Stortinget - Møte torsdag den 12. mai 2005 kl. 10

Dato: 12.05.2005

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Johan Østby

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Johan Østby gikk bort 20. april i år, 81 år gammel. Østby ble født 5. mars 1924 i Trysil. Han var den tredje yngste av i alt 19 søsken. I ungdomsårene var han skogsarbeider. Oppveksten i karrige, men likevel livskraftige kår preget Østby i hans gjerning og virke senere i livet, og han tok alltid det lille mennesket i forsvar når det gjaldt politiske avgjørelser og prioriteringer.

Østby hadde en stor interesse for journalistikk og tok korrespondansekurs i dette faget. Etter et år på Nansenskolen ble han tilsatt som journalist i Østlendingen i 1949, og var knyttet til Østlendingen helt til han la pennen fra seg i 1991.

Østby kom med i kommunepolitikken i 1960 og var medlem av kommunestyre, formannskap, fylkesting og fylkesutvalg. Han hadde også en rekke andre lokale verv.

Johan Østby ble innvalgt som stortingsrepresentant i 1965 og satt på Stortinget frem til 1977. I løpet av de 12 årene på Stortinget var han medlem av justiskomiteen, sosialkomiteen, utenriks- og konstitusjonskomiteen og finanskomiteen.

Østby var medlem av Senterpartiets landsstyre i årene fra 1970 til 1977. Han var leder av Senterpartiets pressekontor fra 1969 til 1977.

Som en av Senterpartiets unge og dyktige politikere fikk Østby ansvaret for å lede arbeidet med Senterpartiets nye prinsipprogram tidlig på 1970-tallet. Dette prinsippprogrammet ble vedtatt på landsmøtet i Bodø i 1973 og viste seg å være et meget fremtidsrettet og på mange måter banebrytende program.

Johan Østby var viljesterk og stilte store krav til seg selv. Han var en ryddig og tydelig politiker. Han prøvde å være en brobygger i sin politiske gjerning, og når konfliktene ble store, hadde han gjerne en ydmyk tilnæring for å løse dem. Østby var også en svært omgjengelig person og en dyktig historieforteller. Mange har gledet seg over hans anekdoter og fortellinger om folk og steder i hjemfylket Hedmark.

Vi lyser fred over Johan Østbys gode minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Representanten Øystein Hedstrøm vil fremsette et privat forslag.

Øystein Hedstrøm (FrP) [10:05:37]:På vegne av stortingsrepresentantene Lodve Solholm, Per Sandberg, Torbjørn Andersen og meg selv vil jeg fremme et forslag om å gjeninnføre kravet om arbeidstillatelse for utenlandske sjøfolk på skip under fremmed flagg i fart med last og passasjerer mellom norske havner.

Presidenten: Representanten Odd Roger Enoksen vil fremsette et privat forslag.

Odd Roger Enoksen (Sp) [10:06:12]:På vegne av stortingsrepresentantene Marit Arnstad, Morten Lund og meg selv vil jeg fremsette et forslag om å endre skatteloven slik at kostnader til FoU kan utgiftsføres når de påløper.

Presidenten: Siri Hall Arnøy vil fremsette et privat forslag.

Siri Hall Arnøy (SV) [10:06:38]:På vegne av stortingsrepresentantene Heidi Sørensen, Kjetil Bjørklund, Hallgeir H. Langeland og meg selv vil jeg fremme forslag om oppretting av et statsforetak for å fremme avfallsforebygging og gjenvinning, GJENOVA.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.