Stortinget - Møte onsdag den 24. april 2002 kl. 10

Dato: 24.04.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Ranveig Frøiland (A): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til samferdselsministeren:

«Ved budsjetthandsaminga sist haust slo Stortinget fast at det framleis skulle vera eit ferjetilbod mellom Klokkarvik–Lerøy–Bjelkarøy–Hjellestad i Sund kommune. Dispensasjon for bruk av noverande ferje går ut 30. april d.å.

Kva har statsråden gjort for at innbyggjarane på Lerøy og Bjelkarøy skal ha eit ferjetilbod etter 1. mai d.å.?»

Statsråd Torild Skogsholm: Regjeringen Stoltenberg foreslo i St.prp. nr. 1 for 2001-2002 at riksvegferjesambandet Hjellestad–Klokkarvik skulle legges ned som riksvegferjesamband. Som opplyst av regjeringen Stoltenberg i St.prp. nr. 1, er det gjort beregninger som viser at seks riksvegferjesamband har for høy personrisiko. Sambandet Hjellestad–Klokkarvik er vurdert som det sambandet med størst risiko av disse seks. Sikkerhetskravet kan bare oppnås ved nybygg, noe som vil medføre at dette vil bli et meget kostbart samband. Bakgrunnen for regjeringen Stoltenbergs forslag om nedlegging var behov for effektiv bruk av ressurser, særlig lavt trafikkgrunnlag og omkjøringsmuligheter på riksvegdelen av sambandet. Departementet skulle følge opp dette forslaget etter at fylkeskommunen og berørte kommuner ble forelagt saken.

Vegkontoret i Hordaland tok i oktober 2001 initiativ til å opprette en arbeidsgruppe som skulle vurdere sambandets videre driftsform. Arbeidsgruppen bestod foruten vegkontoret av representanter fra Hordaland fylkeskommune, Bergen kommune, Sund kommune og driftsselskapet HSD Sjø AS. Arbeidsgruppen har analysert og vurdert alternative driftsløsninger for sambandet. Gruppen har konkludert med at sambandet fortrinnsvis burde opprettholdes som riksvegferjesamband, og at det burde bli kontrahert en ny kombinasjonsbåt som tilfredsstiller Sjøfartsdirektoratets krav til sikkerhet.

Arbeidsgruppens konklusjoner har nå vært gjenstand for en lokalpolitisk vurdering. Fylkeskommunen og de berørte kommunene har alle fattet vedtak om at sambandet bør opprettholdes, fortrinnsvis som et riksvegferjesamband, og at det kontraheres en ny kombinasjonsbåt til sambandet. Fylkestinget i Hordaland fattet sitt vedtak 13. mars 2002.

Det arbeides nå for kontrahering av et nytt fartøy til sambandet. Dette fartøyet ventes å bli satt inn i drift i 2003. Dagens ferje har dispensasjon fra risikoforskriften ut april 2002. Driftsselskapet HSD Sjø AS har søkt om videre dispensasjon fra denne forskriften hos Sjøfartsdirektoratet inntil nytt fartøy er på plass. Sambandet vil bli opprettholdt og finansiert som et riksvegferjesamband ut året. Sjøfartsdirektoratet har i brev til HSD Sjø AS skrevet at ferjen som trafikkerer sambandet i dag, fortsatt vil kunne brukes som passasjerbåt etter at dispensasjonen går ut 1. mai. Slike fartøy omfattes ikke av risikoforskriften. Sjøfartsdirektoratet har blitt bedt om at det ikke pålegger HSD Sjø AS å oppgradere den eksisterende båten med bakgrunn i at det skal kontraheres nytt fartøy. Sjøfartsdirektoratet har foreløpig ikke gjort noe vedtak.

Endelig klassifisering av sambandet vil bli vurdert etter at Vegdirektoratet er ferdig med sin behandling av saken. Jeg er opptatt av at innbyggerne på Lerøy og Bjelkarøy skal ha et tjenlig og godt tilbud også i framtiden, og ser positivt på den grundige og konstruktive prosessen som har funnet sted i denne saken i etterkant av statsbudsjettbehandlingen i fjor høst.

Ranveig Frøiland (A): Regjeringspartia støtta ikkje Arbeidarpartiet, SV og Senterpartiet i samferdselskomiteen i haust, slik at ein kunne fått eit vedtak i saka. Men etter stort mediepress og press på Høgre sin parlamentariske leiar, Oddvard Nilsen, endra Regjeringa syn, og statsråden sa under budsjetthandsaminga: «Det vil gå ferje der mens man nå jobber fram en ny løsning.» Dette slo statsråden fast, og det vart hallelujastemning på Bjelkarøy og Lerøy.

Men eg følte ikkje at eg fekk noko svar på kva som skal skje etter 30. april. Sakshandsaminga er altså ikkje ferdig, men statsråden har sagt at det skal gå ferje. Eg vil ha stadfesta at det skal gå ferje som tek vare på det behovet innbyggjarane på Bjelkarøy og Lerøy har.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg må forholde meg til de sikkerhetsforskriftene som finnes, og Sjøfartsdirektoratet har sagt i brev til HSD Sjø AS at ferjen som trafikkerer sambandet i dag, fortsatt vil kunne brukes som passasjerbåt etter at dispensasjonen går ut 1. mai. Slike fartøy, som her vil kunne bli brukt som passasjerbåt, omfattes ikke av forskriften. Det er da et svar på hvilke muligheter som finnes pr. i dag.

Når det gjelder spørsmålet om klassifiseringen, er det noe vi får komme tilbake til når Vegdirektoratet har kommet med sitt innspill.

Ranveig Frøiland (A): Eg takkar for svaret igjen, men all sakshandsaming og slikt kan eg – eg har gått gjennom det mange gonger. Men eg har framleis spørsmål når statsråden seier det vil gå ferje der mens ein jobbar fram ei ny løysing. Statsråden seier no at det berre er passasjerar som kan vera med, og ikkje bilar. Spørsmålet mitt er: Kva kan statsråden gjera i forhold til HSD Sjø AS, for at dei kan setja inn ei ny ferje? Dette er ikkje eit øysamfunn langt ute i havet, det er ein halv time frå Bergen sentrum. Det bur 80 menneske der, og dei er avhengige av å reisa på arbeid til Bergen, avhengige av eit ferjetilbod der dei òg kan ta bilane sine med, for det er ikkje mogleg å parkera dei heller på fastlandet.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg synes det er viktig at det finnes et godt tilbud til dem som bor der. Som det er påpekt nå, er det mulig å drive passasjertrafikk. Jeg går gjerne inn og ser på hvilke løsninger som er mulig å komme fram til for å imøtekomme behovet i forhold til biltrafikk. De mulighetene bør vi se på, men i alle fall finnes det en mulighet for å drive passasjertrafikk, slik Sjøfartsdirektoratet har gitt anledning til.