Stortinget - Møte onsdag den 16. januar 2008 kl. 10

Dato: 16.01.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 13

Kari Lise Holmberg (H) [12:15:33]: «En viktig nøkkel for å lykkes i samfunnet ligger i gode språkferdigheter. God skolestart og vellykket skolegang er avhengig av at barna mestrer språket. Derfor la Høyre inn midler i statsbudsjettet for 2008 til å utvide den viktige språkkartleggingen til å omfatte alle landets 4-åringer. Regjeringen har varslet en kommunal plikt til å gi språkstimulering til førskolebarn, samt foreta en vurdering av spesialpedagogisk hjelp.

Når vil statsråden sørge for at Regjeringen går fra ord til handling og gjennomfører tiltakene?»

Statsråd Bård Vegar Solhjell [12:16:14]: Regjeringa er svært oppteken av at alle barn skal få like sjansar til å utvikle seg sjølve og evnene sine. Vi er samde i at språk er ein viktig nøkkel for å lykkast i samfunnet. Alle barn som har behov for språkstimulering, skal få eit tilbod om det, anten i barnehagen eller på annan måte. Regjeringa meiner at gode barnehagar er viktig for å tilby eit godt språkmiljø og språkstimulering til barn i førskulealder. Vi er derfor nøgde med at vi no nærmar oss full dekning. Vi er opptekne av at òg barn utan barnehageplass skal få nødvendig støtte. Kommunane må derfor ha eit system for å oppdage og leggje til rette for tilbod til barn utanfor barnehage. Vi veit at fleire kommunar allereie har etablert språkstimuleringstiltak for barn som ikkje går i barnehage, t.d. Oslo, Kristiansand og Fredrikstad. Vi treng å skaffe oss ei samla oversikt over slike tilbod.

Som representanten er informert om, har Regjeringa sett i gang ei utgreiing om kommunal plikt til å tilby språkstimulering. Utgreiinga har så langt avdekt behov for meir kunnskap. Vi treng oversikt over korleis kommunane i dag følgjer opp barn i førskulealder med forseinka språkutvikling eller barn med behov for språkstimulering på norsk. Vi er i gang med ei slik kartlegging. Når resultata av kartlegginga ligg føre, vil vi vurdere ei kommunal plikt til språkstimulering.

Kari Lise Holmberg (H) [12:17:38]: Jeg takker statsråden for svaret.

Jeg registrerer at statsråden sier at alle barn skal ha like sjanser. Det er Høyre helt enig i. Men vi registrerer jo med beklagelse at Regjeringen så langt ikke gir alle barn i landet vårt like sjanser fordi den når det gjelder tidlig språkutvikling og hjelp, satser på visse områder i landet - det har vært Groruddalen, og nå i budsjettet har det blitt Drammen. Og det er vel og bra. Det er store konsentrasjoner av innvandrerbarn der, så tiltak her er helt på sin plass. Men det er like viktig for barn i andre deler av landet å bli tatt vare på, bli språkstimulert, bli kartlagt og få den hjelp og støtte de trenger. Det er like viktig for alle barn, enten de bor i by eller bygd. Jeg synes fortsatt det er mye prat og unødvendig med en kommunal plikt. Kan ikke Regjeringen bare si at dette skal vi gjøre, og overlate det til kommunene?

Statsråd Bård Vegar Solhjell [12:18:50]: Det aller viktigaste tiltaket for at barn på eit tidleg tidspunkt skal få eit møte med språk gjennom pedagogisk hjelp og støtte, er barnehagetilbodet. No har vi hatt ei massiv utbygging av barnehagar. For 3-5-åringar har vi no ein dekningsgrad i Noreg på 93 pst. Vi har sett ned prisen kraftig, noko som har vore ein viktig grunn til at vi har kome så langt. Det må vi fortsetje med. Då er det heilt feil retning å gå i - slik somme no foreslår - å auke prisen på ein barnehageplass, som vil medføre at mange barn ikkje vil få barnehageplass, fordi foreldra ikkje vil etterspørje det, med den svekkinga av moglegheita til språkstimulering som det vil bety.

I tillegg vert det bygt ut tilbod i mange byområde - Drammen og Groruddalen er nemnde av representanten, eg nemnde andre. Så vurderer vi om vi i tillegg skal innføre ei kommunal plikt, men det må eg få lov til å kome tilbake til når vi er ferdige med den kartlegginga vi driv på med.

Kari Lise Holmberg (H) [12:19:56]: Jeg registrerer at statsråden her hele tiden prater om barnehagetilbudet. Mener ikke statsråden det er like viktig å fange opp barn som ikke har barnehageplass, og gi også disse barna et like godt språktilbud der de oppholder seg til daglig, enten de nå er i barnehagen, hjemme eller under omsorg av andre?

Statsråd Bård Vegar Solhjell [12:20:24]: Alle barn i Noreg fortener like moglegheiter òg til tidleg å utvikle eit språk, med dei fordelane det vil gi dei inn mot skulegang. Det eg påpeikar er at 93 pst. av alle barn i 3-5-årsalderen går i barnehage, med den enorme fordelen det inneber nettopp med tanke på å treffe dei med eit slikt tilbod. Dette er takka vere Regjeringa si systematiske satsing på å byggje ut barnehagar og å setje ned prisen, slik at mange kjem dit. I tillegg til det har mange av dei største byane i Noreg, der vi veit at det er særleg mange med minoritetsbakgrunn, eit språktilbod. Så fortener alle språkstimulering. Derfor vurderer vi i tillegg om vi her skal innføre ei kommunal plikt. Der er vi no i gang med ei kartlegging, som må liggje til grunn før vi tek den endelige avgjerda om det.