Stortinget - Møte fredag den 1. juni 2007 kl. 10

Dato: 01.06.2007
President: Thorbjørn Jagland

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Innstilling fra utenrikskomiteen om Noregs deltaking i den 61. ordinære generalforsamlinga i Dei sameinte nasjonane (FN) og vidareførte sesjonar av den 60. generalforsamlinga i FN ((Innst. S. nr. 225 (2006-2007), jf. St.meld. nr. 25 (2006-2007)))

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten Erna Solberg til utenriksministeren:
    «De siste månedene tyder mye på at menneskerettighetssituasjonen i Vietnam er forverret. Flere fremtredende opposisjonelle er blitt arrestert og fengslet. Norske journalister og menneskerettighetsaktivister er blitt hindret i å dokumentere situasjonen og i å avholde møter med systemkritikere. I perioden frem til Vietnams WTO-medlemskap skjedde det en gradvis forbedring, mens dette nå ser ut til å være reversert. Vietnam er et av de land som Norge bidrar med utviklingsbistand til. Det pågår også en menneskerettighetsdialog mellom vietnamesiske myndigheter og Norge.
    Hvordan vil utenriksministeren opprettholde et klart press på vietnamesiske myndigheter i menneskerettighetsspørsmål?»

  • Sak nr. 3

    Interpellasjon fra representanten Rolf Reikvam til kultur- og kirkeministeren:
    «Nordisk Råd vedtok på sin samling høsten 2006 en deklarasjon om nordisk språkpolitikk. Deklarasjonen inneholder en generell og prinsipiell innledning med definisjoner, der utgangspunktet for språkpolitikken i Norden blir understreket. Målene blir presisert under fem hovedoverskrifter. Tiltakene som det skal arbeides med, og som hvert land bør iverksette, blir beskrevet. Følgende områder blir understreket: forsterket opplæring i nabospråkene i skolen, utarbeidelse av internordiske ordbøker – de samfunnsbærende nordiske språkene skal være synlige i det offentlige rom – program for maskinoversetting av de samfunnsbærende språkene i Norden og program for flerspråklig søking i nordiske databaser. Det er myndighetene i det enkelte land som må iverksette tiltak og implementere deklarasjonen.
    På hvilke måter vil Regjeringen arbeide med deklarasjonen, og hvilke tiltak skal prioriteres?»

  • Sak nr. 4

    Interpellasjon fra representanten Gunnar Gundersen til kunnskapsministeren:
    «Det er liten tvil om at et godt inneklima er en viktig forutsetning for god helse og læringsmiljø. God og frisk luft er en svært viktig forutsetning både for å holde konsentrasjon og for å unngå helseplager. Utviklingen i antall barn med astma er bekymringsfull, og dette er et tegn på at mange barn ferdes i for mange miljøer med for dårlig inneklima. Skolen er en helt sentral del av barns oppvekst, og inneklima må ha høy prioritet.
    Kan statsråden orientere om hvilke standarder og kontrollsystemer som er etablert for å sikre barn et inneklima på skolen som fremmer et godt læringsmiljø?»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 14.03.