Stortinget - Møte onsdag den 20. april 2005 kl. 10

Dato: 20.04.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Thore A. Nistad (FrP) [11:53:01]: Jeg skal få lov til å stille samferdselsministeren følgende spørsmål:

«Stortinget har gjentatte ganger, både ved behandling av Nasjonal transportplan og sine årlige budsjetter, bedt om at E16-strekningen Borlaug–Øye skal rustes opp.

Når vil statsråden følge opp Stortingets gjentatte vedtak om opprustning av nevnte strekning?»

Statsråd Torild Skogsholm [11:53:23]: Strekningen Øye–Borlaug inngår i stamvegruten E16 Sandvika–Bergen. I St.meld. nr. 24 for 2003-2004, Nasjonal transportplan 2006-2015, blir det lagt opp til at en vesentlig del av rammen til ruten i perioden 2006-2009 vil gå til strekningene Borlaug–Voldum i Sogn og Fjordane og Wøyen–Bjørum i Akershus. Etter åpningen av Voldum–Seltun i Lærdal, som var prioritert i Nasjonal transportplan for perioden 2002-2011, framstår strekningen Borlaug–Voldum som en flaskehals både for den trafikken som fortsetter over Fillefjell på E16, og for den som velger rv. 52 gjennom Hemsedal. Prioriteringene i Nasjonal transportplan og i de årlige budsjettene er blitt akseptert av Stortinget, og det er lokalpolitisk tilslutning til prioriteringen av disse strekningene.

I budsjettproposisjonen for 2003 orienterte Samferdselsdepartementet om opplegget for planarbeidet på strekningen mellom Borlaug i Sogn og Fjordane og Øye i Oppland. Gjennom planarbeidet fastsettes rammene for de tiltak som skal gjennomføres. Konsekvensutredningen for strekningen fra Borlaug til fylkesgrensen mot Oppland er nylig godkjent. For strekningen i Oppland er konsekvensutredningen til sluttbehandling i Vegdirektoratet. Det er utarbeidet forslag til kommunedelplaner etter plan- og bygningsloven parallelt med konsekvensutredningene.

Ved behandlingen av St.meld. nr. 24 for 2003-2004 økte Stortinget rammen til stamvegruten E16 Sandvika–Bergen med 250 mill. kr for tiårsperioden, hvorav 100 mill. kr til strekningen Øye–Borlaug. Jeg forutsetter at Stortingets rammeøkning til denne strekningen følges opp i Statens vegvesens arbeid med handlingsprogrammet for investeringer på stamvegnettet for perioden 2006-2015. Hovedtrekkene i handlingsprogrammet vil bli lagt fram for Stortinget i budsjettproposisjonen for 2006.

Stortinget bevilget 5 mill. kr til mindre utbedringstiltak på strekningen Øye–Borlaug i 2003 og 9 mill. kr i 2005.

Thore A. Nistad (FrP) [11:55:43]: Jeg takker for svaret, og er fornøyd med at det skal komme en del penger til E16 Borlaug–Øye. Men jeg vil rette oppmerksomheten mot det som var gjort i planperioden 2002-2005. Av det som var i handlingsprogrammet for E16, var det en måloppnåelse på kun 45 pst., mens den for andre stamveier var på 90 pst. Jeg synes også 90 pst. er dårlig, men når det er 45 pst. måloppnåelse for E16 i perioden 2002-2005, er det omtrent en halvering, og det er nærmest en skandale at måloppnåelsen er så liten.

Vil statsråden garantere at de midlene som hun nå peker på, vil komme? Er det noen sjanse for at vi kan få noe ekstra til akkurat Steinklepp–Øye, som det gjentatte ganger har vært tatt opp skal rustes opp?

Statsråd Torild Skogsholm [11:56:51]: Det er rimelig stor enighet om at det ligger en flaskehals igjen her som det er viktig å få gjort noe med. Denne prioriteres høyt av Regjeringen.

Når det gjelder garantier for økonomiske midler framover, ber jeg om forståelse for at det ikke er sånt som vi presenterer i en spørretime som sådan, men vi kommer tilbake til det i de årlige budsjettene.

Thore A. Nistad (FrP) [11:57:21]: Jeg takker for svaret. Jeg hørte i det forrige spørsmålet her, nr. 7, at statsråden var opptatt av nullvisjon. Da kan jeg bare opplyse statsråden om at det ifølge den siste tellingen på nevnte strekning på Fillefjell i vinter, inntil 1. mars, har vært 113 utrykninger. Det skyldes at veien rett og slett er for smal på vinterstid. To trailere kan ikke møtes, de går i grøfta. Samtidig viser alle tall – og jeg har økningen fra 2002 til 2003 – at trafikken på fjellovergangen på Fillefjell har økt med 78,3 pst. Det er en enorm økning. De andre fjellovergangene har fra 65 pst. og helt ned i 3 pst. Synes ikke statsråden da at det er på tide at denne fjellovergangen, som er den som trailerne og nyttetrafikken benytter seg av, snart får en akseptabel standard?

Statsråd Torild Skogsholm [11:58:25]: Jeg er opptatt av at alle veger bør ha en standard som er i henhold til de trafikkmengdene som går, og den type trafikk som går. Det ligger i bunnen for vårt arbeid på vegsiden generelt. Det ligger kontinuerlig i vårt arbeid og spesielt i forbindelse med Nasjonal transportplan og oppfølgingen av den. Så uten at jeg skal kommentere de enkelte fjellovergangene, vil jeg understreke at det som blir påpekt her, er viktige problemstillinger som vi tar med oss – og som vi må ta med oss – i vårt arbeid.