Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 2003 kl. 10

Dato: 21.05.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 14

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Øyvind Korsberg til forsvarsministeren, vil bli tatt opp av representanten Per-Willy Amundsen.

Per-Willy Amundsen (FrP): Jeg vil få stille forsvarsministeren følgende spørsmål:

«Ved behandlingen av St.prp. nr. 45 for 2000-2001 om omleggingen av Forsvaret i perioden 2002-2005 ble det vedtatt at lønnsadministrasjonen samles og lokaliseres til Harstad.

Har statsråden vurdert å flytte Forsvarets regnskapsadministrasjon til Harstad for om mulig å oppnå en driftsmessig samlokaliseringseffekt mellom lønns- og regnskapsadministrasjonen?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Effektivisering av regnskapsfunksjonene er en integrert del av leveranseprosjekt 1 i Program Golf. Regnskapsenheten er en sentral del av arbeidet med å sikre at Forsvaret kan tilfredsstille funksjonelle krav i statens økonomireglement. Regnskapsenheten må etableres raskt for at Forsvaret skal kunne nå dette målet tidligst mulig.

Etter en intern prosess i Forsvaret, med deltakelse fra arbeidstakerorganisasjonene, har forsvarsjefen derfor besluttet å samkjøre regnskapsarbeidet i én sentral enhet lagt til Bergen. Bakgrunnen for valget av Bergen er tilgang til ledige lokaler med tilstrekkelig informasjonsteknologikapasitet i Forsvarets egne bygninger på Sverresborg.

I forbindelse med leveranseprosjekt 1 vurderte Program Golf eventuelle effekter av å lokalisere regnskapsfunksjonene sammen med lønnsenheten i Harstad. Det ble ikke funnet tilstrekkelige gevinster ved en slik løsning, og derfor ble ikke det anbefalt av Forsvaret.

Beslutningen om lokalisering av Forsvarets regnskapsfunksjon tilligger forsvarssjefen, med utgangspunkt i at han har ansvar for å gjennomføre den omfattende omleggingen i Forsvaret. At en snarlig regnskapsenhet er på plass, er en forutsetning for forsvarsomstillingen og regnskapsarbeidet vårt. Denne beslutningen er derfor ikke tatt i departementet, men jeg har ingen innvendinger mot den beslutning forsvarssjefen har tatt.

For å nå de målene som er fastsatt av Stortinget, og for å etablere et mer moderne og fleksibelt forsvar, er det avgjørende at vi klarer å nå betydelig rasjonalisering gjennom omstilling. For å få dette til skal virksomhet samles på færre steder og mest mulig innenfor eksisterende virksomheter.

Jeg vil likevel gjerne få legge til at Harstad er et utmerket sted for mange av Forsvarets lokaliseringer. Derfor ligger kystjegerkommandoen der, derfor ligger alliert treningssenter der, og derfor ligger lønnsenheten der. Harstad er en av de lokaliseringene i landet som vi legger aller størst vekt på, og der vi ser vekstmuligheter i framtiden.

Per-Willy Amundsen (FrP): Jeg takker forsvarsministeren for svaret, og deler jo selvfølgelig også synspunktene i forhold til Harstads velegnethet i forsvarssammenheng.

Når jeg stiller dette spørsmålet til forsvarsministeren, er det fordi Harstad i denne sammenhengen også framstår som et veldig godt alternativ for lokalisering av Forsvarets regnskapsadministrasjon, og det er ikke minst fordi vi, som forsvarsministeren var inne på, absolutt har ledige lokaler med riktige fasiliteter i Harstad. På samme måte har vi kompetansen som absolutt er en nødvendighet her, og ikke minst er synergieffekten ved en samlokalisering med lønnsenheten også et viktig poeng.

Det er et faktum at Harstad har mistet en rekke arbeidsplasser innenfor Forsvaret de siste årene. Mener ikke da forsvarsministeren at det, ut fra disse gode argumentene, i det minste burde vært utredet en lokalisering til Harstad? Så vidt jeg forstår, har ikke det vært utredet i det hele tatt.

Statsråd Kristin Krohn Devold: Her må man skille mellom departementets utredninger og det som skjer i en underliggende etat etter delegert fullmakt. Det er en del som skiller etableringen av Forsvarets lønnsadministrasjon fra den nye lokaliseringen for regnskapsfunksjonen. Det ene er at etableringen av Forsvarets regnskapsenhet i Bergen skjer ved at man oppretter en ny enhet, man legger ikke ned en enhet noe sted. Fordi dette er veldig tett «linket» til øvrige prosjekter i Program Golf og til øvrige prosjekter som forsvarssjefen har ansvaret for, har forsvarssjefen blitt tillagt myndighet til å gjøre lokaliseringsvalget når det gjelder den nye enheten. Det er gjort i tett samråd med Forsvarets ansatte og med organisasjonene.

Når det gjelder Harstad og etablering av lønnsadministrasjonen, var det en beslutning som ble tatt på grunnlag av at eksisterende lønnskontorer blir lagt ned i Oslo, Hamar og Harstad. Man gjorde derfor et politisk valg om å samle dette i Harstad. Det er to forskjellige utgangspunkt for måten beslutningene ble tatt på, og derfor har ikke Forsvarsdepartementet hatt noe ønske om å komme til en annen konklusjon enn den beslutningen forsvarssjefen har fattet.

Per-Willy Amundsen (FrP): Jeg takker igjen for forsvarsministerens svar.

Det er jo et faktum at Forsvarets regnskapsadministrasjon vil utgjøre en plass mellom 60 og 70, kanskje opp mot 100, arbeidsplasser. Lønnsenheten, som i dag er lokalisert til Harstad, er langt mindre, men dette ble i sin tid behandlet politisk. Mener ikke forsvarsministeren på denne bakgrunn at det er noe uvanlig at en såpass stor lokaliseringssak, for det er det jo faktisk når man ser på antall arbeidsplasser det her er snakk om, ikke blir forsøkt løftet opp på politisk nivå?

Statsråd Kristin Krohn Devold: Mitt utgangspunkt er et annet. Mitt utgangspunkt er at når vi står oppe i tidenes største omstilling av Forsvaret, er det veldig viktig å delegere beslutninger som naturlig hører hjemme på et lavere nivå. Når det gjelder den nye regnskapsfunksjonsenheten – og jeg gjentar, den er ny, for det er ingenting som er nedlagt noe sted – er det viktig at forsvarssjefen, som har ansvaret for både Program Golf og en del av de integrerte omstillingsprosjektene som ligger der, også får det naturlige ansvaret for en rask lokalisering, der han og de ansatte finner ut at de kan realisere det raskest og billigst.

Når det er sagt, er det veldig mange andre lokaliseringer som helt klart er gjenstand for politisk beslutning. Når man legger ned 5 000 stillinger, slik Forsvaret gjør, vil det gå ut over noen. Der vil jeg minne om at de enhetene man har lagt ned i Sør-Norge, er langt flere enn de man har lagt ned i Nord-Norge, nettopp ut fra det perspektiv at både Nord-Norge og Harstad er viktig. Derfor er det altså ikke bare lønnsadministrasjonen som er lagt til Harstad, men også den nye kystjegerkommandoen og den økte satsingen på alliert trening.