Stortinget - Møte torsdag den 30. mai 2002 kl. 10

Dato: 30.05.2002

Dokumenter: (Innst. S. nr. 178 (2001-2002), jf. Dokument nr. 5 (2001-2002))

Sak nr. 1

Innstilling fra forsvarskomiteen om Ombudsmannsnemnda for Forsvarets innberetning om virksomheten i tiden 1. januar - 31. desember 2001

Talere

Votering i sak nr. 1

Kjetil Bjørklund (SV) (ordfører for saken): Komiteen har behandlet Ombudsmannsnemnda for Forsvarets innberetning om virksomheten i tiden 1. januar–31. desember 2001. Jeg vil bare peke på noen få områder som komiteen har merket seg.

I 2001 ble det behandlet 87 klagesaker med en medholdsandel på 40 pst. Andelen klagere som har fått medhold, ligger litt over gjennomsnittet de senere år, og komiteen er tilfreds med at den omfattende omstillingen og nedbemanningen i Forsvaret ikke har medført et økt antall klagesaker.

Når det gjelder disiplinærsituasjonen, har antallet refselser gått ned de siste årene. Det opplyses fra Ombudsmannen at i forhold til 1999 har det vært en mindre økning i antall refselser både i Sjøforsvaret, Luftforsvaret og fellesinstitusjonene, men at denne økningen blir mer enn oppveid av en klar nedgang i refselser ved Hærens avdelinger. Komiteen peker imidlertid på det faktum at det har vært en økning i antall brudd på rusmiddelreglene fra 1999 til 2000, og vil presisere at det må legges stor vekt på en bredt anlagt bekjempelse av narkotikaproblemet i Forsvaret. Det er viktig at man tar rusmiddelproblematikken på særlig alvor.

Forsvarssjefens iverksettingsdirektiv for innføring av minimumssatser for velferdsformål må etterleves av militæravdelingene, slik at den tilsiktede likebehandlingen av soldater oppnås. Jeg viser til at forsvarskomiteen i Innst. S nr. 315 for 2000-2001 anmodet Forsvarsdepartementet om å sørge for at dette direktivet ble etterlevd. Det har skjedd en viss utvikling i positiv retning. Komiteen har likevel i merknadene bedt Forsvarsdepartementet om en redegjørelse for hvilke tiltak som er satt i verk for å bedre dette.

Voksenopplæringsbudsjettet må opprettholdes på et nivå som sikrer at undervisningstilbudene i Forsvaret oppleves som en reell kompensasjon for det studie- og opplæringstap militærtjeneste medfører. Voksenopplæringstilbudet i Forsvaret er verdifullt når det gjelder å bidra til å redusere arbeidsløshet blant ungdom etter militærtjeneste og til meningsfylt fritid under militærtjenesten. Budsjettmidlene til voksenopplæringen bør fortsatt disponeres og fordeles som øremerkede midler fra sentralt hold, slik at samordnede undervisningstilbud blir sikret økonomisk. Samarbeidet mellom voksenopplæringen, Vernepliktsverket og sesjonene bør styrkes med sikte på å legge til rette for at de vernepliktige bedre kan planlegge hvilke voksenopplæringstilbud en vil benytte seg av under tjenestetiden.

I beretningen har Ombudsmannen berørt saken om fysiske overgrep mot tilfangetatte soldater under øvelsen «Joint Winter 2001». Komiteen har tatt denne saken opp med Forsvarsdepartementet, som i sitt svar av 13. mai 2002 beskriver status i saken og aktuelle tiltak for at slike hendelser kan unngås i framtidige øvelser. Komiteen har i sine merknader lagt særlig vekt på at ansvaret for øvelser ligger på operativ linje, og at øvingsleder har et særlig ansvar. Vi understreker at det må stilles strenge krav til kunnskap om gjeldende regler på dette området.

Vernepliktsspørsmålet er berørt i beretningen til Ombudsmannen. Spørsmål om vernepliktsstipend som bonus for gjennomført førstegangstjeneste og andre saker som angår vernepliktsmessige forhold, vil komiteen komme tilbake til i forbindelse med behandlingen av St. prp. nr. 55 for 2001-2002, gjennomføringsproposisjonen, som skal behandles i vår.

Det er grunn til bekymring over den sterke underbemanningen i Forsvaret, særlig i sommermånedene da mange vernepliktige får en meget stor arbeidsbelastning med svært lange arbeidsdager. Ombudsmannens kontor har bl.a. mottatt henvendelser med meldinger om bl.a. tjenestebeordringer på mer enn 100 timer pr. uke. Dette er uakseptabelt. Komiteen vil be Forsvarsdepartementet om en vurdering av hvilke tiltak som er best egnet når det gjelder å avhjelpe problemene med sterk underbemanning i perioden juni–oktober, og deler nemndas oppfatning av at dette ikke kan forsette som en del av tjenestesystemet i Forsvaret.

Jeg anbefaler komiteen innstilling.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Det er med glede jeg merker meg at omstillingen og nedbemanningen i Forsvaret ikke har medført et økt antall klagesaker, og at det er i gruppen sosiale saker for soldatene det fortsatt er et lite antall klager, og at det er færre refselser.

Jeg er imidlertid helt enig både med komiteen og med saksordføreren i at det også er forhold i Forsvaret som gir grunn til bekymring. Tiltakende bruk av narkotika i samfunnet gir også økt utslag i bruk blant vernepliktige mannskaper. Jeg kan forsikre komiteen om at vi tar problemet på største alvor, og at vi vil bekjempe det med målrettet innsats over et bredt spekter. Jeg er også glad for at forsvarssjefen praktiserer nulltoleranse i dette spørsmålet.

Når det gjelder øvelsen «Joint Winter» og de forhold som saksordføreren berørte, vil jeg vise til mitt brev til komiteen av 13. mai og legge til at vi selvfølgelig er helt enig i at det er et overordnet operativt ansvar for slike forhold, og at dette bør håndteres tilfredsstillende i fremtiden.

Jeg har også merket meg komiteens synspunkter på ulike områder, herunder underbemanning blant soldatene i sommermånedene og manglende oppfølging ved avdelingene når det gjelder bruk av minimumssatser for tildeling av velferdsmidler. Jeg vil selvsagt følge opp de anmodninger som er gitt i innstillingen, og slutter meg til komiteens anbefalinger.

Per Roar Bredvold (FrP): Dokument nr. 5 for 2001-2002 sier oss mye om Forsvarets aktiviteter på godt og vondt. Hovedbudskapet er at Forsvaret fungerer rimelig bra, men at alt kan bli bedre.

Jeg vil ta for meg to små saker – kanskje ikke små, men i hvert fall to saker. Den ene gjelder bekjempelse av narkotikaproblemer ved militære avdelinger. Vi ser at antall justissaker, politianmeldte sådanne, har gått ned, og at beslag også har gått ned. Det er selvfølgelig gledelig. Men man ser samtidig at hundekontroller og inspeksjoner har gått ned, altså at Forsvaret har hatt færre kontroller. Det bekymrer meg. Jeg mener at dette er såpass viktig at Forsvaret må intensivere og kanskje ha enda flere kontroller enn det de har hatt. For hvis, og jeg understreker hvis, noen som behandler våpen, ammunisjon, lette og tunge kjøretøyer etc. i Forsvaret, er påvirket av et eller annet, må disse selvfølgelig lukes ut. Vi kunne også lese i Forsvarets Forum nr. 8 om soldater på skjulte narkolister. Det kunne ha vært spennende å høre hva statsråden mener om dette.

Den andre saken jeg ønsker å bruke litt tid på, er voksenopplæring. Det er selvfølgelig en viktig del av soldatenes velferdstjeneste. Men slik det fungerer i dag, har ikke alle like muligheter til å være med på dette. Det kan skyldes belastningen av vakttjeneste, det kan være ujevnt med øvelser – noen har mange og andre færre øvelser – eller annen tjeneste som gjør at det er vanskelig å være med på dette. Muligheten til å være med på dette må bedres.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Bare en kort tilleggsmerknad fra min side.

Jeg deler selvfølgelig representanten Bredvolds bekymring når det gjelder narkotikabruk i Forsvaret, hvilket jeg også sa i mitt innlegg. Når det gjelder tiltak mot narkotika, er det en egen tiltaksplan som er iverksatt, og som vil bli videreført. Forsvaret har også akkurat arrangert en stor konferanse om narkotikamisbruk blant soldater for å komme med ytterligere tiltak for fremtiden. Jeg er helt enig med representanten Bredvold i at det å være rusmiddelmisbruker ikke er forenlig med å bruke våpen. Det understreker jeg også ved å si at jeg støtter forsvarssjefens nulltoleranse.

Jeg fikk et helt konkret spørsmål knyttet til dette med brukere på skjulte lister. Det er en sak som har vært kjent gjennom media. Der vil selvfølgelig Forsvaret rette seg etter de regler for registrering som gjelder. Vi vil ta tilstrekkelig hensyn til personvern, slik at den registreringen som har funnet sted, er blitt lagt om, og det er også gjort kjent fra Forsvarets side. Her retter vi oss etter Datatilsynets regelverk, på lik linje med alle andre. Det skulle bare mangle.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 1.

Votering i sak nr. 1

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 5 (2001-2002) – om Ombudsmannsnemnda for Forsvarets innberetning om virksomheten i tiden 1. januar – 31. desember 2001 – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.