Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato: 23.11.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 24

Martin Engeset (H) [13:21:27]: Jeg vil få lov til å stille følgende spørsmål til arbeids- og sosialministeren:

««Arbeids- og sosialministeren har i brev til Stortinget uttrykt at han vil ha bred og nær kontakt med alle arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner. I Dagens Næringsliv 11. november 2005 fremkommer det at Regjeringen har lekket det omstridte høringsforslaget om ny arbeidsmiljølov til LO før den gav det til andre organisasjoner. Statsråden innrømmer selv lekkasjen.

Mener statsråden at denne typen selektive lekkasjer til en av partene er tillitvekkende, og vil statsråden beklage det inntrufne?»

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:22:13]: Det er riktig at Regjeringen er opptatt av å ha et bredt og nært forhold til partene i arbeidslivet. Dette er viktig på mange områder, både for å bidra til et arbeidsliv der folk trives og utvikles, og dermed også til et effektivt arbeidsliv, og for å fremme et mest mulig inkluderende arbeidsliv.

Vi har som kjent lagt fram forslag til endringer i den arbeidsmiljøloven det forrige storting vedtok. I forbindelse med dette arbeidet inviterte vi de største arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjonene til et møte hvor et utkast til endringer ble presentert. I den avisartikkelen det refereres til, går det fram at jeg mener at det var uheldig at LO fikk utlevert materialet før dette møtet.

Det skulle ikke ha skjedd; vår intensjon er naturligvis å følge de prosedyrer og spilleregler som finnes i forholdet mellom myndighetene og partene.

Vi ønsker et fortsatt nært og tillitsfullt forhold til partene i arbeidslivet, og jeg har sterk tro på at vi kommer til å få til det.

Martin Engeset (H) [13:23:23]: Jeg takker statsråden for svaret. Det som gjorde denne episoden spesielt kjedelig og ekstra alvorlig, var jo det faktum at bare dager før dette fant sted, hadde statsråden uttrykt skriftlig til Høyres stortingsgruppe i et svarbrev på et spørsmål vi stilte, at man ønsket bred og nær kontakt med alle arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner. Dette trepartssamarbeidet mellom partene i arbeidslivet – myndighetene, arbeidstakerne og arbeidsgiverne – bygger jo på en grunnleggende tillit og respekt partene imellom. Ser ikke statsråden at lekkasjer av denne typen kan bidra til å svekke dette samarbeidet, ødelegge for dette samarbeidet og ødelegge tilliten mellom partene?

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:24:14]: Jo, og derfor undervurderer jeg overhodet ikke denne saken. Jeg har også gjort det veldig klart i mitt departement at slikt skal ikke skje, og det må ikke skje igjen. Og nettopp fordi jeg tar det så alvorlig, har jeg også i forkant av den artikkelen som stod i Dagens Næringsliv, hatt et møte med Finn Bergesen i NHO, der jeg sa det samme, at slik skal det ikke være. Når vi både sier og mener at vi skal ha et nært og ordentlig og skikkelig forhold til alle partene i arbeidslivet, må det skje på den basis at partene ikke opplever en situasjon som dette. Dette var et arbeidsuhell, og det skal ikke gjenta seg.

Martin Engeset (H) [13:25:04]: Jeg takker for det svaret. Jeg vil da avslutningsvis bare følge opp med å uttrykke at fra Stortingets side vil vi nok følge med som en smed for å påse at Regjeringens kontakt med partene i arbeidslivet bygger på likeverdighet og respekt for alle parter, og at det ikke skal eksistere noen spesialordninger for én av partene. Jeg oppfatter statsråden dit hen ut fra de svar han nå har gitt, at det ikke kommer på tale i fremtiden å ha noen spesialordning for LO som ikke de andre partene i arbeidslivet er omfattet av.

Statsråd Bjarne Håkon Hanssen [13:25:39]: Jeg føler meg helt trygg på at Stortinget kommer til å passe på som en smed. Det skulle bare mangle, og det må vi med glede finne oss i.

Jeg synes jo at spørreren nå legger ord i min munn som jeg ikke har brukt. Vi skal ha et faglig politisk samarbeid mellom Arbeiderpartiet og LO, og det er vel kjent at vi har det. Men det som har skjedd i denne saken, er jo at LO har fått utdelt et utkast til lovtekst som de andre organisasjonene ikke fikk. Det ligger langt utenfor et faglig politisk samarbeid, og det er det jeg er presis på: Den type samarbeid med de ulike organisasjonene skal vi ikke ha noe av. Når vi inviterer til et høringsmøte med organisasjonene om en lovtekst, må det selvfølgelig være slik at alle organisasjonene har lik tilgang til den lovteksten. Men det betyr ikke at jeg herved avvikler det faglig politiske samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og LO.