Stortinget - Møte onsdag den 24. mars 2004 kl. 10

Dato: 24.03.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 17

Heidi Sørensen (SV): Jeg har et spørsmål til den nye arbeids- og administrasjonsministeren:

«Miljøvernministeren og Regjeringen har engasjert seg for å stanse bruken av regnskogtømmer i byggevarebransjen. Bilinga er en truet tresort som vokser i Sentral-Afrika og står på den internasjonale rødlista over truede arter. I det nye teorifagbygget ved Universitetet i Tromsø har Statsbygg tatt i bruk denne tresorten. Det er ingenting som tyder på at trevirket er hogd på en bærekraftig måte.

Hva kommer statsråden til å foreta seg i denne konkrete saken, og hvordan vil han hindre at dette gjentas?»

Presidenten: Presidenten er litt i tvil om hvorvidt arbeids- og administrasjonsministeren er ny lenger, men vær så god.

Statsråd Morten Andreas Meyer: Innledningsvis vil jeg understreke at det legges stor vekt på at det i staten benyttes materialer og metoder som samsvarer med prinsippene for bærekraftig utvikling. For Statsbyggs vedkommende betyr dette at virksomheten skal velge byggematerialer med miljødeklarasjon basert på internasjonale ISO-standarder. Som del av en aktiv miljøstrategi har Statsbygg utviklet en egen miljøveiledning som et hjelpemiddel for å tolke og vurdere ulike produkters miljødata. Dette viser at Statsbygg vektlegger bruk av miljøriktige materialer og arbeidsmetoder i utøvelse av sin virksomhet.

Når det gjelder den konkrete saken om bruk av bilingaparkett i teorifagbygget ved Universitetet i Tromsø, har departementet mottatt en orientering fra Statsbygg. Den viser at etaten ikke grundig nok har kontrollert den innhentede dokumentasjonen om den benyttede tresorten, bilinga. Statsbygg har beklaget dette overfor departementet.

På bakgrunn av denne konkrete hendelsen jobber Statsbygg med å innføre nye og bedre rutiner som skal sikre miljøriktig prosjektering av alle Statsbyggs bygg. Styringssystemet for miljøledelse skal sørge for at ansatte i Statsbygg følger de samme miljøprinsipper. Det er gjort klart for de ansatte i Statsbygg at regnskogmaterialer ikke skal benyttes i etatens bygg, og at denne bestemmelsen skal følges opp umiddelbart i alle pågående prosjekter. Bruken av regnskogtømmer, som i tilfellet ved Universitetet i Tromsø, skal derfor ikke gjentas.

Som et ledd i arbeidet med å sikre forsvarlig import og bruk av byggematerialer legger jeg stor vekt på Statsbyggs innskjerpede rutiner. Det vil bidra til å forhindre bruk av ikke bærekraftige byggematerialer for framtiden.

Heidi Sørensen (SV): Jeg er glad for svaret, og jeg er glad for at det skal skje en innskjerpelse.

Jeg må si at jeg ble ganske overrasket da jeg leste Nytt fra Regnskogsfondet, hvor Statsbygg selv kommenterer denne saken. Den ansvarlige i Statsbygg, Kjell Jensen, sier til dette bladet:

«Bilinga kunne vært fra Skåne for alt det vi visste.»

Det tyder vel på en holdning som skulle tilsi at man ikke akkurat hadde lengst framme i pannebrasken at man skulle unngå den typen tømmer.

Er statsråden nå trygg på at Statsbygg i framtiden ikke kommer til å gjøre liknende blemmer som det å bruke tømmer – som med stor sannsynlighet også er ulovlig hogd – fra et truet regnskogområde?

Statsråd Morten Andreas Meyer: Jeg er tilfreds med de svarene jeg har fått fra Statsbygg. Jeg er trygg på at vi i framtiden unngår tilsvarende eksempler på bruk av ikke bærekraftige materialer, og jeg er tilfreds med den kvalitetssikringsprosessen Statsbygg nå legger opp til.

Heidi Sørensen (SV): Dette er ikke første gang man har sett at man har brukt regnskogtømmer når det ikke skulle ha vært gjort. Har statsråden vurdert å gjøre slik som Regnskogfondet i denne konkrete saken krever, rett og slett å rive opp gulvet, for å gjøre det synlig for all verden at dette kan vi ikke godta, for på den måten å statuere et eksempel, slik at man er helt sikker på at det ikke skjer igjen?

Statsråd Morten Andreas Meyer: Jeg har vurdert den siden av saken. Jeg er imidlertid mer opptatt av å sikre kvalitetskontroll og miljøkontroll for framtiden enn å bedrive symbolpolitikk, som dette i tilfelle ville være. Det vil være lite hensiktsmessig samfunnsøkonomisk å rive opp et gulv som allerede er lagt, og det har ingen miljømessig effekt å gjøre det. Jeg har konkludert med at nå er det viktigste å sikre at vi i framtiden ikke opplever tilsvarende eksempler, og det er jeg betrygget i forhold til.

Presidenten: Vi går tilbake til spørsmål 3.