Stortinget - Møte tirsdag den 18. mai 2004 kl. 12

Dato: 18.05.2004

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Thorbjørn Kultorp

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Det var med sorg vi mottok budskapet om at tidligere stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Thorbjørn Kultorp er gått bort, 74 år gammel.

Thorbjørn Kultorp ble født i Skjeberg i Østfold. Han utdannet seg innenfor landbrukssektoren, men hans arbeidsplass skulle bli A/S Borregaard, først som anleggsarbeider, senere som tekstilarbeider. På Borregaard engasjerte Thorbjørn Kultorp seg tidlig i fagforeningsarbeid, og han satt bl.a. i flere år som leder av Borregaard tekstilarbeiderforening. Veien fra fagforeningsarbeid over til partipolitikken var kort – først til kommunepolitikken i Skjeberg kommune som medlem av kommunestyret, senere som varaordfører, før fylkespolitikken fanget ham. Her var han bl.a. mangeårig leder av fylkesskolestyret i Østfold.

I 1966 begynte Kultorp å arbeide som studieinstruktør i Arbeidernes Opplysningsforbund. Han var levende opptatt av folkeopplysning og av at både voksne og ungdom skulle få utdanning og kunnskaper. Han var opptatt av utdanningens betydning både for det enkelte mennesket og for samfunnet som helhet.

Thorbjørn Kultorp ble valgt inn på Stortinget som representant for Østfold Arbeiderparti i 1969. Her hadde han sete i tre perioder. I hele sin virketid på Stortinget var han medlem av og nestleder av kirke- og undervisningskomiteen. Her fikk Kultorp i praktisk politikk videreført sitt engasjement for at alle skulle få like muligheter til utdanning. Jeg er så heldig å ha hobbyen min som jobb, sa han selv. Og med sterk gjennomføringskraft arbeidet han med og satte sitt preg på bl.a. voksenopplæringsloven, lov om videregående opplæring og den første kulturmeldingen her i landet.

Selv sa han at arbeidet med loven om voksenopplæring var den saken som hadde opptatt ham aller mest.

Gjennom denne loven når vi ut med et tilbud til alle grupper i samfunnet. Jeg tror dette vil bli det viktigste redskap i årene framover i våre bestrebelser på å forme et mykere samfunn, sa han.

Her på Stortinget vant Thorbjørn Kultorp stor respekt for sine kunnskaper og sitt arbeid, ikke bare i sin egen gruppe, men også på tvers av partigrensene. Han var en god kollega, og gjennom sin lune væremåte, sin vilje til å dele innsikt med andre og sin positive livsinnstilling vant han tillit, respekt og venner. Han var glad i sine medmennesker, og han hadde en uvurderlig evne til å lytte. Men han hadde også evne til å gi sine omgivelser gode samfunnsanalyser, kunnskap, holdninger og verdier. Etter at han sluttet på Stortinget i 1981, fortsatte han sitt arbeid som studierådgiver i Arbeidernes opplysningsforbund.

Det er i dyp respekt vi lyser fred over Thorbjørn Kultorps minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representantene Ursula Evje, André Kvakkestad og Per Sandberg, som har vært permittert, har igjen tatt sete.

Fra representanten Anita Apelthun Sæle foreligger søknad om permisjon i tiden fra og med 18. mai til og med 25. mai for å delta i en internasjonal konferanse i Washington.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  • 2. Vararepresentanten, Pål Kårbø, innkalles for å møte i permisjonstiden fra og med 18. mai til og med 25. mai.

Statsråd Einar Steensnæs overbrakte 1 kgl. proposisjon (se under Referat).

Presidenten: Etter ønske fra energi- og miljøkomiteen vil presidenten foreslå at sakene nr. 1–5 behandles under ett. – Det anses vedtatt.