Stortinget - Møte onsdag den 18. mai 2005 kl. 10

Dato: 18.05.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Bendiks H. Arnesen (A) [11:53:53]: Jeg har et spørsmål til fiskeri- og kystministeren, som også er nordisk samarbeidsminister:

«Ved sesjonen i Stockholm 2004 vedtok Nordisk Råd en rekommandasjon hvor vi anbefaler Ministerrådet i sitt arbeid med retningslinjer for samarbeid med Nordvest-Russland å inkludere tiltak til støtte for urbefolkningen i regionen.

Hvordan vurderer statsråden fremdriften i arbeidet med å utarbeide retningslinjer for samarbeidet med Nordvest-Russland, samt hvordan det arbeides med å følge opp anbefalingen om å inkludere støtte til urbefolkningen i regionen?»

Statsråd Svein Ludvigsen [11:54:29]: Her har jeg godt nytt å oppdatere stortingsrepresentanten og Stortinget på.

Nordisk Ministerråds retningslinjer for samarbeid med Nordvest-Russland ble vedtatt av samarbeidsministrene allerede den 10. desember 2004, kort tid etter sesjonen. Samtidig vedtok vi nye retningslinjer for samarbeidet med Estland, Latvia og Litauen. Årsaken til denne nyorienteringen av det vi tidligere kalte nærområdesamarbeidet, var behovet for oppdateringer av det nordiske samarbeidet med både Nordvest-Russland og de baltiske land, ikke minst på bakgrunn av de mange utfordringene i Nordvest-Russland og de baltiske lands EU-medlemskap.

I etterkant av vedtaket om nye retningslinjer for Nordvest-Russland er vi nå i ferd med å utarbeide et eget russlandsprogram for Nordisk Ministerråd. Det vil etter planen bli oversendt til Nordisk Råd som et ministerrådsforslag i forbindelse med høstens sesjon i Reykjavik. Den overordnede ambisjonen med Russlandsprogrammet er at det nordiske samarbeidet med Nordvest-Russland skal bli mer fokusert og mer målrettet.

Når det gjelder tiltak til støtte for urbefolkningen i Nordvest-Russland, vil Ministerrådet overveie dette i sin oppfølging av retningslinjene. Retningslinjene viser konkret til at Ministerrådet allerede i flere år har finansiert ulike aktiviteter med fokus på urbefolkninger og miljø i samarbeid med Arktisk Råd. Urbefolkninger i Arktis inngår som et prioritert område i Ministerrådets eget arktiske samarbeidsprogram. Dessuten er Ministerrådet godt i gang med å styrke dialogen og det konkrete samarbeidet med Barentsrådet, som har en egen arbeidsgruppe for samarbeid med urfolk i regionen. Her viser jeg også til stortingsmeldingen om nordområdene som Regjeringen har lagt fram, som ligger til behandling i Stortinget, og som har synspunkter og forslag som tenderer inn på disse områdene.

I tillegg har samarbeidsministrene og sametingspresidentene i fellesskap nedsatt en arbeidsgruppe som utreder hvordan man kan få etablert en dialog med russiske samer og myndigheter med sikte på informasjonsutveksling om samiske spørsmål av felles interesse. I den forbindelse er det bestemt at det skal avholdes et seminar i løpet av 2005, og deretter skal det utarbeides en egen handlingsplan for dette arbeidet. Det har vi forventning til, ikke minst fordi både samarbeidsministrene og sametingspresidentene har en uttrykt målsetting om og vilje til å forbedre tiltakene.

La meg til sist, bare for ordens skyld, også nevne at de støtteordningene som Ministerrådet har i dag som retter seg mot Nordvest-Russland, selvsagt også kan benyttes av urbefolkningen til urbefolkningssaker og -spørsmål.

Bendiks H. Arnesen (A) [11:57:23]: Jeg takker statsråden for et grundig svar.

Dette året vi er inne i, har Norge formannskapet i Barentsrådet, og 2005 er utpekt som et urfolksår i Barentssamarbeidet. Neste år har Norge formannskapet i Nordisk Ministerråd, og Norge overtar formannskapet i Arktisk Råd høsten 2006. Her har altså Norge en meget god mulighet til å sette sitt tydelige preg på samarbeidet i nordområdene. Urfolkene bør, etter min mening, forbli høyt på agendaen i den sammenheng, som de var det under årets formannskap i Barentsrådet.

Jeg har lyst til å spørre statsråden om hvordan han ser på mulighetene for å koordinere dette arbeidet for å sikre at det blir resultater ut av det, og at man på den måten kan sette et norsk preg på dette arbeidet.

Statsråd Svein Ludvigsen [11:58:35]: For å være helt oppdatert hadde jeg gleden av å feire 17. mai med norske og nordiske venner i Helsingfors. I den sammenhengen hadde jeg et møte med samarbeidsminister Enestam. Vi drøftet nettopp det som representanten tar opp her, at Norge har og neste år skal ha sentrale lederverv knyttet til Ministerrådet, til Arktisk Råd og til Barentsrådet, samtidig som Finland skal ha formannskapet i EU i andre halvår neste år. Det gjør at Norge og Finland, som har så mange felles interesser, har muligheter til å sette både Nordvest-Russland og den nordlige dimensjonen enda høyere opp på dagsordenen. Inkludert i det er selvfølgelig urfolksproblematikken.

Bendiks H. Arnesen (A) [11:59:26]: Jeg takker igjen for svaret. Jeg synes dette høres veldig bra ut.

Jeg har selv hatt gleden av å jobbe en del med disse spørsmålene. Det jeg registrerer, er at utfordringene for folk i disse områdene er mange, men også at mulighetene er fantastisk mange. Derfor må det være trykk på dette arbeidet i tiden som kommer, slik at man kan få gitt bistand som på lengre sikt gir resultater i form av sysselsetting og i form av velferd. Målet må være at man med disse mulighetene kan klare seg selv best mulig.

Presidenten: Ønsker statsråden et siste ord?

Statsråd Svein Ludvigsen [12:00:10]: Det måtte i så fall være at representanten Bendiksen og undertegnede stort sett deler mål og ambisjoner. Jeg kan vel tolke ham dit hen at han er særdeles fornøyd med at denne regjeringen gjør det den gjør – underforstått at vi også får fortsette med det nyttige arbeidet!