Stortinget - Møte tysdag den 16. januar 2007 kl. 10

Dato: 16.01.2007
President: Lodve Solholm

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Interpellasjon fra representanten Ivar Kristiansen til arbeids- og inkluderingsministeren:
    «I Norge regner en med at rundt 15 pst. av befolkningen i alderen 16-66 år har en eller annen form for funksjonshemning. I Norge er kun ca. 46 pst. av folk med funksjonshemning i jobb. Mangel på tilrettelegging oppgis oftest som grunn til at så få funksjonshemmede er i jobb. Problemer for funksjonshemmede med å komme seg til og fra hjem til skole eller arbeidsplass er et av hovedhindrene med hensyn til å øke yrkesdeltakelsen. Likeledes henvises det til at offentlige myndigheter ikke i tilstrekkelig grad legger til rette for funksjonshemmede med hensyn til offentlig transport, kommunikasjon, og ved fastsettelse av standarder for bygg og anlegg.
    Vil statsråden ta initiativ til at det i forbindelse med offentlige anbud for persontransport skal stilles standardkrav til utstyr som kan forbedre funksjonshemmedes hverdag, og vil det bli stilt krav om at offentlige bygg også skal være tilgjengelige for funksjonshemmede?»

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Laila Dåvøy til helse- og omsorgsministeren:
    «Familier med barn med funksjonshemning har ofte ekstra store utfordringer i hverdagen. Det er viktig å legge til rette for at barnet ikke oppleves som en belastning, men at familien gis muligheter til leve et så normalt liv som mulig. Det krever gode hjelpe- og støtteordninger som er lett tilgjengelige. Dette gjelder helt fra familien får beskjed om at de venter et barn som er annerledes, og videre resten av livet. Foreldrene må gis mulighet til å velge ordninger som gjør at barnet med funksjonshemning har det godt, at det er rom for å ta seg av søsken, og at foreldrene får hentet seg inn og også gis mulighet til å være i jobb. Blant annet oppleves skolefritidstilbudet for større barn med funksjonshemning mange steder som mangelfullt.
    Hva gjør statsråden for å sørge for godt koordinerte og tilrettelagte tilbud til familier med funksjonshemmede barn?»

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 12.05.