer hadde trengt regionkontoret mer enn Molde. Sjøl om vi vet at både statsministeren og lederen i samferdselskomiteen kommer fra det fylket, beklager vi at man ikke fant plass for Steinkjer denne gangen.

Mitt spørsmål til statsråden blir derfor: Vil Regjeringa tilgodese Steinkjer i neste runde når man skal tildele denne typen arbeidsplasser?

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg vil minne om at så vidt jeg er kjent med, var det faktisk slik at Trøndelagsrådet, flertallet i hvert fall, ut fra en vektlegging av vegfaglige hensyn og med henvisning til et spesielt sterkt fagmiljø, mente at Trondheim var det beste valget for et regionalt vegkontor. Regjeringen har lagt vekt på en distriktspolitisk argumentasjon, samtidig som vi ønsker å ivareta faglige hensyn. I så måte er Molde et meget godt valg, men jeg forstår at det kan være byer som er misfornøyd, i denne sammenheng Steinkjer.

Jeg er ikke ukjent med at min hjemby, Tromsø, nok kunne foretrukket å ha fått vegkontoret framfor Bodø, men vi har altså fra Regjeringens side valgt å legge disse kontorene utenom de store byene. Da er det slik at vi skal ivareta kompetansemiljøer også andre steder, og i så henseende er Steinkjer så vel som min hjemby, Tromsø – hvis jeg kan inkludere det – absolutt aktuelle kandidater for å bli tildelt regions- eller landsdekkende spesialfunksjoner. I Steinkjer er det f.eks. aktuelt innenfor prosjektering.

Inge Ryan (SV): Avslutningsvis vil jeg bare henstille til ministeren å bringe videre ønsket i hvert fall. Det skal jo opprettes eller beholdes 30 såkalt mindre kontor innenfor veietaten, og jeg vil sterkt anmode om at Steinkjer, som har et meget godt kompetansemiljø, og der veikontoret betyr veldig mye, i hvert fall får beholde en del av de arbeidsplassene som de har i dag. Jeg håper at statsråden kan svare bekreftende på det.

Statsråd Svein Ludvigsen: Statsråden kan bekrefte at han skal ta det med til samferdselsministeren.

For øvrig registrerer jeg at det er bred tilfredshet med Regjeringens distriktspolitiske prioritering i denne saken.