Stortinget - Møte onsdag den 20. november 2002 kl. 10

Dato: 20.11.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Thore A. Nistad (FrP): Jeg skal få lov å stille følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«Varebiler med grønne skilter er av myndighetene pålagt å ha fastmontert, solid gitter bak forsetet. Skulle bilene kjøre ut i vann/elv eller lignende, er retrett gjennom bilens bakrute/dør umulig på grunn av gitteret som går fra gulv til tak.

Vil statsråden ta initiativ til en bedre sikkerhet for disse bilistene, f.eks. med lavere/enklere vegg eller andre tiltak?»

Statsråd Torild Skogsholm: Kravet til fastmontert beskyttelsesvegg i varebil kl. 2 er hjemlet i forskrift om engangsavgift på motorvogner av 19. mars 2001 nr. 268 § 2-3. Denne forskriften er fastsatt av Finansdepartementet.

Kravet gjelder fastmontert beskyttelsesvegg fra gulv til tak og vegg til vegg mellom fører-/passasjerrom og godsrom og må oppfylles for å få en særskilt avgiftsmessig status, i dette tilfellet komme inn under varebil klasse 2.

En fastmontert beskyttelsesvegg har selvsagt også en trafikksikkerhetsmessig side ved at den bidrar til å beskytte både fører og passasjer. Dersom beskyttelsesveggen ikke var der, ville det lett kunne føre til at den eller de som sitter foran, ville bli skadet av godset som er plassert bak, i forbindelse med en utforkjøring, kollisjon eller kraftig oppbremsing.

Etter det jeg har fått opplyst fra Vegdirektoratet, har ikke denne beskyttelsesveggen ført til slike problemer som representanten Nistad tar opp. Ser man på trafikksikkerheten samlet, vil det å fjerne beskyttelsesveggen trolig slå negativt ut i forhold til trafikksikkerheten totalt.

Jeg finner på denne bakgrunn ikke grunn til å ta initiativ for å få endret kravet i angjeldende forskrift.

Thore A. Nistad (FrP): Jeg må si meg litt forundret over at statsråden bare tenker på at det godset som er bak i bilen, kan komme fram.

Dette kan jo gjøres på mange måter. Man kan f.eks. ha en luke hvor man kan gå ut, eller man kan ha en lavere vegg. Det er tross alt mange såkalte småbiler eller personbiler som også har denne fastmonterte veggen, og de er ikke akkurat så veldig fulle av gods. Så jeg synes statsråden var litt negativ. Det er heller ikke registrert at det har vært noen ulykker, og det er vel da bare å beklage at det er vanskelig å ta en slik registrering i etterkant når det faktisk har skjedd en slik ulykke.

Er det slik at statsråden er mer opptatt av avgifter enn av å forsøke å redde liv?

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er opptatt av at avgiftene faktisk kan brukes til å redde liv. Vi har flere eksempler på at vi bruker både økonomiske incentiver og brukerbetaling for å forbedre trafikksikkerhetsbildet.

Men i forhold til dette konkrete spørsmålet tenker jeg ikke bare på godset. Tvert imot, jeg ser at det er en fordel at det finnes et slikt gitter som rett og slett kan ta av for de skadene som ville ha oppstått hvis dette gitteret ikke hadde vært der.

Jeg vil også understreke at dette ikke er et krav til alle biler. Det er heller ikke et krav til stasjonsvogner. Det er et krav som er knyttet til biler i såkalt varebil klasse 2.