Stortinget - Møte torsdag den 23. oktober 2003 kl. 10

Dato: 23.10.2003

Formalia

Dessuten forelå følgende

Minnetaler over tidligere stortingsrepresentanter Harry Hansen og Arne Kielland

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentanter Harry Hansen og Arne Kielland er avgått ved døden.

Det var med sorg vi mottok meldingen om at tidligere stortingsrepresentant Harry Hansen fra Hordaland var død, 84 år gammel.

Harry Hansen kom tidlig med i det politiske arbeidet i Arbeiderpartiet i Bergen. Han ble innvalgt som yngstemann i formannskapet og i bystyret i Bergen fra 1952. Fra 1964 til 1969 var han ordfører i Bergen. Han ble en folkekjær ordfører, opptatt av folks hverdag og levekår. Han hadde tillit i brede kretser, han var levende engasjert i boligbygging, kraftforsyning, festspill og kommunesammenslåing. Han var ordføreren som gav byen liv og ansikt, som Bergens Tidende så treffende skrev i sitt minneord ved hans bortgang.

Og Bergen stod Harry Hansens hjerte nærmest. Han sa selv at det var med et visst vemod han forlot Bergen da han ble valgt inn på Stortinget i 1969. Her satt han i tre perioder, fram til 1981. I sin første periode her var han medlem av samferdselskomiteen. Han satt to år i forsvarskomiteen før han ble medlem av finanskomiteen og Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann. Han var spesielt opptatt av at de unge som skulle ut på boligmarkedet, måtte få rentefradrag i skatten for rentekostnadene, og det klarte han å få gjennomført.

I Arbeiderpartiets stortingsgruppe var han den kunnskapsrike, tenkende og uredde mannen som alltid var i godt humør. Han var varm, raus og inkluderende. Han hadde evnen til å få andre mennesker til å føle seg betydningsfulle.

Men statsråd ville han ikke bli til tross for flere tilbud. Han foretrakk rollen som stortingsrepresentant, hvor han lettere kunne holde kontakten med Bergen og Hordaland og folket der.

Harry Hansen ble medlem av Skattekommisjonen av 1981 og leder for styret i Statens lånekasse. Hele hans politiske virke var gjennomsyret av å forbedre vanlige folks hverdag. Han var levende opptatt av at vanlig ungdom skulle få anledning til å få seg utdanning, og han gjorde en svært god jobb med å få til gode lånevilkår for ungdommen.

Også etter at han sluttet som aktiv politiker, var Harry Hansen opptatt av og engasjert i politikk. Han deltok i Bergen Arbeidersamfunn så lenge helsen tillot det, alltid engasjert og informert, alltid med en evne til å gripe det politisk vesentlige og til å gå til kjernen i en sak – en evne han beholdt til det siste.

Harry Hansen hadde et brennende engasjement for folk og samfunn. Han blir karakterisert som en svært resultatorientert politiker, alltid med en drøm om å forbedre samfunnet, slik at det enkelte menneske skulle oppleve å ha materiell trygghet og leve i frihet og rettferdighet.

Arne Kielland ble født i Skien den 8. september 1939. Gjennom oppveksten utviklet han en interesse for politikk og samfunnsspørsmål som kom til å følge ham hele livet. Han studerte statsvitenskap, med hovedoppgave i arbeiderbevegelsen i Nigeria. Han tilbrakte også et halvt år i FN-styrkene i Kongo, noe som bidrog til å utvikle hans kontakter i og interesse for regionen.

Kiellands politiske og yrkesmessige karriere var mangfoldig. Han startet som landssekretær i Unge Venstre 1958–59 og ble deretter formann i Arbeidernes Ungdomsfylking i Telemark 1966–67. Han jobbet som redaksjonssekretær i Arbeidets Rett i Røros i to år på slutten av 1960-tallet. I 1969 ble han valgt inn på Stortinget. Der var han i to perioder. Senere jobbet han først som timelærer og konsulent ved Telemark distriktshøgskole i Bø og så to år som amanuensis, deretter som redaktør for avisen Bø Blad – en stilling han holdt til han døde.

Arne Kielland kom inn på Stortinget for Arbeiderpartiet, Sør-Trøndelag, i 1969. I sine åtte år på Stortinget var han medlem av justiskomiteen, forsvarskomiteen og utenriks- og konstitusjonskomiteen. I sin tid i justiskomiteen var det særlig avkriminaliseringen av mannlig homofili Kielland var opptatt av og ble kjent for. Han fremmet en interpellasjon om opphevelse av lovparagrafen allerede i 1970, men fikk ikke gjennomslag før to år senere. Kielland var saksordfører for denne saken, en naturlig avslutning av et engasjement for det han kalte «denne skampletten i straffeloven.»

Likevel var utenriksspørsmål et område Kielland var meget opptatt av. Hans periode i Afrika tidlig i livet bidrog til denne interessen. Det var også hans syn på det store utenrikspolitiske spørsmålet på 1970-tallet, nemlig norsk medlemskap i EF, som kom til å påvirke hans liv og politiske virke. Kielland forlot Arbeiderpartiet samme dagen som avstemningen om EF i 1972 ble avholdt. Tidspunktet var ikke tilfeldig valgt. Han ville vise at utfallet av avstemningen ikke hadde betydning for skiftet.

Han representerte deretter SF resten av perioden og videre Sosialistisk Venstreparti i perioden 1973–77. Medlem av Sosialistisk Venstreparti forble han til sin død.

Kielland beveget seg gjennom store deler av det politiske spekter i løpet av sin politiske karriere. Selv om det førte ham inn i mange diskusjoner med kolleger i og utenfor eget parti, beholdt han hovedtrekkene i sine politiske synspunkter gjennom hele livet.

Kielland hadde et bredt interessefelt. Han studerte russisk i Forsvaret, der han hadde sersjants grad. Han studerte nigeriansk sosialisme og tok grunnfag i offentlig rett i 1983. Han hadde tillitsverv både i Fellesrådet for det sørlige Afrika og Norsk-Cubansk Forening og kombinerte sin interesse for idrett med tillitsverv i styret i Norges Cykleforbund.

Kielland forfattet også flere bøker, både fra sin tid på Stortinget og om temaer knyttet til forsvar og til utenriksspørsmål. Han publiserte også jevnlig stortingsbrev om sitt arbeid på Stortinget.

Arne Kielland etterlater seg kone og tre barn.

Vi minnes Harry Hansen og Arne Kielland i dyp respekt og lyser fred over deres minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetaler.

Presidenten: Det foreligger to permisjonssøknader:

  • fra Kristelig Folkepartis stortingsgruppe om sykepermisjon for representanten Ivar Østberg fra og med 3. november og inntil videre

  • fra Høyres stortingsgruppe om fødselspermisjon for representanten Silja Ekeland Bjørkly fra og med 3. november og ut Stortingets vårsesjon

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknadene behandles straks og innvilges.

  • 2. Følgende vararepresentanter innkalles for å møte i permisjonstiden: For Hordaland fylke: Erlend NornesFor Troms fylke: Leif Christian Johansen

  • 3. Leif Christian Johansen innvelges i Lagtinget for den tid han møter for representanten Ivar Østberg.

Presidenten: Representanten Øyvind Korsberg vil framsette et privat forslag.

Øyvind Korsberg (FrP): På vegne av representantene Lodve Solholm, Øystein Hedstrøm, Øyvind Vaksdal og meg selv tillater jeg meg å fremme forslag om ny vurdering av vernetiltak på Svalbard med hensyn til vern og gruvedrift.

Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Presidenten vil foreslå at Stortinget behandler tilleggsdagsordenen etter den ordinære dagsorden. – Ingen innvendinger er framkommet mot forslaget, og det anses vedtatt.

Den oppførte sak på tilleggsdagsordenen har ikke ligget ute i den reglementsbestemte tid, dvs. 48 timer. Med hjemmel i forretningsordenens § 32 vil presidenten foreslå at Stortinget likevel behandler denne saken nå. –Ingen innvendinger er kommet mot presidentens forslag, og det anses vedtatt.