Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2007 kl. 10

Dato: 14.02.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 21

Harald T. Nesvik (FrP) [13:34:55]: Jeg vil stille følgende spørsmål til helse- og omsorgsministeren:

«Ifølge oppslag i Sunnmørsposten 8. februar i år uttaler styrelederen i Helse Midt-Norge RHF at alle de 275 ekstra millionene som er varslet til de regionale helseforetakene, bare skal brukes til å redusere underskuddet ved St. Olavs Hospital. Styrelederen sier i artikkelen at dette er den klare meldingen fra statsråden. Dette oppslag har skapt stor oppstandelse hos de andre helseforetakene som også sliter med innsparinger og dårlig økonomi.

Kan statsråden bekrefte at pengene kun skal gå til St. Olavs Hospital?»

Statsråd Sylvia Brustad [13:35:36]: En av foranledningene til at Regjeringa om kort tid fremmer en egen stortingsproposisjon med forslag om tilleggsbevilgninger til de regionale helseforetakene er bl.a. at styrene i Helse Nord RHF og Helse Midt-Norge RHF har meldt fra til meg som eier om at de ikke vil klare å nå de resultatkrav som Stortinget har satt for 2007, uten at det i vesentlig grad vil gå ut over pasientbehandlinga.

Som representanten Nesvik er godt kjent med, bevilger Stortinget penger til de regionale helseforetakene, ikke til det enkelte helseforetak som det regionale helseforetaket eier. Mitt klare budskap til Helse Midt-Norge RHF er at den foreslåtte tilleggsbevilgningen skal brukes til å redusere det underskuddet som ellers ville ha oppstått, slik at Stortingets resultatkrav til det regionale helseforetaket kan nås i 2007. Jeg har full tillit til at styret i Helse Midt-Norge sørger for at de bevilgede midlene blir nyttet i tråd med dette.

Harald T. Nesvik (FrP) [13:36:34]: Grunnen til at jeg stiller spørsmålet, er, som statsråden sikkert skjønner, den meldingen som styrelederen i Helse Midt-Norge går ut med. Han sier at statsråden har gått inn og overstyrt dette, ved å si at disse pengene kun skal gå til det formålet.

Grunnen til at undertegnede tar opp problemstillingen, er nettopp den måten helseforetaksreformen er ment å fungere på, dvs. at det er styret i det regionale helseforetaket i Midt-Norge som må få foreta sine vurderinger av dette – hvordan dette best kan gjøres.

Jeg har lyst til å sitere noe av det som står i artikkelen:

«Det er den klare meldingen styreleder Kolbjørn Almlid fikk fra helseminister Sylvia Brustad i går»,

altså 7. februar 2007.

Så spørsmålet mitt er: Har statsråden gitt en klar melding til styrelederen i Midt-Norge om at pengene kun skal gå til St. Olavs Hospital? Ser en ikke på situasjonen, f.eks. underskudd, i de øvrige helseforetakene i regionen?

Statsråd Sylvia Brustad [13:37:40]: La meg først få si at jeg har full tillit til Kolbjørn Almlid, som gjør en uvurderlig stor innsats i en del av landet hvor det i tidligere tider dessverre har vært styrt altfor dårlig. Det er også noe av grunnen til at man er oppe i en så krevende situasjon som man er nå, særlig knyttet til St. Olavs Hospital. Det er heller ingen tvil om at med dette grepet som Regjeringa nå gjør, og foreslår overfor Stortinget, og som jeg håper Stortinget slutter seg til, vil det bli mer pasientbehandling enn det ville ha blitt hvis en skulle holdt seg til det balansekrav som lå der.

Så er det slik at det er styret i Helse Midt-Norge som må håndtere dette regionalt. Det vi har sagt, er at pengene skal gå til å redusere det underskuddet som er i regionen. Det er jo ingen tvil om at det er et svært stort underskudd, spesielt knyttet til St. Olavs Hospital. Men det er altså styret som skal avgjøre hvor de legger inn pengene for å få redusert underskuddet.

Harald T. Nesvik (FrP) [13:38:41]: Det er i hvert fall grunn til å kunne konkludere med at det som Almlid da sier, slik journalisten har tolket Almlid i avisen, er at det ikke er en helt klar binding her med tanke på hva pengene skal brukes til, men at formålet er å redusere underskuddet. Det er budskapet fra statsråden. Det er nemlig ikke bare ved ett sykehus og på ett område man har gått med underskudd i Helse Midt-Norge – også ved Ålesund sykehus, ved sykehus i Nord-Trøndelag og andre steder, vet man at det også er underskudd, så man må se dette i en sammenheng. Det er jo også grunn til å reflektere litt over det svaret statsråden gav til representanten Schmidt her i sted, nemlig at man ikke nødvendigvis skal premiere dem som har gjort det dårlig økonomisk. Men det er jo faktisk det man da gjør, hvis man sier at alt skal gå til å dekke underskuddet knyttet til St. Olavs Hospital – mens andre da kommer i bakevja.

Så jeg håper statsråden kan bekrefte at styret nå på fritt grunnlag har mulighet til å gå inn og se på saken som en totalitet her, og at det ikke er gitt andre føringer enn at pengene skal gå til å nedbetale på underskuddsproblematikken, og ikke knyttet spesifikt til St. Olavs Hospital.

Statsråd Sylvia Brustad [13:39:51]: Jeg har ikke sett det konkrete avisoppslaget som representanten Nesvik her viser til. Men jeg føler meg veldig trygg på at Kolbjørn Almlid og jeg går i takt – for å si det på den måten. Det som er mitt budskap, er, som jeg nå har sagt, at tilleggsbevilgningene skal gå til å redusere det underskuddet som ellers ville ha oppstått. Så det er jo ingen tvil om at den største utfordringen i Helse Midt-Norge er St. Olavs Hospital. Det har styret og styreleder meldt inn til meg, så det sier seg vel selv at en del av pengene vil gå dit. Men akkurat hvordan fordelingen blir internt i regionen, det er det styret som skal håndtere – og det har jeg tillit til.

Så har jeg bare lyst til å si at jeg har som helseminister også et ansvar for å sikre et forsvarlig helsetilbud i hele landet. Så til tross for at det i tidligere tider har vært styrt dårlig i Helse Midt-Norge, og særlig ved ett bestemt sjukehus, må jeg bidra til at vi greier å sikre pasientbehandlinga. Derfor mente vi det var riktig å gi penger, også til en region hvor det tidligere har vært styrt altfor dårlig.