Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2002 kl. 10

Dato: 06.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Per Roar Bredvold til samferdselsministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål, som jeg skjønner vil bli besvart av fiskeriministeren:

«Hver dag ruller hundrevis av livsfarlige utenlandske vogntog over norske grenseoverganger og skaper farlige situasjoner som f.eks. den på E6 sør for Tangen i Hedmark for en stund siden.

Vil statsråden prioritere flere kontroller og dermed luke ut disse kjøretøyene, som kan være potensielle dødsmaskiner, samt jobbe for å øke forståelsen for dette arbeidet hos utenlandske transportører?»

Statsråd Svein Ludvigsen: På vegne av samferdselsministeren skal jeg komme med et positivt svar.

Kontroll av tunge kjøretøy, både utenlandske og norske, er et høyt prioritert trafikksikkerhetstiltak. Statens vegvesen kontrollerer omkring 220 000 tunge kjøretøy pr. år. I Vegvesenets handlingsprogram for de nærmeste årene er det planlagt en vesentlig økning av disse kontrollene, fra dagens 220 000 til 325 000 i 2005. Kontrollene skjer både som tilfeldige kontroller ute i trafikken, og ved faste kontrollpunkter. Det er også satt i gang et arbeid for å effektivisere kontrollene gjennom kompetanseheving og samarbeid mellom fylkene.

Problemet med manglende dekk- og kjettingutrustning på tunge kjøretøy gjelder hovedsakelig utenlandske vogntog. Etter dagens regelverk kreves det at sjåføren medbringer kjetting kun hvis det kan ventes kjøring på offentlig veg som er dekket av snø eller is. Gjeldende krav er med andre ord føreavhengig, noe som gjør det vanskelig med effektiv oppfølging gjennom kontroll. Samferdselsministeren har på denne bakgrunn nylig tatt initiativ til innføring av et generelt krav om minimum tre millimeter mønsterdybde på dekk, og plikt til å medbringe kjetting uansett føreforhold i hele vintersesongen og for alle tunge kjøretøy. Dette vil bl.a. gjøre det enklere å gjennomføre en mer effektiv kontroll ved grenseovergangene. Samferdselsministeren ønsker at de nye reglene skal trå i kraft før høsten 2002.

Høsten 2000 ble det for øvrig iverksatt en informasjonskampanje rettet mot utenlandske sjåfører, med bl.a. riktig dekkutrustning og bruk av kjetting i fokus. Denne kampanjen er planlagt videreført fram til høsten 2003. Samferdselsministeren ser det videre som viktig at informasjonen om dekk- og kjettingkrav også rettes mot kjøpere av transporttjenester, og vil arbeide for at denne type sikkerhet skal utgjøre et kriterium for oppdragsgiver ved valg av transportør. I så måte kan jeg konstatere at man fra Samferdselsdepartementet har imøtekommet spørrerens ønsker fullt og helt.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, som var et positivt, bra svar.

Det som bekymrer meg noe, er at jeg den 2. februar 2000 stilte et tilnærmet likt spørsmål, og fikk da til svar, fra en annen regjering selvfølgelig:

«Statens vegvesen har i dag ikke statistikk som tilsier at utenlandske førere oftere er innblandet i alvorlige ulykker enn norske sjåfører. Det er imidlertid grunn til å tro at de er overrepresentert når det gjelder å skape problemer i trafikken, eksempelvis ved at de oftere blir stående fast på grunn av utilstrekkelig dekkutrustning eller manglende kjettinger.»

Jeg velger imidlertid å tro på den regjeringen som sitter nå, og jeg velger å tro at samferdselsministeren vil ta fatt i denne saken. Det er et veldig alvorlig tema. Jeg har fått merknader både fra KNA og NAF om dette, så saken er veldig alvorlig. Jeg leser jo at man bl.a. på Svinesund stadig ser skrekkeksempler som resulterer i kjøreforbud.

Statsråd Svein Ludvigsen: Mitt korte svar er at jeg ikke kan svare for tidligere regjeringer, men denne regjeringen har tatt dette på alvor, og vi mener at vi har et faglig grunnlag for å øke kontrollen og for å iverksette de tiltak som jeg her har beskrevet. Og det forventer vi skal gi resultater.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker nok en gang for svaret. Det er klart at dette også gir ringvirkninger for de norske sjåførene kontra de utenlandske. Når vi slipper farlige vogntog inn i Norge som kjører forholdsvis billig – det er klart disse skal få lov til å kjøre – går det også ut over de norske transportørene ved at marginene blir såpass små når det gjelder inntjening, og det blir da mindre penger til vedlikehold. Jeg håper at statsråden, som han nå har sagt, tar tak i denne saken og fører den videre, slik at jeg om to år slipper å stille tilnærmet samme spørsmål.

Statsråd Svein Ludvigsen: Vi kan fortsette med situasjonsbeskrivelser, men jeg understreker at Regjeringen har iverksatt og vil iverksette tiltak. Utover det har jeg ikke noen kommentar.

Presidenten: Vi går til spørsmål 24, fra representanten Odd Roger Enoksen til forsvarsministeren. Presidenten kan ikke se at Odd Roger Enoksen er i salen. Vi venter da med spørsmål 24, og så ser vi om representanten Enoksen dukker opp etter hvert.