Stortinget - Møte torsdag den 14. juni 2007 kl. 10

Dato: 14.06.2007

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Arnt Gudleik Hagen

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant Arnt Gudleik Hagen døde 27. mai, 78 år gammel.

Hagen ble født 17. august 1928 på hjemgården i Torvik i Romsdal, der han vokste opp sammen med sju søsken. Han ble utdannet sivilagronom ved Statens Småbrukslærerskole i Asker i 1953 og fikk sin første arbeidsplass som herredsagronom i Vestnes. I årene 1955-58 var han avdelingssjef i Nord-Norges salgslag i Harstad og Vadsø, før han vendte tilbake til hjemfylket og Molde, der han hadde sitt bosted resten av livet.

Hagen arbeidet som disponent i Møre og Romsdal Eggsentral fra 1958 og formelt fram til 1973, men det ble etter hvert politisk arbeid som krevde all hans store arbeidskraft.

22 år gammel ble han i 1950 med i det politiske arbeidet i Bygdefolkets Ungdomsfylking. Fra 1959 til 1964 var han leder av denne organisasjonen, som i 1962 skiftet navn til Senterungdommens Landsforbund. Han ble vararepresentant til Stortinget fra 1961 og valgt til fast representant fra 1965 til 1977. I sine år på Stortinget var han bl.a. medlem av samferdselskomiteen, justiskomiteen, sjøfarts- og fiskerikomiteen og kommunal- og miljøvernkomiteen.

Hagen kom på Stortinget samtidig med regjeringsskiftet fra Gerhardsen til Borten, og fikk raskt store og viktige oppgaver i Senterpartiets gruppe, først som varamedlem, senere som medlem og nestleder. Senere ble han også medlem av sentralstyret i Senterpartiet og leder av programkomiteen. Han hadde et nært forhold til statsminister Borten – et vennskap som varte så lenge Borten levde.

Etter 12 år på Stortinget valgte Hagen å forlate rikspolitikken. Han søkte og fikk stillingen som utbyggingssjef i Møre og Romsdal – en stilling han hadde fra 1977 til 1994. Her fikk han utfolde sine store krefter på å skape positive og konkrete resultat i form av styrkede bedrifter og nye arbeidsplasser, også i utkantkommunene – et arbeid han skriver om i boka han utgav i 1998, med den treffende tittelen «I kamp for distrikta».

Engasjementet for de svake i samfunnet og for distriktene preget Hagens politiske engasjement og arbeid gjennom alle år. Dette fikk han vist gjennom sitt mangeårige virke som stortingsrepresentant, senere i en rekke verv i offentlige styrer og råd. Fra 1961 til 1983 var Hagen styremedlem av Distriktenes Utbyggingsfond, de siste tolv årene som nestformann.

Vi er takknemlige for den betydelige samfunnsinnsatsen som Arnt Gudleik Hagen har nedlagt, og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Fra Fremskrittspartiets stortingsgruppe foreligger søknad om sykepermisjon for representanten Thore A. Nistad fra og med 14. juni og inntil videre.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • 1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  • 2. Vararepresentanten, Morten Ørsal Johansen, innkalles for å møte i permisjonstiden.

  • 3. Morten Ørsal Johansen innvelges i Lagtinget for den tid han møter for representanten Thore A. Nistad.

Presidenten: Morten Ørsal Johansen er til stede og vil ta sete.

Representanten Anders Anundsen vil framsette to representantforslag.

Anders Anundsen (FrP) [10:05:29]: Det er en glede å kunne legge frem representantforslag fra stortingsrepresentantene Gjermund Hagesæter, Kåre Fostervold, Jon Jæger Gåsvatn, Åse M. Schmidt og meg selv om å innføre en ordning med skattestimulans/skattefradrag for bedrifter som gjennomfører etter- og videreutdanningstiltak som gir formalkompetanse til ansatte.

Det er også en glede å legge frem representantforslag fra stortingsrepresentantene Jon Jæger Gåsvatn, Åse M. Schmidt og meg selv om å utvide rammene for gaveforsterkningsordningen.

Presidenten: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Etter ønske fra næringskomiteen vil presidenten foreslå at sakene nr. 1 og nr. 2 behandles under ett.

– Det anses vedtatt.