Stortinget - Møte onsdag den 5. mars 2003 kl. 10

Dato: 05.03.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg ønsker å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«Statens jernbanetilsyn retter kraftig kritikk mot NSB pga. manglende sikkerhet når svenske tog med svensk personell trafikkerer norske skinner bl.a. på Kongsvingerbanen.

Er statsråden klar over dette, og hva vil statsråden gjøre slik at sikkerheten blir optimal?»

Statsråd Torild Skogsholm: Statens Jernbanetilsyn er tillagt myndighet til å påse at sikkerheten er ivaretatt etter jernbaneloven. Jeg er kjent med at tilsynet har foretatt en revisjon av NSB AS" ivaretakelse av trafikksikkerhet i samarbeidskonstellasjoner. Dette gjelder grenseoverskridende trafikk, der NSB er ansvarlig for virksomheten på norsk side. Det er utarbeidet en rapport der tilsynet dokumenterer at sikkerhetsstyringen i samarbeidsprosjektene er mangelfull i henhold til krav i jernbaneloven. Jeg vil understreke at så lenge NSB har ansvaret for den grenseoverskridende trafikken, forutsetter jeg at selskapet tar dette ansvaret.

Dette betyr at NSB må forbedre sin kontroll med at sikkerheten er godt nok ivaretatt. Som en oppfølging av de påpekte avvik har tilsynet forutsatt at NSB oversender en plan for gjennomføring av korrigerende tiltak innen 1. april 2003. Jeg forutsetter derfor at NSB iverksetter nødvendige tiltak for å rette opp avvikene som er avdekket av tilsynet, og at en plan for dette er utarbeidet innen 1. april, slik som tilsynet har forutsatt.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, som viser at statsråden er klar over de problemene som er – og forhåpentligvis kommer det ikke flere i ettertid.

Det har vært tilløp til nestenulykker hvor svenske tog har kjørt på rødt – det har altså ikke vært grønt. Om det er menneskelige ting som har forårsaket det, om det er opplæringen som er mangelfull, eller om det er andre ting, skal ikke jeg si så mye om. Det virker som om opplæringen kan være noe mangelfull i forhold til den man har i Norge. Man skulle tro at for å trafikkere norske skinner burde det være samme opplæring, med samme krav, uansett hvem som trafikkerer dem.

Jeg vil presisere at jeg absolutt ikke er imot at utenlandske tog bruker norske skinner, med folk fra andre nasjoner enn Norge, selvfølgelig, men det handler om sikkerhet og sikkerheten for de reisende.

Statsråd Torild Skogsholm: Jeg er opptatt av sikkerheten, og jeg er glad for at andre også er opptatt av sikkerheten både på veg og på jernbane – og i luften for den saks skyld.

Når det gjelder jernbanen, har tilsynet gått gjennom forholdene slik de er. Det er et uavhengig tilsyn, som skal gi signaler til de aktuelle aktører om hvordan tilstanden er, og be om at tiltak må bli gjennomført. Så er gjort.

Jeg vil også minne om at både NSB og Jernbaneverket har ansvaret for sikkerheten på sine respektive områder i Norge, og det er selvfølgelig slik at hvis vi har grenseoverskridende trafikk, så er det ikke flagget som henger på det kjørende materiellet som betyr noe for oss, men at sikkerheten er godt nok ivaretatt. Dette arbeidet pågår, og det kommer til å fortsette.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret.

Avslutningsvis vil jeg nok en gang spørre om statsråden vil forfølge saken, altså følge med på hva som skjer etter 1. april 2003, slik at sikkerheten for de kjørende blir god, altså bedre enn den er i dag.

Statsråd Torild Skogsholm: Det er det veldig lett å gi svar på. Ja, selvfølgelig vil jeg følge med.