Stortinget - Møte onsdag den 20. april 2005 kl. 10

Dato: 20.04.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 9

Presidenten: Dette spørsmålet, frå representanten Steinar Bastesen til forsvarsministeren, vil verta svara på av samferdselsministeren på vegner av forsvarsministeren.

Steinar Bastesen (Kp) [11:59:26]: Jeg har et spørsmål til forsvarsministeren som altså vil bli besvart av samferdselsministeren:

«I de siste årene har mange av de som er inne til førstegangstjeneste, vært dimittert flere uker før planlagt dimittering skulle skje. Dette har i mange tilfeller medført store problemer for ungdommene, som har lagt opp utdanning eller søkt permisjon fra arbeid etter den informasjon de fikk da de møtte fram til førstegangstjeneste.

Hvordan ser statsråden på dette, og vil man for i år gi de som skal inn til førstegangstjeneste, en forutsigbar tjenestetid, slik at disse ikke får slike uheldige «daudperioder»?»

Statsråd Torild Skogsholm [12:00:07]: Vernepliktige må kunne forvente at tjenesten både er spennende og lærerik, og at den har et forutsigbart sluttpunkt. Normal tjenestetid er tolv måneder. Stortinget gir årlig hjemmel for en ordning med forkortet tjenestetid på inntil fire uker. Dette ble gjort senest i Budsjett-innst. S. nr. 7 for 2004-2005, jf. St.prp. nr. 1 for 2004-2005.

Stortinget har på samme måte gitt hjemmel til å imøtekomme søknad fra den enkelte soldat om inntil seks uker såkalt førtidsdimittering på grunn av arbeid og utdanning, så lenge dette ikke går ut over beredskap eller soldatutdanning.

Forsvarssjefen vil benytte seg av ordningen med inntil fire ukers forkortet tjenestetid der hvor hans behov for innsparinger og forbedringer av rutiner og systemer for økonomistyring tilsier dette.

Som kjent har forsvarssjefen nylig iverksatt tiltak for å tilpasse Forsvarets aktivitet i 2005 til Stortingets vedtatte budsjettrammer. For de vernepliktige som ble innkalt til tjeneste i Hæren i august 2004, vil dette medføre en forkortet tjenestetid med inntil fire uker.

Vernepliktige i Hæren skal likevel få en tilfredsstillende soldatutdanning også i år. Dette skjer ved at man har forsert utdanningsprogrammet og vektlagt enkeltmannsutdanningen. På den måten vil mannskapene være fullt ut tjenestedyktige i internasjonale operasjoner.

La meg få understreke at verken forkortet tjenestetid eller førtidsdimittering påvirker retten til arbeidsledighetstrygd. Dimitterte får også tre skolepoeng i forbindelse med opptak på universiteter og høgskoler, og de vil få utbetalt uavkortet dimisjonsgodtgjørelse, som nå er på 15 000 kr.

Statusheving for de vernepliktige har høy prioritet. Det viktigste er at tjenesten skal oppfattes som utfordrende og meningsfull for den enkelte. Vi viderefører arbeidet med studiepoeng og en opptrapping av dimisjonsgodtgjørelsen i denne planperioden.

Entydig, rettidig og etterrettelig informasjon om verneplikten vil også være en viktig del av dette arbeidet. Jeg vil derfor se nærmere på informasjonsrutinene og drøfte dette med de vernepliktige.

Verneplikten er – og vil fortsatt være – en bærebjelke i det norske forsvaret. Derfor er det også med stor glede jeg registrerer at de vernepliktige er blitt mer fornøyd med tjenesten de senere årene.

Steinar Bastesen (Kp) [12:02:59]: Jeg takker statsråden for svaret. Det blir hevdet at Forsvaret har så liten kontroll med sine budsjetter at de må sende hjem soldater før tiden fordi pengene er oppbrukt. Hvis dette stemmer, vil statsråden kunne garantere at slike enkle budsjetteringer blir overholdt i framtiden, eller er det for komplisert for det avanserte norske Forsvaret?

Statsråd Torild Skogsholm [12:03:31]: Jeg redegjorde i mitt svar for hvilken anledning man har til å innkorte tjenestetiden. De vernepliktige kalles inn til tjeneste i tolv måneder. Hvis de ønsker å være inne i tolv måneder, har de krav på det. Da må dette tas opp med den nærmeste overordnede. Så for dem som ønsker dette, ligger den muligheten der i dag.

Steinar Bastesen (Kp) [12:04:05]: Jeg takker statsråden igjen for svaret, selv om det ikke var godt nok. Men hun er jo settestatsråd, så en må regne med forskjellig! Jeg har likevel et tilleggsspørsmål: Vil det være aktuelt for Forsvaret å gå inn på ordninger som gjør at soldatene i hvert fall får en godtgjørelse fra Forsvaret i den perioden som står igjen fram til planlagt dimittering skulle ha skjedd?

Statsråd Torild Skogsholm [12:04:33]: Som jeg sa i mitt svar, endrer ikke forkortet tjenestetid eller førtidsdimittering forholdet når det gjelder skolepoeng eller dimisjonsgodtgjørelse, og påvirker heller ikke muligheten til arbeidsledighetstrygd. Det er viktig med en slik forutsigbarhet. Det betyr at de vernepliktige, slik jeg ser det, blir godt ivaretatt, og de som ønsker å være inne de tolv månedene de opprinnelig skulle, har muligheten til det hvis de ønsker det. Slik er det i dag, og slik vil det være.