Stortinget - Møte onsdag den 6. februar 2002 kl. 10

Dato: 06.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg vil få lov til å stille helseministeren følgende spørsmål:

«I februar 2001 fikk Medi 3 i Ålesund konsesjon til sykehusdrift, og har blitt innlemmet i ordningen med fritt sykehusvalg. I forbindelse med årets statsbudsjett er det også blitt vedtatt at Medi 3 skal innlemmes i ordningen med ISF fra 2002. Nå viser det seg at dette sykehuset, på tross av Stortingets vedtak, ennå ikke har fått på plass en avtale med det foretaket de sorterer under.

Vil statsråden umiddelbart sørge for at disse avtalene blir inngått slik at driften kan starte etter intensjonen?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Gjennom vedtak av statsbudsjettet for 2002 ble det etablert nye rammebetingelser for bruk av Medi 3 ved at Medi 3 ble vedtatt innlemmet i ordningen med innsatsstyrt finansiering. Det ligger nå til rette for å bruke denne institusjonen der den kan bidra til å oppfylle de helsepolitiske mål.

Det pågår en dialog mellom Helse Midt-Norge og Medi 3 med henblikk på en avtale på nærmere definerte behandlingstilbud. Jeg legger vekt på at Helse Midt-Norge må ha anledning til å følge opp saken med utgangspunkt i sitt helhetlige ansvar. Men det er også viktig at den intensjonen som ligger til grunn for innlemmingen av Medi 3 i ISF, blir fulgt opp. Med dette utgangspunktet vil jeg påse at den oppfølging som skjer, samsvarer med intensjonene i det vedtatte budsjettopplegget for 2002.

For øvrig arbeider departementet som kjent med å lage en bredere ordning som på en generell måte skal kombinere ISF-ordningen og fritt sykehusvalg for private sykehus. Med bakgrunn i Sem-erklæringen arbeides det nå med å lage et opplegg for å innlemme de private sykehusene i det helhetlige tjenestetilbudet.

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg er fullstendig klar over at dette, etter de nye reglene om foretak og styringen der, muligens er en tvilssituasjon med hensyn til hva Stortinget skal blande seg opp i. Men det er helt klart at i forbindelse med St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 4 for 2001-2002 la regjeringen Bondevik fram forslag der det står at dette skal innlemmes «fra 2002». Det står ikke i løpet av 2002, men at sykehuset skal innlemmes fra 2002. Nå er man i den situasjon at avtalene ennå ikke er på plass. Jeg er også kjent med at det har vært en diskusjon med foretakene om hvorvidt det er det regionale helseforetak eller Helse Sunnmøre som skal inngå disse avtalene.

Er helseministeren enig i intensjonen, at det er Helse Midt-Norge som har ansvaret for å inngå disse former for avtaler?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg er glad for denne markering fra representanten Nesviks side av at en her må balansere hva som er overordnet helsepolitikk, og hva som er driftsspørsmål. Jeg viste til at det nå pågår en dialog nettopp mellom Helse Midt-Norge og Medi 3 om en avtale. Og jeg må si at jeg i lys av den store endring og omorganisering som har skjedd for få uker siden, innrømmer Helse Midt-Norge noe tid til å få på plass alle sine avtaler når det dreier seg om avtaler fylkeskommunene ikke har hatt tidligere. Men jeg vil, som jeg sa i mitt første svar, påse at den oppfølging som skjer, samsvarer med intensjonene i det budsjettopplegget som representanten Nesvik refererte til.

Harald T. Nesvik (FrP): Jeg takker for det. Jeg la selvfølgelig merke til det statsråden sa om at han vil gi Helse Midt-Norge noe tid, og det er jeg også villig til i en rekke forskjellige saker. Men akkurat i denne saken, der vi snakker om et stortingsvedtak i tråd med budsjettforslaget i St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 4, som går ut på at avtalen skal gjelde fra 2002 og ikke begynne å gjelde i løpet av 2002, og det står spesifisert i budsjettet, må man kunne forvente at det vil skje innen kort tid. Jeg synes faktisk at vi må kunne forvente det nå. Vi er allerede kommet over én måned inn i det nye året, vi skriver nå februar 2002, og det er fortsatt ikke noen avtale på plass. Så spørsmålet mitt til helseministeren er om han vil ta kontakt med Helse Midt-Norge for å høre hvor denne saken står, og eventuelt få fortgang i saken.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg forsøkte i mitt første svar til representanten Nesvik å gi uttrykk for at det var nettopp det som hadde skjedd. Det har vært kontakt med Helse Midt-Norge. Det er bekreftet overfor meg at den prosessen er godt i gang. Jeg forplikter meg til å påse at Stortingets intensjoner blir ivaretatt, og da bør representanten Nesvik også være beroliget i forhold til det.