Stortinget - Møte onsdag den 22. mai 2002 kl. 10

Dato: 22.05.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Siri Hall Arnøy til barne- og familieministeren, vil bli besvart av helseministeren som rette vedkommende.

Siri Hall Arnøy (SV): «Helseutvalget for homofile, som i 20 år har vært myndighetenes viktigste samarbeidspartner i det hiv-forebyggende arbeid overfor menn som har sex med menn, trues nå av nedleggelse etter en bevilgning på 3 mill. kr inneværende år, en reduksjon i overkant av 25 pst. i forhold til tildelingen i 2001 og 32 pst. i forhold til i 2000. Stortinget har tidligere understreket at hiv/aids-forebyggende arbeid fortsatt må målrettes mot de mest utsatte.

Hvordan mener statsråden dette kan ivaretas om Helseutvalget må legges ned?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Som ansvarlig statsråd for dette saksområdet vil jeg i forståelse med barne- og familieministeren besvare spørsmålet fra representanten Siri Hall Arnøy.

Stortinget har for budsjettåret 2002 bevilget 26,6 mill. kr til kap. 719 post 70 Handlingsplan mot hiv/aids-epidemien og smittevern. Midlene skal dekke flere viktige formål og ikke bare hiv-forebyggende arbeid alene. I tillegg til å følge opp dette arbeidet gjennom den nye strategiplanen for å forebygge hiv og seksuelt overførbare sykdommer skal midlene også gå til høyt prioriterte formål innenfor Tiltaksplan for å motvirke antibiotikaresistens, Nasjonal beredskapsplan for pandemisk influensa og andre smittevernoppgaver.

Det beløpet som er avsatt til å forebygge hiv og seksuelt overførbare sykdommer, er i år 16 mill. kr. Disse midlene er fordelt til Sosial- og helsedirektoratet med 12 mill. kr, til Nasjonalt folkehelseinstitutt med 3,6 mill. kr og til et levekårsprosjekt om personer med hiv/aids ved en forskningsinstitusjon med 0,4 mill. kr. Resten er avsatt til de øvrige formålene som jeg nevnte, til antibiotikaresistens med 8 mill. kr og til smittevern generelt med 2,6 mill. kr. Det er Sosial- og helsedirektoratet som nå har ansvaret for tildeling av midler til disse formålene.

For 2001 søkte Helseutvalget om 4,79 mill. kr og mottok 4,075 mill. kr. For 2002 var søknaden på nesten 6,5 mill. kr. Direktoratet har, som spørsmålsstilleren peker på, gitt tilsagn om 3 mill. kr for 2002. Av dette beløpet har Helseutvalget allerede fått 1,8 mill. kr i forskudd, slik at restbeløpet for 2002 vil være 1,2 mill. kr. I søknadsbeløpet var også inkludert utgifter til forebyggende arbeid i forhold til rus og selvmord og selvmordsforsøk, og Sosial- og helsedirektoratet har i sitt tilsagnsbrev vist til at dette må ses i sammenheng med oppfølging av St.meld. nr. 25 for 2000-2001 Levekår og livskvalitet for lesbiske og homofile. Helseutvalget kan også søke økonomisk støtte gjennom andre kanaler enn tilskuddsordningen til å forebygge hiv og seksuelt overførbare sykdommer.

I oppfølgingen av stortingsmeldingen har flere departementer satt av midler til informasjon, som forebyggingstiltak mot selvmord blant homofile. Nylig hadde Barne- og familiedepartementet en utlysing av slike midler, som Helseutvalget både kan og bør søke om tilskudd fra. På denne bakgrunn kan jeg ikke se at en videreføring av Helseutvalgets arbeid skulle stå på tilskudd fra myndighetene.

Det er svært viktig å forebygge hiv og seksuelt overførbare sykdommer blant menn som har seksuell omgang med menn, og vårt samarbeid med frivillige organisasjoner, både Helseutvalget og LMA, er sentralt i den forbindelse. Samtidig ligger det mange andre store utfordringer i Strategiplanen for forebygging av hiv og seksuelt overførbare sykdommer. Det er viktigere enn noen gang å finne en riktig balanse mellom målrettet innsats overfor spesielt utsatte grupper og generelle tiltak for den allmenne befolkningen. Det er også viktig å intensivere forebygging av seksuelt overførbare sykdommer i tillegg til forebygging av hiv. Viktige satsinger framover er: Kunnskaps- og informasjonsnivået i befolkningen skal bedres, kjønnsperspektivet skal sterkere inn i planer, prioriteringer og tiltak, den forebyggende innsatsen overfor asylsøkere, flyktninger og andre med innvandrerbakgrunn skal styrkes, og stigmatisering og diskriminering av personer med hiv og aids skal bekjempes.

Siri Hall Arnøy (SV): Jeg takker statsråden for det utfyllende svaret.

Jeg er selvfølgelig glad for at det virker som at statsrådens holdning er at om Stortingets intensjon i forhold til forebygging skal kunne oppfylles, vil det også være nødvendig at Helseutvalget klarer å videreføre sitt arbeid. Slik jeg forstod statsråden, mente han at det viktige nå ikke var hvilken post disse pengene kom fra, men at det var penger. Det er selvfølgelig en god og praktisk tilnærming som jeg deler. Men like fullt vil jeg gjerne at statsråden skal presisere dette ytterligere, i og med at statsråden også viste til Helsedirektoratet. Er det slik at statsråden mener at det vil være nødvendig at Helseutvalget får mer penger, fra et eller annet sted, for å kunne drive sitt viktige arbeid?

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg tror alle parter er tjent med at søknadsbehandling ikke finner sted i Stortingets spørretime.

Det jeg kan si, er at etter min vurdering er 3 mill. kr en betydelig sum penger til forebyggende innsats på selve helseområdet. Når Stortinget i tillegg har bevilget penger til handlingsplanen, som er en følge av stortingsmeldingen om homofile og lesbiskes levekår, og det er lyst ut penger til tiltak til bl.a. forebygging av selvmord, noe som var inkludert i Helseutvalgets søknad til Sosial- og helsedirektoratet, mener jeg det her burde ligge grunnlag for at det kan skapes et økonomisk grunnlag for Helseutvalgets virksomhet som er akseptabelt for dem. Men om det er det, må jo Helseutvalget selv vurdere, det kan ikke jeg bedømme.

Siri Hall Arnøy (SV): Jeg skal ikke følge opp med å gå mer detaljert inn i de enkelte tilskuddene. Vi får eventuelt komme tilbake til dette når vi har sett hvordan fordelingen av midlene har vært.