Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 2004 kl. 10

Dato: 01.12.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 2

Harald T. Nesvik (FrP) [11:09:31]: Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til arbeids- og sosialministeren:

«En ung kvinnelig student er født med en sjelden funksjonshemning, dysmeli, som gjør at hun mangler det ene benet. Hun bruker protese, men får ikke dekket utgiftene til estetisk protese som har lengre holdbarhet, og som ikke ser stygg ut. Protesen hun får dekket, ødelegger tøy, strømper og sko og gir ekstra utgifter. Kvinnen har fått beskjed om at hun må gå til psykiater for å få påvist psykiske plager som skyldes den dårlige protesen, dersom hun skal få en estetisk protese.

Er dette riktig praktisering av regelverket?»

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:10:08]: Folketrygden dekker utgifter til anskaffelse, vedlikehold og fornyelse av nødvendige og hensiktsmessige ortopediske hjelpemidler.

Bestemmelsen har vært praktisert slik at folketrygden ikke har dekket merutgifter ved anskaffelse av hjelpemidler som er vesentlig dyrere enn det som er vanlig. En estetisk protese vil vanligvis være det. Bare estetiske ansiktsproteser har vært dekket fullt ut.

Rikstrygdeverket har praktisert bestemmelsene slik at det bare i noen få tilfeller har vært ansett nødvendig å dekke utgiftene til en estetisk arm- eller benprotese. Det har da vært et krav at det må foreligge attestasjon fra spesialist i psykiatri. Jeg kan forstå at dette kan oppleves unødvendig og også sårende for enkelte. Jeg har derfor bedt Rikstrygdeverket om å gjennomgå og vurdere om dette er en fornuftig praksis.

Jeg vil videre få foretatt en helhetlig vurdering/gjennomgang av problemstillinger knyttet til estetiske proteser. En eventuell utvidet bruk av slike proteser vil medføre økte kostnader, og vil derfor måtte ses i sammenheng med budsjettet.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:11:16]: Jeg takker statsråden for svaret. Jeg må si at det var et veldig positivt svar at man nå vil ta den gjennomgangen. Jeg håper at vi i framtiden skal slippe å se slike situasjoner som vi så på Lørdagsrevyen 13. november i år, denne studenten og de problemene hun har med sin gamle protese, og at man kan få et godt utfall av denne saken. Problemstillingen som er reist, er en veldig viktig problemstilling. Det handler om å takle sin funksjonshemning uten egentlig å måtte bli stigmatisert; jeg holdt på å si det å bli plassert innenfor psykiatrien og måtte gå til psykiater.

Så jeg takker statsråden for svaret. Jeg vet ikke om statsråden kan si noe mer om hvorvidt det finnes en mulighet for kanskje å kunne ta opp den budsjettmessige biten allerede i revidert, hvis man får dette arbeidet gjort raskt, eller om statsråden ser for seg at man må vente helt til neste års budsjett.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:12:10]: La meg si at jeg er helt enig i at en bør unngå at funksjonshemmede opplever et stigma knyttet til sin funksjonshemning, selv om jeg ikke uten videre kan være enig i at det som har med psykisk lidelse å gjøre, nødvendigvis er et slikt stigma. Men nok om det.

Jeg vil følge opp den gjennomgangen som jeg nå har bedt Rikstrygdeverket gjøre så fort det praktisk er mulig. Representanten Nesvik har rett i at første budsjettmessige anledning da er revidert nasjonalbudsjett.

Harald T. Nesvik (FrP) [11:12:44]: Jeg takker nok en gang for svaret, og ser fram til det arbeidet som skal bli gjort. Jeg vil virkelig håpe at dette raskt kan komme på plass, slik at vi for framtiden slipper det som denne studenten opplever, og at dette kan bli løst på en skikkelig måte. Jeg setter pris på at statsråden griper fatt i dette så raskt.

Statsråd Dagfinn Høybråten [11:13:02]: Da foranlediger ikke den merknaden noe ytterligere fra min side.