Stortinget - Møte onsdag den 14. februar 2007 kl. 10

Dato: 14.02.2007

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 8

Torbjørn Andersen (FrP) [14:09:44]: Jeg har følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«Storefoss småkraftverk i Tovdalselva pålegges krav om konsesjonsplikt selv om det synes åpenbart at verneverdiene ikke blir svekket, og at den allmenne ferdsel ikke berøres negativt av en utbygging. Rapport nr. 134 fra LFI, Unifob, Universitetet i Bergen konkluderer med at det biologiske mangfoldet ikke påvirkes negativt av en utbygging. På utbyggingsstedet er det allerede gjort store tekniske inngrep i form av utsprengninger i elveløpet, vei, jernbanetrasé og kraftlinjer.

Ser statsråden det urimelige i avgjørelsen?»

Statsråd Odd Roger Enoksen [14:10:42]: Det omsøkte Storefoss kraftverk ligger i øvre del av Tovdalselva, som er vernet i vernplan for vassdrag. NVE kom til at tiltaket var konsesjonspliktig. Grunneieren påklaget dette vedtaket til departementet. For å kunne ta standpunkt til spørsmålet om konsesjonsplikt har departementet sett på om utbyggingen kan være til nevneverdig skade eller ulempe for noen allmenne interesser i vassdraget.

Jeg skylder å gjøre oppmerksom på at reglene om kraftutbygging i vernede vassdrag er det Stortinget som har fastsatt gjennom lov og i vedtakene om vern av vassdrag, senest våren 2005.

Etter vannressursloven skal det legges vesentlig vekt på hensynet til verneverdiene når det treffes avgjørelser som gjelder et vernet vassdrag. Jeg vil også ha nevnt at lovens forarbeider forutsetter at terskelen for hva som berører allmenne interesser, bør ligge lavere i vernede vassdrag enn i andre vassdrag.

Med en slukeevne på 21 m3/s vil vannføringen i elva bli betydelig redusert med en utbygging av Storefoss. Et så betydelig vannuttak er ikke forenlig med vassdragets vernestatus, og vil kunne skade allmenne interesser knyttet til biologiske og hydrologiske forhold og etterlate et inntrykk av vassdraget som betydelig preget av inngrep til kraftproduksjon. Jeg vil også nevne at jernbanelinje og kraftledninger nær vassdraget ikke berører den aktuelle vassdragsdelen direkte.

I brev av 12. januar i år kom departementet til at tiltaket kan medføre nevneverdig skade for allmenne interesser. Tiltaket er derfor konsesjonspliktig.

Stortinget har åpnet for konsesjonsbehandling av kraftverk med en installert effekt på inntil 1 MW i vernede vassdrag. Tiltakshaver kan derfor søke om konsesjon innenfor denne rammen. Søknad om konsesjon til et kraftverk med installert effekt på ca. 3 MW, som lå til grunn for konsesjonspliktvurderingen, ville derimot være i strid med det regelverket Stortinget fastsatte for kraftutbygging i vernede vassdrag våren 2005.

Torbjørn Andersen (FrP) [14:12:41]: Dette må være en trist sak for Senterpartiet. I gårsdagens Agderposten kunne vi lese at «Vernet elv tvinger familie til å flytte». Avslaget når det gjelder bygging av dette småkraftverket river altså bort det framtidige livsgrunnlaget på gården Gauslå i Birkenes. Gårdeieren ser seg tvunget til å ta med seg kone og tre barn og flytte fra gården for godt fordi næringsgrunnlaget er fjernet.

Er dette virkelig en distriktspolitikk som Senterpartiet kan være bekjent av? Jeg vil også spørre: Kan statsråden i det minste vurdere å se på denne saken en gang til, når han ser hvilke uheldige konsekvenser dette avslaget har både for en familie og for et bygdesamfunn? Jeg er dessuten veldig godt kjent i distriktet og vet – jeg mener i hvert fall – at avslaget er gitt på feil grunnlag.

Statsråd Odd Roger Enoksen [14:13:35]: Jeg har overhodet ikke noe problem med å slutte meg til representantens vurderinger av at det er trist at denne saken eventuelt skal få et slikt utfall som det som er beskrevet nå. Imidlertid må jeg forholde meg til de beslutninger som Stortinget gjør når det gjelder vernede vassdrag, og jeg må også forholde meg til de beslutninger og rammer som Stortinget legger for hvordan utbygging i vernede vassdrag skal foregå.

Etter min beste vurdering og ut fra det grunnlaget jeg har hatt for å vurdere denne saken, er dette tiltaket konsesjonspliktig.

Torbjørn Andersen (FrP) [14:14:12]: Jeg takker for svaret.

Jeg kjenner denne saken veldig godt. Jeg har fulgt den i seks–syv år og mener at jeg kjenner alle realiteter i saken. Min klare konklusjon er at begrunnelsen for avslaget her ikke holder mål faglig sett på noen som helst måte. Denne utbyggingen skader verken allmenninteresser eller det biologiske mangfold, og den svekker heller ikke verneverdien i Tovdalsvassdraget, slik jeg kan vurdere det.

Når det gjelder selve utbyggingsstedet, er det som nevnt allerede gjort store tekniske inngrep. Det er sprengt 5 meter ned i elva, og det er mye som tyder på at det ikke er noe sted som ikke er berørt av mennesker. Jeg er av den krystallklare oppfatning at avslaget overfor Storefoss småkraftverk er blitt fattet på helt feil grunnlag, og jeg ber derfor nok en gang statsråden sørge for at denne saken eventuelt kan bli vurdert på nytt.

Statsråd Odd Roger Enoksen [14:15:09]: Jeg skal selvsagt ta med meg det argumentet som nå er framført, at dette kan være fattet på helt feil grunnlag.

Jeg har overhodet ikke holdepunkter for å tro at det er tilfellet. Denne saken er grundig vurdert. Og som sagt: Det er også mulig for grunneier og tiltakshaver å søke om konsesjon innenfor en ramme på 1 MW, som er fastsatt av Stortinget. Det er selvsagt en begrenset utbygging i forhold til det tiltakshaver har tenkt seg, men det er altså den grensen som er satt av Stortinget når det gjelder konsesjonspliktige tiltak.

Jeg har selvsagt stor respekt for at representanten er lokalkjent i området og har sett på denne saken over lang tid. Jeg tar altså argumentet med meg og vil se på saken ytterligere en gang, men jeg vil ikke gi noen forhåpninger om et annet utfall.

Presidenten: Da er dagens kart behandla ferdig.

Ber nokon om ordet i høve til § 37a i forretningordenen? – Møtet er heva.