Stortinget - Møte onsdag den 13. mars 2002 kl. 10

Dato: 13.03.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 11

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Ottar Kaldhol til helseministeren, vil bli tatt opp av representanten Asmund Kristoffersen.

Asmund Kristoffersen (A): Jeg skal få lov å stille helseministeren følgende spørsmål:

«Moderne hjerteklinikker som f.eks. Hjertesenteret og Feiringklinikken har fått dramatiske kutt på opp mot 40 pst. i statens satser for behandling av hjertepasienter. Disse institusjonene utfører meget effektivt en omfattende del av norsk hjertekirurgi. Slike klinikker har all sin inntekt gjennom statlig finansiering, og et helt nødvendig tilbud for norske hjertepasienter er nå satt i fare.

Hva akter statsråden å gjøre?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Som representanten Asmund Kristoffersen er vel kjent med, er finansieringen av sykehusene dels gitt gjennom en basisbevilgning til de offentlige sykehusene og dels gjennom den innsatsstyrte finansieringen som nå utgjør 55 pst. av totalfinansieringen.

Refusjonene gjennom den innsatsstyrte finansieringen baserer seg på det såkalte DRG-systemet og data fra et utvalg av landets sykehus om aktivitet og kostnader. I 2002 tas det i bruk et nytt refusjonsgrunnlag basert på analyser av kostnads- og aktivitetsdata ved 17 av landets sykehus i 2000. De forskningsbaserte analysene er gjennomført av SINTEF Unimed på vegne av departementet. Det nye refusjonsgrunnlaget vil ha som effekt at ISF-ordningen i større grad vil gjenspeile de faktiske kostnadene ved pasientbehandlingen, og er i dag det beste anslag vi har på kostnadene ved ulike behandlingsformer. Dette er en direkte oppfølging av det som er varslet Stortinget i St.prp. nr. 1 for 2001-2002 fra Sosial- og helsedepartementet.

Noen av satsene som representerer de store hjerteoperasjonene, har etter denne gjennomgangen fått en betydelig reduksjon i kostnadsvekter. Dette vil igjen ha konsekvenser for spesialsykehus som utfører denne typen operasjoner og kun mottar stykkprisinntekter fra de regionale helseforetakene basert på samme utbetalingsgrunnlag som den innsatsstyrte finansieringen i de offentlige regionale helseforetakene. Det gjelder f.eks. Feiringklinikken og Hjertesenteret som står for en betydelig del av hjertebehandlingen i Norge. Reduksjonen er i stor grad knyttet til noen av satsene for de store hjerteoperasjonene. Refusjonene for angiografiske utredninger viser relativt liten endring. Endringene i ISF-systemet vil føre til et betydelig inntektsbortfall for Feiringklinikken og Hjertesenteret dersom de benytter de samme refusjonssatsene gjennom DRG-systemet som i 2001.

Jeg har på denne bakgrunn etablert en hurtigarbeidende gruppe med representanter fra departementet, Helse Øst, Helse Sør, Feiringklinikken og Hjertesenteret i Oslo. Som en innledning til dette arbeidet holdt Helsedepartementet møte med representanter for Feiringklinikken og Hjertesenteret sist fredag, der det ble foretatt en gjennomgang av institusjonenes situasjon og drøftet hvordan arbeidet skulle legges opp. Gruppen skal innenfor et tidsrom på 2–4 uker gjennomgå problemstillingen. Siktemålet er å identifisere utilsiktede virkninger av omleggingen og sammen med andre større brukere foreslå eventuelle tiltak. Jeg vil følge opp saken ut fra den klare intensjon at tilbudet til denne pasientgruppen skal sikres, og med fortsatt bruk av Feiringklinikken og Hjertesenteret.

Asmund Kristoffersen (A): Det er veldig greit å høre det helseministeren nå sier, at det er satt i gang en gjennomgang av takstene for disse to sentrene: Hjertesenteret og Feiringklinikken. Men jeg må likevel si at jeg ble veldig forskrekket og veldig forundret over at disse satsene kunne tenkes å bli redusert så mye som det jeg har sett i tabeller knyttet til satsene. Hvordan det kunne skje, er for meg nesten en gåte. Mange med meg fryktet at selve behandlingstilbudet til disse pasientene kunne være i fare. Og når disse to klinikkene representerer en så stor del av iallfall voksenhjertekirurgien, synes jeg at det var grunn til bekymring.

Vil helseministeren gjennom det arbeidet som han selv nevnte, sørge for at de nye satsene inneholder en faktisk kostnadsdekning? Da appellerer jeg til helseministeren selv å sørge for at det blir slik, for jeg går ut fra at det er mer tekniske beregninger som har gjort at en har kommet slik ut som en gjorde i det første utkastet til satser.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Siktemålet med den gjennomgangen som er gjort, er at satsene skal gjenspeile de faktiske kostnadene ved pasientbehandlingen på en bedre måte enn det de har gjort tidligere. Det er et siktemål som jeg vet at også Stortinget har vært opptatt av.

Så står vi her overfor noen utslag i forhold til spesialsykehus som kun finansieres på grunnlag av stykkprisrefusjon gjennom avtale med de regionale helseforetakene. Det problemet er vi innstilt på å finne en løsning på. Jeg vil ikke i dag skissere hvordan den løsningen skal se ut. Det skal denne hurtigarbeidende gruppen hvor de selv er med, finne fram til. Men jeg gjentar det klare siktemålet som er for dette arbeidet og forutsetningen fra min side, nemlig at tilbudet til denne pasientgruppen skal sikres bl.a. med fortsatt bruk av Feiringklinikken og Hjertesenteret.

Asmund Kristoffersen (A): Det er grunn til å tro at disse to sentrene har en meget høy kvalitet på det tilbudet de gir pasientene, og at effektiviteten er god, i og med at de kan gjennomføre sin virksomhet som planlagt og – går jeg ut fra – uten forstyrrelser fra utenforliggende faktorer. Jeg mener at det norske helsevesenet trenger dette tilbudet både med hensyn til kvalitet og kanskje også som et lite mønster for den driften som vi skal ha i våre øvrige sykehus, offentlige og private.

Så har jeg lyst til å legge til et moment, og det er at det nå må være på tide at Hjertesenteret får avklart sitt forhold til helseregionen sin, slik at investeringer og drift kan planlegges og sikres på litt lengre sikt. Ut fra at man faktisk kom slik ut at man nesten er tre måneder ut i det nye året, og det ennå ikke er avklaring på satsene, vil jeg spørre helseministeren om han mener at kvaliteten ved disse klinikkene er slik at dette er noe vi skal satse på i framtiden, og at disse klinikkene inngår i planene for den framtidige behandlingen av hjertepasienter.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Det ligger i det svaret jeg allerede har gitt, at jeg bekrefter at dette er min holdning. Den erfaring og den innsikt jeg har i virksomheten både ved Hjertesenteret og ved Feiringklinikken, er slik at jeg mener det er god dekning for de karakteristikker representanten Kristoffersen nå gav av disse tjenestene. Derfor er mitt siktemål for det første at tilbudet til denne pasientgruppen skal sikres, og for det andre at vi skal sikre det gjennom bruk av Hjertesenteret og Feiringklinikken. Vi arbeider også med spørsmålet knyttet til Hjertesenteret som går på tilknytning til helseforetakssystemet, som ikke ble løst i forbindelse med selve sykehusreformen.