Stortinget - Møte onsdag den 3. mars 2004 kl. 10

Dato: 03.03.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Geir-Ketil Hansen (SV): «Ifølge et oppslag i Adresseavisen 11. februar var to fly fra Braathens og Widerøe på kollisjonskurs over Brandbu i Oppland 3. juni i fjor med 156 passasjerer om bord. Det var det automatiske kollisjonsvarslingssystemet i flyene som hindret historiens verste flyulykke over Fastlands-Norge.

Vil statsråden bidra til at det blir et obligatorisk krav om antikollisjonssystem på alle flytyper som driver personbefordring mellom norske flyplasser?»

Statsråd Torild Skogsholm: Norge vil som medlem av den europeiske luftfartsorganisasjonen Joint Aviation Authorities følge de til enhver tid gjeldende bestemmelser vedrørende krav til utstyr om bord i norske luftfartøy. Når det gjelder antikollisjonssystem, ble dette systemet innført som krav i Norge fra 1. januar 2000 for fly over 15 tonn eller mer enn 30 passasjerseter.

Fra 1. januar 2005 vil antikollisjonssystemet også bli påbudt for mindre fly i alle disse JAA-landene, dvs. fly med startvekt over 5 700 kg eller med mer enn 19 passasjerseter. Dette vil omfatte størsteparten av den norske passasjerflyflåten, og det vil fra 1. januar 2005 kun være enkelte mindre fly i ervervsmessig luftfart som ikke har antikollisjonsutstyr montert.

Obligatoriske krav til nytt sikkerhetsfremmende utstyr på fly og flyplasser vil normalt bli innført med en viss overgangsperiode, slik at luftfartsindustrien har en praktisk og økonomiske mulighet til å få utstyret på plass.

Geir-Ketil Hansen (SV): Jeg takker for svaret.

Statsråden bekreftet at i dag er det altså flyselskap og flytyper som trafikkerer på kortbanenettet som ikke har dette utstyret, og som ikke har krav om det.

Her er statsråden i den situasjon at hun har direkte styring med hvordan dette kan bli i framtiden, gjennom at når det legges ut anbud for kortbanenettet, kan hun stille krav om at det for de flytypene som skal brukes, skal være obligatorisk å ha dette systemet på samtlige fly.

Da blir mitt spørsmål til statsråden om statsråden ved neste anbudsrunde på kortbanenettet vil stille krav til samtlige flytyper som skal trafikkere kortbanenettet, om at de skal ha dette kollisjonsvarslingssystemet.

Statsråd Torild Skogsholm: Det jeg sa i mitt svar i stad, var for det første at dette antikollisjonsutstyret nå blir påbudt for flere. Vi utvider kravet til å være mye mer omfattende enn det har vært fram til i dag. Det betyr at veldig mye, for ikke å si nesten all, trafikk i Norge vil være omfattet av dette regelverket.

Der vi har flytyper som ikke vil være omfattet av dette, vil det være slik at vi er avhengig av det internasjonale samarbeidet på dette området. Hvis det skulle være slik at Norge skulle innføre et nasjonalt tilleggskrav, ville dette medføre at utenlandske selskaper med fly i denne kategorien uten dette utstyret vil bli nektet adgang til norsk luftrom. Med andre ord: Vi er veldig avhengig av å ha et felles regelverk internasjonalt på dette. Det har vi. Vi har tidligere i dag snakket om nullvisjonen når det gjelder trafikksikkerhet. Dette er et meget høyt prioritert område både nasjonalt og internasjonalt.

Geir-Ketil Hansen (SV): Takk for svaret, men jeg oppfattet ikke at det ble svart direkte på spørsmålet.

Når det gjelder trafikken på kortbanenettet, der staten kjøper tjenester, har også staten anledning til å stille krav om at det skal være et slikt system på samtlige flytyper. Her har altså statsråden direkte styringsmulighet. Spørsmålet var om statsråden vil stille slikt krav når anbudet på kortbanenettet skal legges ut neste gang.

Statsråd Torild Skogsholm: Nå vil veldig mye av dette kortbanenettet bli berørt av det regelverket som kommer i 2005, dvs. at det da vil være en mindre del av nettet som ikke blir berørt av dette. Om vi skulle velge å legge det inn i forhold til neste utlysning, får vi vurdere. Da må vi legge til grunn at det samme regelverket gjelder overalt. Men vi må også vite hva vi vil. Er det regelverket, eller er det anbudskjøpene vi skal legge det inn i? Det har vi god tid til å vurdere fram til da. Det viktigste for meg her i dag er å understreke at dette er et regelverk som vil bli betydelig innskjerpet fra 1. januar 2005, og det er det regelverket vi må forholde oss til.