Stortinget - Møte onsdag den 10. mars 2004 kl. 10

Dato: 10.03.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 23

Steinar Bastesen (Kp): Jeg har et spørsmål til forsvarsministeren:

«I Avisa Nordland kommer det fram at departementet har lagt føringer om at man ved beregninger av besparelser må benytte tallmateriale som ikke samsvarer med de faktiske forhold. I den aktuelle saken gjaldt det flytting av luftvernet fra Bodø til Ørlandet, der Bodø kan miste 70 arbeidsplasser.

Hvordan ser statsråden på denne saken, og hvilke føringer er lagt fra departementets side i forhold til underliggende etater når det gjelder beregninger av besparelser o.l. i forhold til planlagte tiltak?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Forsvarssjefens militærfaglige utredning ble overlevert meg 8. desember i fjor og utgjør det fagmilitære bidraget til den kommende langtidsplanen for Forsvaret. Regjeringen tar sikte på å legge proposisjonen fram for Stortinget i denne måneden. Jeg finner det derfor ikke riktig å gå inn på lokaliseringsspørsmål i enkeltsaker på det nåværende tidspunkt, så lenge langtidsplanen ennå ikke er presentert for Stortinget.

Mine politiske føringer for forsvarssjefens militærfaglige utredning ble gitt i oktober 2002. Hensikten med disse føringene var for det første å styre Forsvarets utvikling gjennom mest mulig presise overordnede målsettinger for Forsvarets virksomhet, for det andre å klargjøre politiske forventninger til Forsvarets virksomhet på sentrale områder, for det tredje å sikre at nødvendige grep ble skissert samt at konsekvensene av dem ble belyst, og for det fjerde å gi forsvarssjefen ryggdekning for de politiske forutsetningene som skal ligge til grunn for hans fagmilitære vurderinger.

Når det derimot gjelder de økonomiske forutsetningene – som representanten Bastesen tok opp – for vurdering av lønnsomheten i de ulike alternativer for lokalisering av virksomheten, har departementet kun gitt generelle retningslinjer i form av metodevalg, dette for å sikre konsistens i utredingsgrunnlaget og sammenlignbare tall for ulike lokaliseringsalternativ som settes opp mot hverandre.

Disse retningslinjer gjelder selvfølgelig for alle økonomiberegninger og ikke spesielt for luftvernet i Bodø. Det er derfor ikke korrekt at Forsvarsdepartementet har lagt spesielle føringer på bruk av tallmaterialet i den aktuelle utredningen representanten viste til.

Det vil alltid være diskusjoner om tallmaterialet bak ulike beslutningsalternativer. Derfor er det, som ved forrige langtidsplan i 2001, benyttet ekstern konsulentbistand til nettopp de økonomiske beregningene for å kvalitetssikre metode og tallgrunnlag.

Avslutningsvis ønsker jeg å framheve at alle vurderinger av organisasjonsendringer vil bli foretatt i et totaløkonomisk perspektiv. I et slikt perspektiv hører både rolledeling mellom ulike baser i Luftforsvaret og samling av ulike funksjoner ulike steder hjemme, dette for å konsentrere fagmiljøet til færre områder og lage ulik spesialisering ved de ulike baser og lokaliseringssteder. Det betyr at ikke bare kroner og øre-aspektet gjennom disse generelle regnemodellene inngår. Også operative forhold, kvalitet, fleksibilitet og tilgjengelighet vil inngå i vurderingene når et lokaliseringsalternativ anbefales.

Steinar Bastesen (Kp): Jeg takker statsråden for svaret.

Det foregår en omorganisering og en forandring av Forsvaret over hele Norge. Er det slik at det legges til grunn tall som ikke stemmer med virkeligheten, slik som i Bodø?

Statsråd Kristin Krohn Devold: Her må man skille mellom kostnadstall for det enkelte år, f.eks., og det en nåverdiberegning mellom to sammenlignbare alternativer får fram. En nåverdiberegning sørger for at to lokaliseringsalternativer vurderes ut fra de samme kriteriene. Det betyr f.eks. ikke at det er det siste regnskapsåret som legges til grunn. Det viktigste her er sammenlignbare kriterier.

Når det gjelder den omorganiseringen som foregår i hele Forsvaret, som representanten Bastesen er inne på, vil jeg minne om at et av de vanskeligste tiltakene her er nedbemanning av 5 000 mann, slik Stortinget har vedtatt.

Siden representanten Bastesen i dette tilfellet tar opp Bodø, vil jeg si at Bodø er et av de lokaliseringsstedene som har grunn til å glede seg, fordi mesteparten av aktiviteten i Bodø blir værende der med forsvarssjefens forslag, til tross for at det øvrige Forsvaret må nedbemanne med nesten 25 pst.

Steinar Bastesen (Kp): Jeg takker igjen forsvarsministeren for svaret.

Vi skal hoppe et lite hakk lenger nord. Flytting av kystjegerne fra Harstad til Tromsø er foreslått av Forsvarsdepartementet. Argumentasjonen Forsvarsdepartementet bruker, er at det er billigere. Hvor er regnestykket som kan bekrefte at dette er sant, og er alle faktorer tatt med i det regnestykket?

Statsråd Kristin Krohn Devold: Forsvarsdepartementets forslag er ennå ikke fremlagt for Kongen i statsråd, og slik sett har ikke Forsvarsdepartementet noe forslag, ei heller knyttet til kystjegerne. Men det jeg kan si, er at når Forsvarsdepartementet vurderer hvilke lokaliseringsalternativer som er best, legges det vekt på en rekke forhold. Én ting er det kostnadsmessige på bygningssiden: Hva trenger man av ny bygningsmasse, og hvilke investeringer kreves det om man velger det ene eller det andre alternativet? Like viktig er det hvem en enhet skal operere sammen med: Skal man operere sammen med allierte, skal man operere sammen med andre i Forsvaret – hva er da det mest hensiktsmessige lokaliseringsalternativet?

Konklusjonen på de valg Forsvarsdepartementet har gjort, kommer når vi fremmer proposisjonen senere denne måneden. Det er altså ikke bare et kroner og øre-aspekt som legges til grunn når vi tar valg, men det er også disse operative behovene og til dels også hva fagenhetene selv ønsker.