Stortinget - Møte onsdag den 21. mai 2003 kl. 10

Dato: 21.05.2003

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Per Roar Bredvold til samferdselsministeren, vil bli besvart av fiskeriministeren på vegne av samferdselsministeren.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål:

«Ny riksveg 2 gjennom bl.a. Hedmark har vært planlagt og diskutert i over 10 år uten at det pr. dags dato foreligger noe klart vedtak på hvor traseen skal gå, eller på finansiering.

Kan statsråden bistå slik at denne etterlengtede utbedringen blir en realitet og ikke bare et luftslott?»

Statsråd Svein Ludvigsen: Det tror jeg statsråden skal bidra til, for statsråden deler oppfatningen om behovet for standardheving på Rv 2. Dette kommer da også klart til uttrykk i St.meld. nr. 46 for 1999-2000, Nasjonal transportplan 2002-2011.

Planlegging av slike store prosjekter tar imidlertid som regel lengre tid enn hva pådriverne måtte ønske seg. Det er ikke spesielt for dette anlegget, men generelt. Det er derfor også gledelig å kunne si at det nå synes å løsne for dette viktige prosjektet. I april ble reguleringsplanen for første utbyggingsetappe, Kløfta–Nybakk, enstemmig vedtatt i Ullensaker kommune, og i neste uke avgjør Nes kommune linjevalg for videreføringen. Saken om linjevalg gjennom Sør-Odal ligger til avgjørelse i Miljøverndepartementet. Når Miljøverndepartementet har gjort sitt vedtak, kan også den formelle planleggingen i Kongsvinger bli fullført, som siste ledd på strekningen Kløfta–Kongsvinger.

For å kunne øke tempoet i gjennomføringen er det lokalt tilslutning til et opplegg for delvis bompengefinansiering. Denne saken vil bli behandlet av Hedmark og Akershus fylkeskommuner i løpet av våren, og jeg regner med at departementet vil få saken til behandling i løpet av høsten. Dersom den lokale behandlingen går etter planen, regner statsråden videre med å kunne legge fram saken for Stortinget i løpet av inneværende år.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret, som jeg tolker som et positivt svar, både for Rv 2, for dem som bor langs Rv 2, og ikke minst for de andre som også skal bruke Rv 2.

Men når man leser avisen Glåmdalen av 14. mai i år, ser man at det står: «Uavgjort om rv 2».

Videre står det:

«Med fire stemmer for nord, fire for midten og tre for sør i Nes kommunes planutvalg i går kveld er riksvei 2-saken i Nes like åpen som før.»

Det viser litt om hva de enkelte kommunestyrer og formannskap er uenige om.

Og så er det dette med penger. I den samme avisen, Glåmdalen, står det den 15. mai følgende:

«Både Akershus og Hedmark fylkeskommuner er lei av å vente på ny riksvei 2. I løpet av juni gir de derfor lånegarantier på til sammen 520 millioner kr.»

Slik kan jeg vise til den ene avisartikkelen etter den andre.

Jeg har forståelse for at statsråden ikke kan svare mer detaljert på tilleggsspørsmål. Jeg synes at førstesvaret var bra. Men synes ikke statsråden at noen må ta det overordnede ansvaret, slik at man snart skjærer igjennom? Jeg tror at dette har pågått i 12–13 år, og vi trenger nå en god vei, slik statsråden var enig i.

Statsråd Svein Ludvigsen: Man skal ikke undervurdere fiskeriministerens innsikt i veiproblematikken i Hedmark, spesielt siden det er et særdeles godt samarbeid mellom Høyre og Venstre og også Kristelig Folkeparti i denne regjeringen. Kommunikasjonen er derfor god.

Det sies at man velger å tolke svaret som positivt. Ja, hvis man ikke kan tolke svaret som positivt, vil jeg sette spørsmålstegn enten ved formidlingsevnen min eller ved mottakelsesevnen hos spørsmålsstilleren. Fra departementets og samferdselsministerens side ønsker man å holde et trykk på dette. Når miljøvernminister Børge Brende i løpet av sommeren avgjør veivalget i Sør-Odal, er dermed hele veikorridoren fra Kløfta til Kongsvinger klar. Men vi må ikke overse at lokaldemokratiet har en viss innflytelse på saker som dette, så jeg håper inderlig at man her skal få til den prosessen som jeg beskrev i mitt første svar.

Per Roar Bredvold (FrP): Jeg takker statsråden for svaret igjen.

Vi får virkelig håpe at vi får en enhet her, og at nye Rv 2 blir en realitet. Jeg er veldig spent på hva miljøvernministeren kommer med.

Jeg vil også knytte noen bemerkninger til lokaldemokratiet. Det er klart at lokaldemokratiet er meget viktig, men noen ganger tar saker kanskje for lang tid. Det er jo ikke bare dette veiprosjektet som står på vent i Norge. Det står mange veiprosjekter på vent, og da er det kanskje viktig å være rask når man skal ta sine avgjørelser, slik at man ikke sakker akterut i køen. Det var det jeg ville fram til.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg tar med meg de synspunktene som der kom, og så håper jeg at dette skal få en lykkelig løsning, i et tempo som tilfredsstiller alle parter.

Fiskeriministeren tilsier allerede sitt nærvær under åpningen.