Stortinget - Møte tirsdag den 2. desember 2003 kl. 10

Dato: 02.12.2003

Dokumenter: (Innst. S. nr. 60 (2003-2004))

Sak nr. 3

Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om forslag til endringer i instruks for Stortingets ombudsmann for forvaltningen

Talere

Votering i sak nr. 3

Berit Brørby (A): Som komiteens leder nevnte i sitt innlegg i forrige sak, behandler man altså Sivilombudsmannens årsmelding, instruks og lov og ser det litt i sammenheng.

Det foreslås to endringer i denne instruksen, nemlig at klager på avgjørelser som er fattet av Billighetserstatningsutvalget, skal falle utenfor Sivilombudsmannens område, og at ombudets medarbeidere skal ha rett til å avslutte saker når det er klart at det ikke er aktuelt for ombudet å behandle dem. Men dette krever at det er veldig klare retningslinjer, som er en forutsetning for denne endringen.

Ellers er det, som tidligere nevnt, enstemmighet i komiteen om forslagene. Det er enkle, men helt nødvendige endringer som gjøres i Sivilombudsmannens instruks, også i loven som vi skal behandle senere i dag.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 3.

(Votering, se side 818)

Votering i sak nr. 3

Komiteen hadde innstillet:

I

I instruks for Stortingets ombudsmann for forvaltningen gjøres følgende endringer:

§ 2 nytt tredje ledd skal lyde:

Ombudsmannen skal ikke behandle klager på Stortingets billighetserstatningsutvalg.

Nåværende tredje ledd blir nytt fjerde ledd.

§ 9 første ledd annet punktum skal lyde:

Han kan likevel gi bestemte medarbeidere fullmakt til å avslutte saker som klart må avvises eller som klart ikke gir tilstrekkelig grunn til nærmere behandling.

II

Endringene under I trer i kraft 1. januar 2004.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.