Stortinget - Møte onsdag den 1. desember 2004 kl. 10

Dato: 01.12.2004

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Torbjørn Andersen (FrP) [11:40:46]: Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til fiskeri- og kystministeren:

«I St.prp. nr. 1 for 2003-2004 under Fiskeridepartementet står det at «prosjektering av utvidelse av havbruksstasjonen i Austevoll og forskningsstasjonen i Flødevigen vil være fullført i løpet av 2004». I Budsjett-innst. S. nr. 12 for 2003-2004 gjorde Stortinget ingen endringer av betydning vedrørende proposisjonens innhold på dette området.

Hvorfor er da ikke dette planarbeidet hittil blitt gjennomført slik det stod i St.prp. nr. 1 under Fiskeridepartementet, og slik det ble forutsatt av Stortinget?»

Statsråd Svein Ludvigsen [11:41:36]: Fiskeri- og kystdepartementet har i flere år hatt ambisjoner om å få utrustet og utbygd både Matre havbruksstasjon, Austevoll havbruksstasjon og Flødevigen forsøksstasjon. Matre har hatt første prioritet av disse.

Samtidig har det, som et ledd i satsingen på torsk som kommersiell oppdrettsart, vært vurdert som nødvendig å etablere ny avlsstasjon for torsk i Tromsø med sikte på ferdigstillelse i 2007.

Basert på foreliggende planer ble det i St.prp. nr. 1 for 2003-2004 signalisert at prosjektering av Matre skulle ferdigstilles innen utgangen av 2003 og prosjekteringen av Austevoll og Flødevigen skulle ferdigstilles i 2004, slik spørreren sier.

Det har så i ettertid vist seg at det var mulig å realisere en ny torskeavlsstasjon allerede i 2004–2005 gjennom kjøp og ombygging/tilpassing av eksisterende anlegg på Krakenes utenfor Tromsø. Det gjorde at vi fikk en gunstigere realisering av det prosjektet. Samtidig viser prosjekteringen av Matre og forprosjekteringsarbeidet som er gjennomført i forhold til Austevoll og Flødevigen, at de samlede utbyggingene vil kunne komme opp i til sammen over 400 mill. kr.

Dette har, sammen med den generelt stramme budsjettsituasjonen, ført til at Fiskeri- og kystdepartementet har vurdert det som lite realistisk at alle prosjektene kan realiseres på kort sikt.

Det ble derfor varslet i St. prp. nr. 1 for 2004-2005 at ny avlsstasjon for torsk og utbygging av Matre havbruksstasjon ville bli prioritert, mens Austevoll og Flødevigen ville måtte utsettes. Det har igjen som konsekvens at videre prosjektering av Austevoll og Flødevigen ikke bør gjennomføres før det er nærmere avklart når det er mulig å realisere disse prosjektene, da endelig prosjektering bør ferdigstilles så tett opp til igangsetting av utbygging som mulig.

Torbjørn Andersen (FrP) [11:43:34]: Jeg takker statsråden for svaret.

Grunnen til at jeg tar opp dette spørsmålet, er at det faktisk står svart på hvitt at prosjektering av utvidelse av havbruksstasjonen i Austevoll og forskningsstasjonen i Flødevigen skal være fullført i 2004. Dette har man såle-des forholdt seg til, men lite har skjedd slik det er blitt forespeilet. I den grad utbygging er påbegynt, har det stort sett stanset opp begge steder.

Arendal kommune har f.eks. gått inn med betydelige summer for å ferdigstille ny vei, vann og avløp til stasjonen i Flødevigen. Samtidig er det bygd et flunkende nytt kaianlegg der til flere millioner kroner. Alt dette er gjort nettopp i påvente av den forespeilte prosjekteringen og utbyggingen som skulle finne sted så fort som mulig.

Jeg håper i det minste at statsråden forstår den lokale frustrasjonen, siden dette ikke har skjedd i tråd med hva man hadde forestilt seg. Kan statsråden si når man eventuelt kan forvente å få penger til forprosjektering, slik det er forespeilet ved Austevoll og i Flødevigen?

Statsråd Svein Ludvigsen [11:44:46]: Jeg bekrefter at Regjeringen fortsatt har ambisjon om å bygge ut forskningsstasjonene både i Austevoll og i Flødevigen, men det betinger at det er budsjettmessig rom for det. Det skal Stortinget til enhver tid ta beslutning om. Vi ønsker å avslutte forprosjekteringsarbeidet så tett opp til utbygging som mulig, nettopp for å unngå at vi reiser falske forhåpninger – for å si det slik. Vi har måttet erkjenne at de totale kostnadene har blitt så høye – anslagsvis 400 mill. kr – at det ikke er realistisk å fortsette prosjektering med en ambisjon om en snarlig realisering, i 2005. Men jeg deler spørrerens ønske om en realisering så fort som mulig. Vi har foretatt de nødvendige opprustingstiltak når det gjelder helse, miljø og sikkerhet, også innenfor den nåværende husleieordningen i regi av Statsbygg. Så de hensynene er ivaretatt. Det er riktig at det i Flødevigen er gjort utbygninger på vei og kaianlegg, som det også blir opplyst her.

Torbjørn Andersen (FrP) [11:45:52]: Jeg takker for svaret, og nå har statsråden gitt sine forklaringer til mitt spørsmål. Jeg har selvsagt notert meg det, og er rimelig fornøyd med det.

Jeg vil også få nevne at jeg nylig var på besøk på forskningsstasjonen i Flødevigen ved Arendal. Det er nærmest en skam at det ikke for lengst er gjort noe med de dårlige og gammeldagse bygningsmassene der, spør du meg. Her er det altså en til dels meget gammel og nedslitt bygningsmasse, og man har mangelfulle laboratoriefasiliteter. Det er mangel på kontorplass, møterom, arkivrom osv. Dersom man nå vil satse på forskningsstasjonen i Flødevigen, noe man etter min vurdering av flere grunner absolutt bør gjøre, må det jo skje noe her snarest mulig.

Jeg forstår det slik at statsråden vil se på mulighetene for å få en så rask som mulig framdrift og avklaring på hva som må gjøres i Flødevigen og også ved Austevoll, slik at vi så snart som mulig kan få en høyst nødvendig oppgradering av disse to stasjonene, hvis jeg skjønner statsråden rett.

Statsråd Svein Ludvigsen [11:46:56]: Jeg anbefaler flere representanter å besøke forskningsinstitusjoner. Da vil man se at det foregår meget nyttig og meget god forskning ved samtlige av stasjonene.

Jeg ante at det i spørsmålsstillingen lå en slags prioritering fordi man nå hadde besøkt Flødevigen. Jeg tror at vi må se samtlige anlegg under ett, og at man må foreta prioriteringer ut fra en samlet vurdering og ikke bare etter ett enkelt besøk. Men vi deler ønsket om å styrke både forskningen og den infrastrukturen som er nødvendig. Men fortsatt er det slik at det i Flødevigen, med de mangler som er ved stasjonen, foregår en meget god forskning.

Presidenten: Neste spørsmål er fra Steinar Bastesen. Presidenten kan ikke se at spørreren er til stede, så hvis statsråden kan vente litt, kan det hende ...

Statsråd Svein Ludvigsen [11:47:52]: Statsråden kan også svare uten at spørsmålet stilles.

Presidenten: Det hørtes veldig greit ut.

Statsråd Svein Ludvigsen [11:47:57]: Jeg venter.

Presidenten: Statsråden er da så vennlig å vente litt, så får vi se om spørreren dukker opp. I mellomtiden kan Stortinget gå til spørsmål nr. 11, fra representanten Bjarne Håkon Hanssen til helse- og omsorgsministeren.