Stortinget - Møte torsdag den 16. desember 2004 kl. 10

Dato: 16.12.2004

Dokumenter: (Innst. S. nr. 87 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:5(2004-2005) og Dokument nr. 8:17 (2004-2005))

Sak nr. 11

Innstilling fra justiskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om forbud mot seksuell bruk av dyr, og forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om straffebestemmelse mot seksuell omgang med dyr

Talere

Votering i sak nr. 11

Presidenten: Etter ønske fra justiskomiteen vil presidenten foreslå at taletiden blir begrenset til 5 minutter til hver gruppe.

Videre vil presidenten foreslå at det ikke blir gitt anledning til replikker etter de enkelte innlegg, og at de som måtte tegne seg på talerlisten utover den fordelte taletid, får en taletid på inntil 3 minutter.

– Det anses vedtatt.

Linda Cathrine Hofstad (H) [12:34:10]:(ordfører for saken):Vi skal i dag behandle to forslag, Dokument nr. 8:5, om forbud mot seksuell bruk av dyr, og Dokument nr. 8:17, om straffebestemmelse mot seksuell omgang med dyr. Som saksordfører skal jeg nå redegjøre kort for komiteens enstemmige innstilling. Begge forslagene omhandler samme tematiske forhold, og derfor har komiteen valgt å behandle dem samlet.

I dag finnes det ikke noen straffebestemmelser som retter seg spesielt mot seksuelt misbruk av dyr. Etter dagens lovverk vil imidlertid andre straffebestemmelser kunne komme til anvendelse, som f.eks. dyrevernloven av 20. desember 1974.

I forbindelse med revisjonen av straffelovens bestemmelser om seksuallovbrudd ble det på nytt vurdert å innføre et eget straffebud mot seksuell omgang med dyr. Departementet konkluderte da med at det var mest hensiktsmessig at dette ble regulert sammen med annen dyremishandling etter dyrevernloven.

Komiteen mener det kan være grunn til å vurdere om dagens dyrevernslov gir et godt vern mot slike handlinger, men prosjektgruppen som er oppnevnt av Landbruksdepartementet og Fiskeridepartementet har startet arbeidet med å revidere dyrevernloven, og skal i løpet av våren 2005 utarbeide et forslag til ny lov. Denne arbeidsgruppen vil vurdere spørsmålet om å foreslå et forbud mot seksuell omgang mellom mennesker og dyr. Regjeringen vil derfor komme tilbake til Stortinget med en vurdering og et eventuelt forslag om et slikt forbud.

Komiteens enstemmige innstilling er at begge Dokument nr. 8-forslagene vedlegges protokollen.

Statsråd Odd Einar Dørum [12:36:20]: Jeg er tilfreds med at komiteen deler departementets syn – at seksuell bruk av dyr bør reguleres i dyrevernloven og ikke i straffeloven. Handlingen er uønsket, først og fremst av hensyn til dyret, som kan lide overlast.

Som komiteen peker på, kan det være grunn til å vurdere om dagens dyrevernslov gir dyr et godt nok vern mot menneskers seksuelle bruk av dem. Jeg vil sørge for at den prosjektgruppen som Landbruks- og matdepartementet og Fiskeridepartementet har oppnevnt til å revidere dyrevernloven, blir orientert om komiteens syn.

Presidenten: Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 11.

(Votering, se side 1274)

Votering i sak nr. 11

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:5 (2004-2005) – forslag fra stortingsrepresentant Jan Simonsen om forbud mot seksuell bruk av dyr, og Dokument nr. 8:17 (2004-2005) – forslag fra stortingsrepresentant Steinar Bastesen om straffebestemmelse mot seksuell omgang med dyr – vedlegges protokollen.

Votering:Komiteens innstilling bifaltes enstemmig.