Stortinget - Møte torsdag den 16. desember 2004 kl. 10

Dato: 16.12.2004

Dokumenter: (Innst. S. nr. 89 (2004-2005), jf. Dokument nr. 8:12 (2004-2005))

Sak nr. 7

Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen, Karin S. Woldseth og Ulf Erik Knudsen om midlertidig utsettelse av gjennomføringen av monopol på drift av gevinstautomater, for å sikre de frivillige organisasjoners inntekter inntil ESA har avsluttet saken

Talere

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Etter ønske frå familie-, kultur og administrasjonskomiteen vil presidenten føreslå at taletida vert avgrensa til 5 minutt til kvar gruppe og 5 minutt til statsråden.

Vidare vil presidenten føreslå at det vert gjeve anledning til tre replikkar med svar etter innlegg frå medlemer av Regjeringa innanfor den fordelte taletida.

Vidare vil presidenten føreslå at dei som måtte teikna seg på talarlista utover den fordelte taletida, får ei taletid på inntil 3 minutt.

– Dette er å sjå på som vedteke.

Magnar Lund Bergo (SV) [12:23:42]: (ordfører for saken): I denne saken mener en samlet komite, alle unntatt Fremskrittspartiet, at det ikke kommer fram argumenter i bakgrunnen for forslaget fra Carl I. Hagen, Karin S. Woldseth og Ulf Erik Knudsen som gir grunn til å gjøre endring i de vedtak som er gjort tidligere.

Flertallet viser til Regjeringens oppfølging av Stortingets vedtak i forhold til ESA, og understreker igjen at det tilligger Regjeringen å håndtere det.

Flertallet viser videre til brev fra Kultur- og kirkedepartementet av 8. desember 2004, og vil på denne bakgrunn ikke bifalle forslaget, men foreslår at forslaget vedlegges protokollen.

Karin S. Woldseth (FrP) [12:24:25]: Dette kan kanskje virke som en reprise på et tidligere Dokument nr. 8-forslag, men det er det altså ikke. Bakgrunnen for at vi denne gangen fremmer et Dokument nr. 8-forslag, er at ESA og Oslo Tingrett begge har sagt at vedtaket om monopol for Norsk Tipping på automatdrift er i strid med gjeldende regelverk. Fremskrittspartiet ser for seg at dette kan bli en langvarig strid i rettsapparatet. For å sikre de frivillige lag og organisasjoner en viss inntekt i den tiden saken verserer i domstolene, ønsker vi å få utsatt innføringen av monopol.

Etter at vi hadde fremmet vårt utsettelsesforslag, kom det en midlertidig forføyning i Borgarting lagmannsrett. Det betyr i realiteten at monopol ikke kan innføres før saken er ferdigbehandlet.

Statsråden avholdt, etter å ha vært i tenkeboksen en stund, en pressekonferanse forrige onsdag, der hun valgte å la automatene som hadde konsesjon, få fortsette i drift etter dagens regler fram til 1. juli 2005. Jeg er enig i at dette gir de frivillige lag og organisasjoner et pusterom og en mulighet til å se på alternative inntektskilder. Men jeg forstår ikke hvorfor ikke Regjeringen kunne ha utsatt innføringen av monopol på automater fram til endelig dom var avsagt. Hvis det blir et opphold mellom drift og endelig dom, vil både de ideelle formålene og operatørvirksomheter kunne stevne staten for milliarder. Det kan nesten synes som om statsråden ønsker å vise hvem det er som har makt, og hvem som bestemmer.

Men når det er sagt, må jeg også si at jeg er svært glad på vegne av de utallige lag og organisasjoner som sikkert også statsråden både har fått e-post og brev fra, for at det i hvert fall blir en kortvarig utsettelse.

At Fremskrittspartiet ikke ønsker noe monopol, er vel neppe noen stor overraskelse her i salen, men jeg må allikevel si at jeg skulle ønske at statsråden ville se en gang til på forskriftene til dagens automatkonsesjoner, og lese om de tiltak bransjen foreslår for å forebygge uønsket spillatferd, eller tiltak mot spillavhengighet, for å si det på den måten. De spillavhengige trenger ikke en statsråd som skyver dem foran seg fordi hun ikke vil erkjenne et nederlag.

Både bransjen og et enstemmig storting sier at man må få ressurser til å forske mer på spillavhengighet. Det er det vi trenger i Norge. Det er ikke nok at én forsker uttaler seg, og at man bygger på de erfaringene som én forsker har. Derfor håper jeg faktisk at statsråden kan vurdere å endre forskriftene slik at man innfører at 0,5 pst. – eller kanskje til og med en hel prosent – av overskuddet skal gå til forskning og behandling av spillavhengige.

Jeg vil til slutt ta opp en sak som har versert i mediene i de siste dagene. Norsk Tipping har nemlig forsøkt å samarbeide med Lånekassen. Dette er en sammenblanding og et forsøk på å kjøpe kunder til Norsk Tipping som jeg ser at statsråden heldigvis har ryddet opp i. Slikt bidrar iallfall ikke til å unngå flere spillavhengige. Og dette skulle gi statsråden en pekepinn om at intensjonene hennes med innføring av monopol kanskje ikke er de samme som hos Norsk Tipping. Det var godt å se at statsråden ryddet opp før noen avtale var kommet i havn. Men spørsmålet som blir hengende litt i luften, er om noen hadde reagert hvis mediene ikke hadde fått kjennskap til saken. Jeg setter min lit til at statsråden heretter vil ha strengere kontroll med Norsk Tipping og avtaler som inngås av en bedrift statsråden er generalforsamling for.

Så til slutt vil jeg ta opp vårt forslag.

Presidenten: Representanten Karin S. Woldseth har teke opp det forslaget som ho refererte til.

Dei talarane som heretter får ordet, har ei taletid på inntil 3 minutt.

Ulf Erik Knudsen (FrP) [12:29:13]: I debatten om automatsaken blir det ofte fremstilt som om det er noen rå og kyniske kapitalister som står bak denne bransjen. Dette er en sannhet med meget store modifikasjoner. Foreningslivet i lokalsamfunnet er den store mottakeren av disse midlene. Blant annet kan jeg nevne:

Alvdal Idrettslag, Bamble Jeger & Fiskerlag, Bergen Rullestolbasket Lag, Berkåk Skolekorps, Bjoneroa IL, Borg MC Klubb, Borge Skolekorps, Brumunddal tennisklubb, Bruvoll Vel, diverse avdelinger av Turistforeningen, diverse foreninger av Norges Blindeforbund, Drammens Atletklubb, diverse foreninger i Dyrebeskyttelsen og Dysleksiforbundet, Eiker Golfklubb, Ellingsøy Idrettslag, FK Fauske-Sprint, Mandalskameratene, Foreningen for hjertesyke barn, Freestyle IL, diverse lag av Seniordans, Fåvang Jakt og Våpen, Gjøvik Atletklubb, Hadeland Kvinnefotballklubb, Hammartun Skolekorps, Hammerfest Fotballklubb, Herefoss Skytterlag, Holmestrand Ungdomskorps, Hop Basketballklubb, Hønefoss BK, Høvik og Lier Skolekorps, Høybråten og Stovner Idrettslag, Skiens-Grane IF, flere avdelinger av Kiwanis Club, Klepp Innebandy Klubb, Kolbotn IL, Konnerud Idrettslag, Kvam Idrettslag, Laksevåg Musikkforening, Lillehammer Janitsjar, Melhus Idrettslag, Midtbygden Idrettslag, Molde Turnforening, diverse diabetesforeninger, flere fylkeslag av Norges Musikkorps Forbund, Norsk Barnehjelp, Horten, Norsk Revmatikerforbund, Odda Skolekorps, Os Turn, Risør Fotballklubb, Rogne Idrettslag, Sandnes Judoklubb, Ski- og Ballklubben Skiold, Slagen IF, Slemmestad IF, Strømsgodset IF, en rockeklubb som heter Sub-Unit, Sunndal og Omegn MS-forening, Søndre Land Idrettslag, flere fylkeslag av Norsk Epilepsiforbund, Trafikk- og Ulykkesskaddes Landsforbund, Tromsø Turnforening, Ulnes Bygdekvinnelag, Vivil Handicapidrettslag og Åsane Amerikansk Fotball og Cheerleading Klubb.

Det kan kanskje virke rart å lese opp alle disse klubb- og foreningsnavnene, men det viser noe av bredden i det foreningslivet som har glede av disse midlene. Det er altså ikke snakk om rå, kyniske kapitalister, men det er snakk om at dette er en av motorene i Kultur-Norge ute på lokalplan.

Jørgen Kosmo hadde her overtatt presidentplassen.

Presidenten: Det tilsier vel også at det har vært en organisert aksjon på gang.

Flere har ikke bedt om ordet til sak nr. 7.

(Votering, se side 1274)

Votering i sak nr. 7

Presidenten: Under debatten har Karin S. Woldseth satt fram et forslag på vegne av Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om at den midlertidige utsettelse av vedtaket om monopol på drift av gevinstautomater forlenges, inntil dom fra EFTA- domstolen samt dom fra norsk rettsvesen i de nå pågående saker om monopol på gevinstautomater, foreligger rettskraftig.»

Det vil bli votert alternativt mellom dette forslaget og innstillingen fra komiteen.

Komiteen hadde innstillet:

Dokument nr. 8:12 (2004-2005) – forslag fra stortingsrepresentantene Carl I. Hagen, Karin S. Woldseth og Ulf Erik Knudsen om midlertidig utsettelse av gjennomføringen av monopol på drift av gevinstautomater, for å sikre de frivillige organisasjoners inntekter inntil ESA har avsluttet saken – vedlegges protokollen.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet bifaltes innstillingen med 85 mot 15 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 13.54.43)