Stortinget - Møte onsdag den 20. februar 2002 kl. 10

Dato: 20.02.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 4

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Berit Brørby til kultur- og kirkeministeren, vil bli besvart av barne- og familieministeren på vegne av kultur- og kirkeministeren, som er bortreist.

Berit Brørby (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til statsråd Dåvøy:

«I forbindelse med salg av 25 dekar prestegårdsjord til Gran kommune har Opplysningsvesenets fond forlangt 7 pst. rente av kjøpesummen på 2,l mill. kr og et administrasjonsgebyr på vel 50 000 kr. Dette oppleves som svært urimelig.

Synes statsråden dette er en god praksis, og hva vil statsråden gjøre for at fondet benytter en annen forretningsskikk ved salg av prestegårdsjord?»

Statsråd Laila Dåvøy: Jeg vil på vegne av kultur- og kirkeministeren besvare dette spørsmålet fra representanten Brørby.

Som representanten sikkert kjenner til, har Opplysningsvesenets fond mange likhetstrekk med en stiftelse. Fondet er bl.a. eier av prestegårder. Forvaltningen av fondets eiendommer har vært diskutert i Stortinget flere ganger, og de seneste årene har det vært arbeidet systematisk med salg av prestegårdsgrunn.

Fram til 1. januar 2001 lå den daglige og løpende forvaltningen av fondet til Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet. Fra 2001 ble forvaltningen lagt til et særskilt forvaltningsorgan under departementet, med et eget styre. Det er derfor styret som nå er ansvarlig for forvaltningen av fondet, herunder salg av prestegårdsgrunn, etter de prinsipper og retningslinjer som gjelder. Slike retningslinjer og prinsipper ble senest drøftet i Stortinget for et år siden, i forbindelse med behandlingen av stortingsmeldingen om Kirkens økonomi, som Stoltenberg-regjeringen la fram. Viktig i denne sammenheng er at fondet skal forvaltes etter forretningsmessige prinsipper.

Når det gjelder den konkrete saken som representanten viser til, følger det av den forvaltningsordningen som nylig er etablert, at det er styret for fondet som må foreta en vurdering av om det her foreligger en urimelig avtale i strid med de prinsipper og retningslinjer som gjelder ved salg av prestegårdsgrunn. Jeg skal imidlertid sørge for at styret for fondet blir gjort kjent med representantens spørsmål og mitt svar. Det er også naturlig at fondet orienterer departementet om denne saken.

Berit Brørby (A): Jeg takker for svaret, som i og for seg ikke er noe overraskende svar, for jeg er også klar over at Opplysningsvesenets fond opererer etter retningslinjer gitt av Stortinget. Men i denne saken synes jeg staten som grunneier fremstår som en veldig grådig eier. Spørsmålet er jo om vi skal akseptere dette, sett i lys av at også staten, dvs. vi, bl.a. pålegger kommunene å føre en gebyrpolitikk hvor selvkostprinsippet legges til grunn.

Jeg har forståelse for at man fra Stortingets talerstol ikke kan instruere fondets styre her og nå, men jeg vil utfordre statsråden på om hun kan ta avstand fra at dette er en riktig forretningspolitikk å føre, hvor man faktisk konkurrerer med de grådigste eiendomsmeglere som vi har i landet, at man bør instruere fondets styre til å utøve noe mer politisk skjønn enn det de faktisk har gjort i denne saken.

Statsråd Laila Dåvøy: Man har jo uansett konsekvenser vedtatt et prinsipp om at fondet skal drives på et forretningsmessig grunnlag. Dette har det også vært politisk enighet om i Stortinget. Å gå så langt som til å ta avstand i en enkeltsak som departementet ennå ikke har fått en orientering om, kan jeg ikke gjøre. Men det jeg skal gjøre, er å be departementet innhente en orientering om saken fra fondet. Om man skal gjøre noe i sakens anledning, kan jeg ikke svare på før man får uttalelsen fra fondet. Først da vil departementet kunne se hvordan fondet har håndtert dette spørsmålet.

Berit Brørby (A): Når statsråden da vil ta seg bryet med å sjekke hva fondets styre har gjort i denne saken, er det viktig å ha med seg at fondets styre har sagt til Gran kommune at de vil ha renter på 7 pst. av kjøpesummen, som er 2,1 mill. kr, og at dette skal påløpe helt fram til delingsvedtak er foretatt i fylkeslandbruksstyret. Og det kan ta veldig lang tid. Det høres for meg ut som en svært urimelig politikk fra fondets side, så jeg vil bare be statsråden om å ta med disse synspunktene når hun skal sjekke saken videre.

Statsråd Laila Dåvøy: Det kan jeg bekrefte at vi skal ta med oss i vurderingen.