Stortinget - Møte onsdag den 20. april 2005 kl. 10

Dato: 20.04.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 10

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Ola D. Gløtvold til miljøvernministeren, vil verta svara på av samferdselsministeren på vegner av miljøvernministeren.

Ola D. Gløtvold (Sp) [12:05:41]: Jeg vil stille samferdselsministeren, som skal svare på vegne av miljøvernministeren, følgende spørsmål:

«Snøscooterbruk resulterer i svært mye støy i fjellheimen. Mange hytteeiere skaffer seg dispensasjon fra det generelle forbudet mot motorferdsel for frakt som i realiteten kunne vært foretatt av lokale leiekjørere.

Hva vil statsråden gjøre for å håndheve motorferdselslovens bestemmelser om at hyttefolk skal kjøre selv bare der leie av kjøretøy ikke er mulig?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:06:09]: Jeg er glad for at det i dag – på Stillhetens dag – blir stilt spørsmål knyttet til støyforurensning fra økt bruk av motorkjøretøy i utmark.

Antallet snøscootere har økt betydelig de siste årene, og det er grunn til å tro at dette har sammenheng med en liberal praktisering av motorferdselsloven i kommunene. Statistisk sentralbyrås tall for 2004 viser at kommunene innvilger 89 pst. av søknadene om dispensasjon etter motorferdselsloven.

Etter gjeldende regelverk er det den enkelte kommune som kan gi tillatelse til bruk av snøscooter for hytteeier for transport av bagasje og utstyr mellom bilveg og hytte når hytta ligger minst 2,5 kilometer fra brøytet bilveg.

Tillatelse skal bare gis når det ikke er mulighet for leiekjøring. Dette vilkåret ble satt for å redusere kjøringen og for å gi fastboende et ekstra næringsgrunnlag. I kommuner med leiekjøring vil ordningen forenkle kommunens saksbehandling og kontroll.

Det er viktig at kommuner som har leiekjøring, viser til dette når det søkes om tillatelse til transport. Særlig er dette aktuelt når det gjelder transport til hytter.

Ifølge Nationen 12. april i år går distriktene glipp av millioninntekter ved å tillate private hytteeiere å kjøre egen snøscooter til hytta framfor å benytte seg av leiekjøring utført av en fastboende.

Det er derfor i kommunenes egen interesse å håndheve motorferdselsregelverket. Ved å satse på leiekjøring framfor å gi tillatelse til enhver som søker, vil kommunene ikke bare øke omsetningen i distriktet, men også bidra til å holde antallet snøscootere nede.

Ved felles innsats håper jeg at vi også i framtiden kan nyte stillhet og ro i fjellet.

Ola D. Gløtvold (Sp) [12:08:15]: Jeg takker statsråden for svaret, men jeg synes kanskje hun svarte lite på hva departementet og statsråden der kan tenke seg å gjøre for å få til en annen ordning på dette.

Det er jo litt interessant, nettopp på Stillhetens dag, å kunne ta opp det med støy, men det er ikke det viktigste her, tross alt. Det viktigste er at man kan ha en ordning med løyvekjøring som kan utføres av lokalkjente, for å gjøre kjøringen mest mulig riktig, og at en kan få til en inntjenings- og aktivitetsordning, noe også statsråden var inne på, som i hvert fall kan utløse 90 mill. kr i inntektspotensial for disse områdene.

Jeg synes kanskje at statsråden, som svarer på vegne av miljøvernministeren, men som selv er samferdselsminister, burde kunne ha en mening om dette med løyvekjøring og taxi-løyver, slik at vi fikk en ordning som var tilfredsstillende, der det er mulig å få det til. Jeg er ikke ute etter å begrense scooterbruken, men å få til ordninger.

Statsråd Torild Skogsholm [12:09:31]: I forhold til de utfordringene vi har når det gjelder snøscootere, er det, slik jeg ser det, kommunene som er nærmest til å vurdere dette. Derfor mener jeg det er riktig og viktig at kommunene har myndighet her.

Både som Venstre-menneske og som medlem av denne regjeringen er jeg opptatt av at staten ikke skal ha all myndighet, og spesielt ikke der kommunene har flere gevinster med selv å ha råderetten. Så for meg er det viktig at kommunene har denne råderetten.

Når man både kan se et inntektspotensial for dem som bor i kommunen, og har gevinsten med nettopp stillheten og roen i utmarka, mener jeg det er riktig at ansvaret ligger hos kommunen. Men jeg ser at det ligger en stor utfordring her, slik som det er i dag.

Ola D. Gløtvold (Sp) [12:10:38]: Jeg deler statsrådens syn på at dette bør ligge under kommunal myndighet. Men vi vet jo at fylkesmennene blander seg rimelig mye borti en del saker. Blant annet gjelder det en sak jeg tidligere har tatt opp, om pensjonistturer – i Trøndelag spesielt, men også i resten av landet.

Det som jeg vet mange kommuner vegrer seg for, er å gripe inn i dette, fordi det da kan føles som en reell forskjellsbehandling av innenbygdsboende og utenbygdsboende. Nå vet vi jo at det ikke er en selvfølge at man kan ta med seg motorbåten sin og legge til kai, f.eks. i Indre Oslofjord. Slik sett er det en forskjell når det gjelder motorisert ferdsel uansett, og ferdsel i naturen vår. Kunne statsråden tenke seg at det ble gitt klarere signaler fra statens side om innenbygdsboende versus utenbygdsboende når det gjelder scooterkjøring i utmark?

Statsråd Torild Skogsholm [12:11:33]: Jeg ser det slik at kommunen har full anledning til å se på hvem som søker om dispensasjon, og hvorfor man søker om dispensasjon fra regelverket, og slik jeg har oppfattet det, er det de svært mange dispensasjonene som gjør at regelverket i praksis ikke er det regelverket man har bedt om. For når man samlet sett har dispensasjoner opp mot 90 pst., sier det seg selv at regelverket ikke er etter intensjonen.

Jeg har ikke noe problem, verken på egne vegne eller på vegne av miljøvernministeren, med å si at vi har en målsetting om at vi skal kunne ha mer ro i utmarka, og at kommunene da må kunne se på hvilke behov som reelt sett er hos søkerne, enten de er fra det ene eller det andre stedet.

Jeg vil også understreke at kommunene må bli mye flinkere til å vise til den leiekjøringen som er. Jeg har selv erfaring med at det kan fungere veldig godt.

Presidenten: I tråd med det siste spørsmålet avsluttar vi spørjetimen «i stillhet»!