Stortinget - Møte onsdag den 23. november kl. 10

Dato: 23.11.2005

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 27

Gunvald Ludvigsen (V) [13:40:44]: Eg tillèt meg å stille følgjande spørsmål til justisministeren:

«Eg viser til arbeidet som er i gang med å etablere ein sivil redningshelikopterbase i Florø, Sogn og Fjordane.

Kva er status for arbeidet, og når i haust vil anbodet bli lyst ut?»

Statsråd Knut Storberget [13:41:07]: Stortinget gav i Innst. S. nr. 156 for 2001–2002 om redningshelikoptertjenesten i framtida føring på at det skulle etableres en ny redningshelikopterbase i Florø. Driften av denne basen skulle settes ut på anbud. Bondevik II-regjeringa lyste ut en prekvalifisering i hele EØS-området, som første trinn i en anbudsprosess for utvelgelse av sivil operatør til driften av redningshelikopterbasen i Florø nå i oktober.

Regjeringa Stoltenberg II vil om kort tid foreta en avklaring i forhold til videre framdrift vedrørende opprettelse av sivil redningshelikopterbase i Florø.

Gunvald Ludvigsen (V) [13:41:57]: Først vil eg takke for eit greitt svar.

Det er slik at etablering av den sivile redningshelikopterbasen i Florø krev god planlegging, ikkje minst ifrå dei lokale reguleringsstyresmaktene si side, i praksis Florø kommune. Det er derfor svært viktig at Justisdepartementet syter for at denne prosessen no blir sett fort i gang, at ein set ballen i spel, slik at nødvendig lokal planlegging kan utførast tidleg nok.

Eg vil tillate meg å stille følgjande tilleggsspørsmål: Vil justisministeren stadfeste at departementet vil leggje eit løp som sikrar at den sivile redningshelikopterbasen i Florø er i drift i løpet av 2007, slik Bondevik II-regjeringa la opp til?

Statsråd Knut Storberget [13:42:55]: Jeg tror jeg bare må gjenta siste del av mitt svar, om at dette er en sak som regjeringa Stoltenberg II om kort tid vil foreta en avklaring i forhold til. Det er altså ikke avklart hva slags prosess vi nå skal velge videre.

Samtidig har jeg lyst til å si at Regjeringa har sittet i vel fem–seks uker – ukene går fort – og den forrige regjeringa hadde fire år på seg fra dette vedtaket ble fattet i Stortinget. Jeg ser at Gunvald Ludvigsen bærer Venstre-merke på sitt jakkeslag, slik at han hadde gode kontakter inn i Justisdepartementet, vil jeg tro. Noe tid ber jeg om at også vår regjering får, i hvert fall noen uker, når den forrige regjeringa brukte såpass lang tid på å iverksette dette.

Det viktigste er at prekvalifiseringen ble satt i gang den 14. oktober i år. I så måte er prosessen i gang. Hvis det er politisk vilje når det gjelder både penger og driftsform, skulle det være mulig å få dette på plass slik som skissert av spørrer.

Gunvald Ludvigsen (V) [13:43:59]: Eg vil igjen takke justisministeren for eit utfyllande svar på tilleggsspørsmålet.

Eg tolkar eigentleg statsråden slik at den nye regjeringa har same syn på både etablering og oppstartstidspunkt når det gjeld redningshelikopterbasen i Florø.

Statsråd Knut Storberget [13:44:21]: Nå skal ikke jeg nok en gang gjenta svaret om at regjeringa Stoltenberg II skal ta stilling til dette i løpet av meget kort tid. Jeg vil gjerne, med glede, informere Stortinget om utfallet av det.

Samtidig har jeg lyst til å påpeke at det er betydelige utfordringer i redningstjenesten over det ganske land, både i spørsmålet om tilstedevakt, i spørsmålet om innkjøp av nye helikoptre og i spørsmålet om denne basen i Florø. Dette er store politiske utfordringer som krever både økonomi og vedtak. Etter kort tid i departementet registrerer jeg at mye av dette arbeidet ligger der. Skal det iverksettes, må det fattes vedtak av den nye regjeringa. Vi er parat til å gå inn i en så viktig oppgave.