Stortinget - Møte onsdag den 10. mars 2004 kl. 10

Dato: 10.03.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Presidenten: Dette spørsmålet, fra representanten Morten Høglund til utenriksministeren, vil bli tatt opp av representanten Christopher Stensaker.

Christopher Stensaker (FrP): «Iran har gjennomført et parlamentsvalg som nærmest er en parodi på demokrati. Dette valget føyer seg inn i rekken av eksempler på at Iran er en totalitær stat uten respekt for demokratiske rettigheter. Venstres parlamentariske leder har i en pressemelding tatt til orde for at verdenssamfunnet må underkjenne valget.

Støtter utenriksministeren Venstres oppfordring, og i så tilfelle, hva mener han Norge kan gjøre for å støtte etableringen av et reelt demokrati i Iran?»

Utenriksminister Jan Petersen: Regjeringen finner det sterkt beklagelig at det iranske Vokterrådet nektet en lang rekke reformpolitikere å stille til valg. Det kan dermed ikke kalles demokratisk. Dette er desto mer nedslående på bakgrunn av at Iran tidligere har gjennomført flere valg som har brakt folkets egne representanter inn i nasjonalforsamlingen.

Reformpolitikerne bad før valget om at utenforstående ikke blandet seg inn i den politiske krisen. De fryktet at utenlandsk engasjement kunne skade deres sak mer enn det ville gagne den. Dette ønsket har vi respekt for. Jeg mener derfor ikke at det vil være riktig å arbeide for at valgene i Iran underkjennes.

Regjeringen vil gjennom vår kontakt med iranske myndigheter fortsatt søke å fremme respekten for demokrati og menneskerettigheter i landet. Jeg har ved flere anledninger benyttet meg av denne muligheten til dialog, senest i mitt møte med utenriksminister Kharazzi under World Economic Forum i Davos i januar, hvor jeg gjentok våre synspunkter overfor min iranske kollega.

Christopher Stensaker (FrP): Jeg takker utenriksministeren for svaret.

Jeg vil også vise til utenriksministerens svar 27. november 2003 på brev fra representanten Morten Høglund, der det framgår av svaret:

«På den annen side viser president Khatami, hans regjering og det nåværende parlamentsflertallet i Iran etter mitt syn vilje til å fremme endringer i landet.»

Etter Vokterrådets diskvalifisering av over 2 000 reformvennlige kandidater, og en valgdeltakelse i Teheran by på 28,1 pst., synes utenriksministeren fremdeles at det er vilje til endringer i landet, og i så fall i hvilken retning?

Utenriksminister Jan Petersen: I det brevet som Stensaker viste til, var jeg tydelig på hvem som viste denne viljen. Det er et synspunkt som det ikke er grunnlag for å overprøve. Det var nettopp derfor jeg i mitt svar satte søkelyset på den rollen som Vokterrådet har. Det er ikke noen tvil om at det har vært og er en kamp mellom krefter i Iran, hvor noen står for en videre demokratisering, mens meget sterke krefter, slik vi nå har sett det, står for den motsatte kursen. Det er riktig nå, og det var dessverre riktig den gang jeg skrev brevet, hvor vi satte søkelys på dem som nettopp nå fører prosessen i en gal retning.