Stortinget - Møte onsdag den 18. desember 2002 kl. 10

Dato: 18.12.2002

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Ranveig Frøiland (A): Eg vil stilla følgjende spørsmål til fiskeriministeren:

«Det er stadig større fokus på sikkerhet og beredskap når det gjelder olje/gassfrakten til sjøs. Kystdirektoratet vil redusere bemanningen ved Fedje trafikksentral med én person samt flytte losstasjonen til Kvitsøy i Rogaland av økonomiske hensyn. Fra Fedje trafikksentral dirigeres årlig 2 500 giganttankere med råolje til og fra Mongstad og Sture.

Hvordan kan statsråden sikre at miljø og sikkerhetsmessige hensyn blir ivaretatt før beslutningen blir tatt?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg vil først understreke at jeg selvsagt er opptatt av å opprettholde en forsvarlig sikkerhet og beredskap langs norskekysten. Ikke minst er det viktig at våre trafikksentraler og lostjenesten fungerer tilfredsstillende.

Ved trafikksentralene utføres det både trafikkledelse, som finansieres gjennom sikkerhetsgebyr for den aktuelle trafikksentral, og losformidling, som finansieres gjennom losgebyrene.

I revidert nasjonalbudsjett for i år varslet Regjeringen at vi ville vurdere en sentralisering av lostjenesten. Som et ledd i effektivisering og kostnadsreduksjon innen lostjenesten, som Kystverket er intenst opptatt av, tar man sikte på tidlig i 2003 å konsentrere og utføre losformidlingen fra tre steder: Lødingen, Kvitsøy og Horten. I praksis betyr dette at losformidlingen som i dag utføres fra Kristiansund og Fedje, skal overføres til Kvitsøy, og at losformidlingen i Kristiansand og Grenland skal overføres til Horten. Arbeidsoppgaver knyttet til losformidlingen ved trafikksentralene på Fedje og i Grenland overføres dermed til andre steder.

I Nord-Norge har vi erfaring med at losformidlingen i dag utføres fra Lødingen, som har ansvar for losformidling for Kystverkets fjerde og femte distrikt, dvs. Nordland, Troms og Finnmark. Dette fungerer meget bra og viser at teknologien muliggjør at losformidlerne ikke nødvendigvis må være lokalisert til det stedet losingen skal foregå.

Jeg vil dermed understreke at det er losformidlingen og ikke selve losstasjonen som skal flyttes fra Fedje til Kvitsøy, dvs. at losene fortsatt vil være stasjonert på Fedje, mens formidlingen av losoppdrag vil styres fra Kvitsøy.

Jeg legger videre til grunn at omleggingen av losformidlingen ikke skal medføre et redusert sikkerhetsnivå ved trafikksentralene. Trafikkovervåkingen ivaretas av de ansatte ved trafikksentralene. Disse er åpne 24 timer i døgnet, og det er minst én trafikkleder til stede. Dette vil ikke bli endret.

På de trafikksentraler hvor losformidlingen nå blir flyttet til en annen enhet, vil Kystverket sikre bemanningen slik at det alltid er minst to personer til stede ved trafikksentralene. Inntil man eventuelt finner fram til andre forsvarlige løsninger for ivaretakelsen av trafikkledelsen, vil det ikke være aktuelt å redusere bemanningen på trafikksentralene. Omleggingen av losformidlingen skal således ikke føre til redusert sikkerhet ved noen av trafikksentralene. I så måte er mitt svar på spørrerens spørsmål positivt.

Ranveig Frøiland (A): Eg må få takka ministeren for svaret.

Eg oppfattar det som positivt at bemanninga på trafikksentralen ikkje skal reduserast. Eg er mest oppteken av trafikksentralen. Formidling av lostenester går det sikkert an å gjera på ulike måtar, og at lostenesta vert ivareteken er sjølvsagt viktig. Eg veit ikkje om statsråden har vore på trafikksentralen på Fedje, men han burde iallfall ta seg ein tur for å sjå kva slags situasjon ein har ved kysten med alle desse store tankarane som skal inn til Sture og Mongstad. Det er grådig viktig at det er nok bemanning – det er vel vanskeleg å seia når det er det, men det er viktig at det er fleire enn ein person på vakt. I så måte er eg nøgd med svaret frå statsråden om at det ikkje er ein person som skal overvaka Noregs største hamn, men at det er to.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg kan forsikre om at de tre trafikksentralene som vi har i drift i dag, Horten, Brevik og Fedje, og den fjerde som skal bli operativ fra 1. januar, Kvitsøy, vil ha en bemanning som ivaretar det sikkerhetshensynet som både representanten og statsråden er opptatt av. I tillegg vurderer vi en femte trafikksentral i Nord-Norge. Oppgavene består i, som det også blir beskrevet av representanten, å bidra til en sikker og effektiv sjøtrafikk og å beskytte det marine miljøet. Til det trengs det både kvalitativt og antallsmessig en bemanning som vi helt klart kommer til å ivareta. Det er ikke aktuelt å gjøre endringer, med mindre man gjennom den teknologiske utvikling skulle kunne ivareta sikkerheten på samme betryggende måte som i dag, også i tiden framover.

Ranveig Frøiland (A): Ja, det er tryggleiken det dreiar seg om, tryggleiken for dei som ferdast på sjøen, og tryggleiken for dei som bur på land. Når desse store tankarane fer innimellom steinane, er vi små alle saman. Og nestenulykker har det vore, men eg treng ikkje tværa spørsmålet vidare ut. Vi er opptekne av tryggleiken begge to, og eg føler at han er teken i vare med det som statsråden seier.

Det er tid for å ønskja kvarandre god jul, og då vil eg sjølvsagt også ynskja statsråden god jul.

Statsråd Svein Ludvigsen: Da konstaterer jeg at vi har felles interesse i å holde sikkerheten og beredskapen høy ved samtlige trafikksentraler, inklusiv Fedje, og at den vil bli ivaretatt i tiden framover, også med den endringen vi gjør på formidlingen.

Dernest ønsker jeg stortingsrepresentanten, og jeg inkluderer også de på Fedje, en god jul og en sikker jul.