Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 2002 kl. 10

Dato: 08.05.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 26

Karl-Anton Swensen (Kp): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I den siste uken er det skapt betydelig usikkerhet med tanke på framtida til Nordlandsbanen. Det foreligger et behov på flere hundre millioner kroner på vedlikeholdssiden, og det er videre på det rene at det må investeres om lag 300 mill. kr for å få en moderne jernbane som tilfredsstiller publikums behov.

Kan statsråden bekrefte at det vil bli gitt nødvendige midler til det helt påkrevde vedlikeholdet og investeringer, og til tilfredsstillende drift på Nordlandsbanen i fremtiden?»

Statsråd Torild Skogsholm: Prioriteringer av framtidige midler til drift, vedlikehold og investeringer på Nordlandsbanen følger av Nasjonal transportplan 2002-2011. I Jernbaneverkets handlingsprogram til Nasjonal transportplan 2002-2005 er det gitt en mer detaljert prioritering av midlene fordelt på de enkelte år. I handlingsprogrammet er Nordlandsbanen i perioden 2002–2005 prioritert med 604 mill. kr til drift, 132 mill. kr til vedlikehold og 275 mill. kr til investeringer. Oppfyllelsen av handlingsprogrammet vil naturligvis være avhengig av de årlige budsjettene og de føringer Stortinget legger ved behandlingen av de årlige budsjettene.

For 2002 er de budsjetterte drifts- og vedlikeholdsmidler til Nordlandsbanen i samsvar med rammen i handlingsprogrammet. Det vil i løpet av sommersesongen bli fornyet skinner og sviller for om lag 25 mill. kr. I januar i år var det flere ras langs banen på grunn av uvær som i tillegg krever ekstraordinære utbedringer på Nordlandsbanen. Jeg legger til grunn at utbedringer som må gjennomføres i 2002, dekkes innenfor vedtatt bevilgning for 2002 til Jernbaneverket.

Investeringene for 2002 til Jernbaneverket er totalt 600 mill. kr lavere enn forutsetningene i handlingsprogrammet til NTP. Dette har ført til at det ikke er mulig å prioritere inn andre investeringer enn strengt nødvendige sikkerhetstiltak samt ferdigstillelse av profilutvidelsen. Profilutvidelsen var ferdig 1. april i år, noe som er svært viktig for godstrafikken.

Representanten Swensen viser til investeringstiltak på om lag 300 mill. kr for å få en moderne jernbane av Nordlandsbanen. Disse midlene var tiltenkt fjernstyringsutbygging – CTC/ATC – mellom Grong og Bodø. Tiltaket var prioritert i NTP 2002-2011, men er senere omprioritert, da Jernbaneverket har vedtatt å bygge nødstopp på disse strekningene i stedet for CTC/ATC. Det er et enklere og billigere system enn CTC/ATC og gir en god sikkerhet for togtrafikken, jf. omtale i St.prp. nr. 1 for 2001-2002. Banen har generelt en svært lav kryssingskapasitet, og selv små forsinkelser kan få store konsekvenser for toggangen. Departementet vil i forbindelse med rulleringen av Nasjonal transportplan vurdere framtidige strategier for utvikling av hele det nasjonale jernbanenettet, inkludert Nordlandsbanen.

Karl-Anton Swensen (Kp): Elendighetsbeskrivelsen av Nordlandsbanen kunne vi ha brukt mye tid på, for banen er i elendig forfatning.

Jeg synes egentlig ikke jeg fikk noe svar på det spørsmålet jeg stilte. Det har jo vært vist en veldig liten investeringsvilje og -evne med hensyn til å satse på Nordlandsbanen for å få opp kvaliteten og kapasiteten som er påkrevd for å utvikle den. Det er nå sågar også sådd tvil om dens fremtidige eksistens. Man ser også at en større og større del av godset overføres til vei, med de ulemper som det innebærer. Og en fersk meningsmåling i Nordland i dag viser at det er behov for en effektiv og god nordlandsbane. 82 pst. har sluttet seg til det.

I St.meld. nr. 26 for 2001–2002 fra Samferdselsdepartementet sier man at «bevilgningene til investeringer i jernbanestruktur skal kanaliseres mot hovedstrekningene». Hvilken status har Nordlandsbanen – eller har Nordlandsbanen status som hovedstrekning?

Statsråd Torild Skogsholm: Som jeg sa i mitt svar, er vi for inneværende år når det gjelder midler til Nordlandsbanen, i samsvar med handlingsprogrammet. Handlingsprogrammet er basert på den behandlingen som Stortinget hadde av Nasjonal transportplan. Dermed har Stortinget lagt føringer for hva man vil med Nordlandsbanen, og det er det som følges opp nå.

I kollektivmeldingen hadde vi en beskrivelse av hva det er viktig å satse på når det gjelder jernbanen. Nordlandsbanen er en hovedstrekning.

Karl-Anton Swensen (Kp): Det var overraskende og hyggelig at Nordlandsbanen er definert som hovedstrekning. Det var ikke jeg klar over. Da ligger det jo føringer for at man skal satse videre på denne framover.

Etter hva jeg har forstått, har man stoppet byggingen av en terminal til nærmere en halv milliard kroner i Trondheim. Jernbaneverket, ved Steinar Killi, har i Bodø uttalt at man helst så at disse midlene ble brukt til å utbedre Nordlandsbanen med hensyn til bl.a. vedlikehold, krysningsspor og investeringer. Vil samferdselsministeren vurdere å sørge for at midlene til terminalen i Trondheim blir omdisponert og kanalisert til bl.a. opprustning av Nordlandsbanen, for nå å få den i en slik stand at man ikke over tid bygger ned banen, som man faktisk gjør i dag på grunn av disse problemene?

Statsråd Torild Skogsholm: I løpet av det siste døgnet har jeg fått veldig mange henvendelser om hva de pengene som da skulle gå til denne terminalen, kan brukes til. Det er helt klart at hvis det skulle bli slik at denne terminalen ikke bygges på Leangen, er det mange relevante og interessante jernbaneprosjekter som står på listen i forhold til å bli gjennomført. På listen over relevante jernbaneformål er det klart at også Nordlandsbanen står.