Stortinget - Møte onsdag den 22. mai 2002 kl. 10

Dato: 22.05.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Ranveig Frøiland (A): Eg skal få stilla følgjande spørsmål til helseministeren:

«I Bergens Tidende av 16. mai d.å. vert det hevda at sjukehusa på Vestlandet blir sveltefôra samanlikna med sjukehusa i andre delar av landet. Vestlandssjukehusa får 970 mill. kr mindre enn om pengane vart fordelte i høve til folketalet, som i dei andre regionane. Dette fører til dårlegare sjukehustilbod for pasientane i vår region.

Kan statsråden stadfesta desse tala, og vil statsråden ta initiativ til meir rettvis fordeling av midlane?»

Statsråd Dagfinn Høybråten: Utgangspunktet for fordelingen av bevilgningene i 2002 var videreføring av fylkeskommunenes faktiske forbruk innenfor spesialisthelsetjenesten, uten å gjøre store økonomiske omfordelinger første året i reformen. Dette er gjort gjeldende for samtlige regioner i 2002. Ved behandlingen av statsbudsjettet for 2002 sluttet Stortinget seg til dette prinsippet for fordeling av bevilgninger mellom helseregionene slik det var redegjort for i Stoltenberg-regjeringens budsjettframlegg og i tilleggsnummeret fra Bondevik-regjeringen.

Befolkningsandeler er ikke en tilstrekkelig parameter for å sammenligne utgiftsbehovet mellom regioner. I tidligere overføringer til fylkeskommunene ble det i beregningene lagt inn også andre størrelser som alderssammensetning, avstandskriterier, dødelighet osv. for å fange opp geografiske ulikheter i utgiftsbehov. Helse Vest RHF har et relativt sett lavere utgiftsbehov målt med disse kriteriene enn når en ser på befolkningsandelen alene. I tillegg lå det i tidligere overføringer også et særskilt tilskudd til de tre nordligste fylkene, noe som også bidrar til at fordeling av midler ikke korresponderer med befolkningsandeler.

Jeg har imidlertid nå satt i verk en full gjennomgang av hele finansieringssystemet. Regjeringen har nedsatt et eget utvalg som skal se på den samlede finansieringen av de regionale helseforetakene. Dette utvalget, som ledes av professor Terje P. Hagen, skal legge fram sin innstilling ved utgangen av dette året med sikte på at beslutninger og oppfølging av utvalgets arbeid kan legges til grunn også for fordelingen av midlene til de regionale helseforetakene fra 2004.

Jeg tar også sikte på å vurdere kompensatoriske tiltak i forhold til eventuelle uheldige fordelingsmessige virkninger av overføringene i arbeidet med budsjettet for 2003.

Ranveig Frøiland (A): Eg vil takka statsråden for svaret, som eg synest opnar for at det kan skje nokre endringar i forhold til den fordelinga som er. Når det gjeld dette utvalet som skal sjå på framtidig finansiering, er eg kjend med at det i mandatet m.a. står: «understøtte målet om et likeverdig helsetilbud geografisk og mellom pasienter og grupper av pasienter». Og når ein ser på oppslaga i Bergens Tidende dei siste vekene om korleis situasjonen er på Haukeland, som eg kjenner best, sidan eg er frå Hordaland – psykiatrisjef går i protest, kreftsjuke flyttar heim, ein har venta i årevis på utstyr til slagpasientar – kan ein ikkje seia at utgiftsbehovet er dekt når det gjeld sjukehusregionen i vest. Det er klart at liknande forhold kan vel gjerne mange andre visa til òg, men det er ikkje tvil om at Haukeland er eit effektivt sjukehus, det driv godt, men treng meir pengar.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg kan bekrefte at utvalget som er nedsatt, skal gå gjennom de økonomiske forutsetningene for målsettingen om et likeverdig helsetilbud. At det som en konsekvens av utvalgets arbeid kan komme endringer i fordelingen regionene imellom, er det absolutt en mulighet for. Samtidig har både representanten Frøiland og jeg vært såpass lenge med i politikken at vi begge vet at disse fordelingsspørsmålene mellom fylker og regioner i vårt langstrakte land er krevende, og at de operasjoner som skal gjøres, jo vil være omfordelingsoperasjoner, som noen vil tape og noen vil vinne på. I så måte tror jeg det er viktig å ha klart for seg at det er krevende prosesser. Men vi går inn i dem. Vi mener at dette er fase 2 av helsereformen, sykehusreformen, som vi nå har satt på skinner.

Ranveig Frøiland (A): Eg deler statsråden sitt syn på at det er vanskeleg med omfordeling. Men ein million menneske som bur i denne regionen i vest, har krav på eit like godt tilbod som resten av Noreg. Den jobben som Hagen-utvalet skal gjera, kjem til å verta viktig og krevjande for både statsråden og Stortinget, men eg er iallfall glad for at det er sett i gang arbeid. Og så har eg eit håp med omsyn til den siste setninga i statsråden sitt svar, at ein vil vurdera kompensasjon i forhold til neste års budsjett. Dette utvalet legg jo ikkje fram si innstilling før ved slutten av dette året, så det er to år fram til det får nokon verknad, men ein vil altså òg sjå på neste års budsjett. Det er veldig viktig og heilt nødvendig.

Statsråd Dagfinn Høybråten: Jeg kan bekrefte det jeg sa i mitt første svar om at vi også vil vurdere eventuelle kompensatoriske tiltak i forhold til store skjevheter, i forbindelse med arbeidet med 2003-budsjettet.