Stortinget - Møte onsdag den 11. desember 2002 kl. 9

Dato: 11.12.2002

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Odd Lien

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Odd Lien er død.

Det var med dyp sorg vi mottok budskapet om at tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Odd Lien er død, 87 år gammel.

Odd Lien var født i Oslo, og fikk med seg to års handelsskole, teknisk aftenskole og LO-skolen før landet ble okkupert av tyskerne 9. april 1940. Han flyttet umiddelbart til Halden hvor han fikk jobb som skotøyarbeider, samtidig som har gikk inn i motstandsbevegelsen. Han deltok aktivt i det il102legale arbeidet som flyktninglos, kurer og med distribusjon av illegale flygeblad. Etter kort tid ble han arrestert av Gestapo, ble fengslet og sendt til Sachsenhausen i Tyskland. Her satt han i fangenskap i fem år, helt til de hvite bussene hentet han hjem våren 1945.

Det var en avkreftet ung mann som vendte hjem og tok fatt på sitt politiske arbeid, først som journalist i Halden Arbeiderblad og senere som redaktør i Rana Blad.

I 1949 kom han til avisen Sørlandet, først som journalist, så redaksjonssekretær, før han i 1955 ble redaktør i avisen. Denne stillingen hadde Lien fram til 1973, da han ble valgt inn på Stortinget.

Det var en markant redaktør avisen Sørlandet fikk. I Odd Liens tid ekspanderte avisen og fikk lokalkontorer i Mandal, Farsund og Lyngdal.

Da Lien kom til Kristiansand, var det politiske landskapet fremdeles preget av fellesprogrammet som styrte norsk politikk etter freden. Men etter hvert dukket det opp både nasjonale og lokale stridsspørsmål. Og Lien viste seg som en sterk debattant både i avisenes spalter og i bystyret. Lien var medlem av Kristiansand formannskap fra 1951 til 1964 og medlem av bystyret fra 1971 til 1975.

I 1973 stilte han som kandidat for stortingsvalget og fikk åtte år på Stortinget som medlem av konstitusjons- og utenrikskomiteen. Her trivdes han svært godt, og med sin bakgrunn som krigsfange i Tyskland, var det svært viktig for Lien å arbeide for fred og sikkerhet. Hans engasjement gjorde at han fikk ansvaret for å utarbeide en rekke av datidens viktige flertallsinnstillinger i komiteen. Han fant samtidig tid til å holde en rekke foredrag både i eget valgdistrikt og ellers i landet, om fred og sikkerhet og et velferdssamfunn for alle.

Etter at Odd Lien sluttet i Stortinget og gikk over i pensjonisttilværelsen, ble han formann i eldrerådet i Kristiansand. Han ble overtalt til fire nye år i bystyret fra 1983, og han var også mange år leder av Krigsinvalideforbundet i Vest-Agder, hvor han arbeidet aktivt for å bedre forholdene for sine venner og kampfeller fra krigens år.

Lien var også aktiv i presseorganisasjonene og var med på å starte Agder seniorklubb for pressefolk, hvor han var aktivt med helt til det siste.

Odd Lien karakteriseres som en politisk kjempe, med et optimistisk syn på framtiden. En varm og omsorgsfull mann, med sterkt mot og kampvilje for mennesker, saker og ideer som han var opptatt av.

Vi minnes Odd Lien med dyp respekt og takknemlighet og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Under henvisning til forretningsordenens § 26 fjerde ledd, vil presidenten foreslå at det oppsatte ukeprogram for inneværende uke endres med hensyn til fredagens møteplan. – Det berammede stortingsmøtet settet kl. 09.00. Etter stortingsmøtets slutt settes referatmøte i Odelstinget.

Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag. – Det anses vedtatt.

Representanten Heidi Sørensen vil framsette et privat forslag.

Heidi Sørensen (SV): På vegne av representantene Øystein Djupedal, Hallgeir H. Langeland, Ingvild Vaggen Malvik og meg selv vil jeg fremme forslag om innføring av støttetiltak for folk som vil bli mindre avhengig av strøm.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Ad voteringen i sak nr. 4 mandag 9. desember

Presidenten: Før vi går i gang med dagsordenen for dagens møte, vil presidenten be om salens bidrag til å rette opp en feil som ble gjort under voteringen i Stortingets møte mandag kveld.

Det gjelder sak nr. 4 i nevnte møte, og det dreier seg om Budsjett-innst. S. nr. 13 Tillegg nr. 3, om Flytoget AS.

Ved voteringen over denne saken sa lederen i samferdselskomiteen at II i innstillingens forslag til vedtak var unødvendig, og bad om at det ble gjort om til et oversendelsesforslag.

Presidenten tolket dette slik at romertallet kunne utgå, og konkluderte med at II var å anse som strøket.

For å rette opp den feilen som derved oppstod, vil presidenten foreslå at Stortinget tar opp igjen behandlingen av II i forslag til vedtak i Budsjett-innst. S. nr. 13 Tillegg nr. 3.

Ingen innvendinger mot dette er framkommet, og presidentens forslag anses vedtatt.

Presidenten refererer II fra nevnte innstilling:

«II

Stortinget ber Regjeringen sørge for at Flytoget AS sikres prioritet på strekningen Asker–Gardermoen, forutsatt 100 pst. statlig eierskap.»

Presidenten foreslår at II endres slik at innledningen blir: «Det henstilles til Regjeringen å sørge for…», og at forslaget med den foretatte endring oversendes Regjeringen uten realitetsvotering.

– Det anses vedtatt.

Før sakene på dagens kart tas opp til behandling, vil presidenten foreslå at formiddagsmøtet, om nødvendig, fortsetter utover den reglementsmessige tid, kl. 15, til dagens kart er ferdigbehandlet. – Det anses vedtatt.

Videre vil presidenten foreslå at Stortinget fraviker bestemmelsen i forretningsordenens § 43 første ledd og foretar samlet votering etter at sakene nr. 1–6 på dagens kart er ferdigbehandlet, og deretter samlet votering etter sakene nr. 7–8 ved slutten av dagens møte.

Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag. – Det anses vedtatt.