Stortinget - Møte onsdag den 30. januar 2008 kl. 10

Dato: 30.01.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 5

Gunnar Kvassheim (V) [11:40:34]: «Hafslund skal bygge pelletsfabrikk på Averøy og har i den forbindelse mulighet for å bygge et anlegg som kan levere reservekraft til en region hvor kraftforsyning i perioder kan være kritisk. Kraftproduksjon basert på pellets vil være et alternativ til sterkt forurensende kraftproduksjon fra de innkjøpte mobile gasskraftverkene.

Hvordan kan statsråden medvirke til at det blir satset på reservekraft fra pellets i stedet for fra mobile gasskraftverk?»

Statsråd Åslaug Haga [11:41:15]: Enova gav i oktober 2007 Hafslund tilsagn om støtte på 97 mill. kr til bygging av et kombinert kraft- og varmeanlegg på Averøy utenfor Kristiansund. Anlegget skal levere damp til den planlagte pelletsfabrikken på Averøy samt elektrisitet til nettet, og vil ha en kapasitet på levering av 207 GWh prosessdamp og 17 GWh el.

Utbygging av kraft-/varmeanlegget og pelletsfabrikken er gjensidig avhengig av hverandre. Pelletsfabrikken, som vil ha en årlig produksjonskapasitet på 450 000 tonn, vil gi en sikrere tilgang på foredlet biobrensel. Økt tilgang på foredlet biobrensel vil kunne utløse økt konvertering av eksisterende el- og oljebruk, og bidra til nyetablering av storskala bioenergianlegg. Vi betrakter dette som et meget godt prosjekt. Derfor stiller staten opp med nærmere 100 mill. kr.

Jeg er kjent med at Hafslund har foreslått å utvide kraft-/varmeanlegget, og på den måten benytte anlegget til produksjon av det man omtaler som reservekraft. Slik jeg forstår det, går forslaget ut på at det bygges en større integrert dampkjele og turbin, og at det etableres et lager av pellets på stedet som er stort nok til å fyre denne kjelen etter de samme betingelsene som et reservekraftanlegg. Hafslunds anslag med hensyn til statlig støtte for denne delen - altså det som behøves for å realisere dette tilleggsforslaget - er i størrelsesorden en halv til trekvart milliard kroner.

La meg også nevne at konsekvensen av forslaget sjølsagt er at Hafslund vil sitte med eierskapet til den mest kritiske kraftforsyningen vi har, og generelt mener jeg at det bør være offentlig eierskap til denne.

Statnett besluttet allerede i fjor vinter at det var behov for reservekraft. Statnett investerte derfor den gang i to reservekraftverk, basert på gass. Arbeidet er nå kommet langt, og effekten av disse er tre ganger så stor som Averøy-prosjektet. Det trengs tiltak over et bredt felt for å avhjelpe situasjonen i Midt-Norge. En av hovedutfordringene er å få på plass permanent produksjon, og det jobber vi systematisk med. Det er Statnetts oppgave å vurdere behovet for reservekraft.

Miljøverndepartementet og Olje- og energidepartementet gav Statnett fredag den 18. januar henholdsvis utslippstillatelse og energikonsesjon for reservekraftverket på Tjeldbergodden. Departementene er nå i avslutningsfasen når det gjelder tilsvarende behandling av reservekraftverket på Nyhamna.

I fjor vinter, da Statnett fattet beslutningen om reservekraft, var ikke prosessen rundt bioenergiprosjektet på Averøy kommet langt nok. I tillegg er det viktig å være klar over at det sannsynligvis er behov for nettforsterkninger i forbindelse med Averøy-prosjektet. Det har derfor ikke vært realistisk å kunne koble disse prosjektene, slik jeg oppfatter ønsket i spørsmålet fra representanten Kvassheim.

La meg også si at det er avholdt møte med aktørene bak prosjektene på Averøy, og departementet venter nå på skriftlig tilbakemelding fra Hafslund for å få belyst alle sider ved prosjektet. Vi er opptatt av å gi en rask tilbakemelding på den skriftlige henvendelsen for ikke å hindre framdriften med etablering av den viktige pelletsfabrikken, som altså allerede har fått 97 mill. kr i statlig støtte.

La meg også for ordens skyld nevne at Regjeringa i sin tillatelse til Statnett har gitt vilkår om at mulighetene for bruk av biodrivstoff i de mobile reservekraftverkene skal utredes. Utslippstillatelsen fra Miljøverndepartementet gir konkrete føringer for hvordan dette arbeidet skal legges opp. Statnett skal derfor framover arbeide aktivt for å sikre en mer miljøvennlig løsning for reservekraftverkene.

Gunnar Kvassheim (V) [11:45:55]: Det som er viktig for Hafslund og dette prosjektet på Averøy, er å få et raskt svar, slik at det kan hensyntas når investeringsbeslutningen skal fattes. Det må være en viktig oppgave å kartlegge om dette er et reelt alternativ til mobile gasskraftverk, for det vil kunne erstatte sterkt forurensende løsninger.

Jeg håper å få bekreftet fra statsråden at den runden en nå har invitert Hafslund til ved at de skal få innlevere mer informasjon, er en reell runde som åpner for at dette alternativet kan gås videre med.

Jeg ønsker også å få bekreftet fra statsråden at denne vektleggingen av offentlig eierskap til reservekapasiteten ikke er en prioritet som går foran det å kunne velge en langt mer miljøvennlig løsning enn det å satse på mobile gasskraftverk.

Statsråd Åslaug Haga [11:46:54]: Jeg kan bekrefte at vi skal svare raskt på den henvendelsen som kommer skriftlig fra Hafslund, hvor de da går nøye gjennom hvilke behov opplegget vil fordre når det gjelder statlig finansiering, og også hvordan de ser for seg at dette anlegget skal håndteres videre når det ikke lenger er behov for reserveløsninger i Midt-Norge. Målet vårt er sjølsagt så raskt som mulig å komme dit hen at det ikke er behov for den type reserveløsninger som Statnett nå har etablert gjennom de mobile reservekraftanleggene.

Jeg skal forsikre om at Hafslund skal få en reell vurdering av dette.

Gunnar Kvassheim (V) [11:47:45]: Det er positivt at statsråden bekrefter at en vil gå tungt inn i dette for å se om det kan være et alternativ.

Kan statsråden si noe om rammebetingelsene knyttet til anskaffelsen av de mobile gasskraftverkene? Er det slik at dette er en lett omsettelig vare som gjør at et av disse gasskraftverkene f.eks. kan selges igjen fordi en har funnet et alternativ som er mer miljøvennlig, eksempelvis produksjon fra pelletsfabrikken på Averøy? Og vil en jobbe aktivt ikke bare med å minimalisere brukstiden for de mobile gasskraftverkene, men også for å etablere alternativer som er mindre forurensende enn bruk av slike gasskraftverk vil være?

Presidenten: Presidenten vil minne representanten Kvassheim om at all tale skal foregå via presidenten.

Statsråd Åslaug Haga [11:48:30]: Regjeringas mål er sjølsagt at vi skal ha en energiforsyning som er så god at vi slipper å ty til løsninger à la mobile gasskraftverk. Dette jobber vi med dagstøtt og systematisk. Nå har vi de største utfordringene i Midt-Norge. Vi er klar over at det må til økt produksjon også i området rundt Bergen for at vi skal kunne forsikre oss om at vi ikke kommer i en krevende situasjon også der.

Mitt hovedanliggende er å bidra til at vi får opp produksjon som gjør oss trygge på at vi kan håndtere strømforsyningen også i et tørrår.

Så er vi da i en situasjon i Midt-Norge at vi ikke er helt sikre på at vi kan håndtere et tørrår på en god måte, og derfor er reservekraftanleggene der. Vi skal gjøre alt vi kan for å håndtere dette på en så miljømessig god måte som mulig.