Stortinget - Møte onsdag den 30. januar 2008 kl. 10

Dato: 30.01.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 6

Vera Lysklætt (V) [11:50:05]: Jeg har følgende spørsmål til olje- og energiministeren:

«Hammerfest Energi AS (HE) har utviklet et gasskraftverk med CO2-håndtering - et svært viktig nyskapingsprosjekt for Finnmark. NVE avslo søknaden om konsesjon i juli 2007. Avgjørelsen ble anket og er nå til behandling i departementet. Representanten Tore Nordtun (A) var i Hammerfest rett før valget i høst og uttalte at HE vil få konsesjon til det CO2-frie gasskraftverket. Da jeg ikke fikk svar på spørsmålet i spørretimen den 19. desember 2007, stiller jeg det på nytt.

Når vil det foreligge et svar på denne anken?»

Statsråd Åslaug Haga [11:50:52]: Som representanten påpeker, avslo NVE søknaden fra Hammerfest Energi AS om konsesjon for et gasskraftverk med CO2-håndtering i Hammerfest. NVE vektla særlig anleggets høye produksjonskostnader og begrensede virkningsgrad sammenliknet med andre løsninger for CO2-fangst.

NVEs vedtak er påklaget av Hammerfest Energi AS, Zero og Sargas AS. Departementet fikk oversendt klagesaken fra NVE 23. oktober med direktoratets kommentarer til klagene. Etter oversendelsen av klagesaken har departementet mottatt kommentarer til NVEs oversendelsesbrev fra Hammerfest Energi AS og fra Sargas AS.

Klagesaken behandles på ordinær måte i henhold til de krav som framgår av forvaltningsloven. Jeg må be om forståelse for at jeg ikke nå, mens klagebehandlingen pågår, kan forskuttere verken tidspunkt for eller resultat av et endelig vedtak.

Vera Lysklætt (V) [11:52:04]: Jeg takker for svaret, og jeg har et oppfølgingsspørsmål.

Det som nå er viktig, er at selskapet kan få et raskt svar, slik at vi kan få beholde dette viktige forsknings- og utviklingsmiljøet i Finnmark. Snøhvit-utbyggingen har tilført Hammerfest ny infrastruktur. Denne består bl.a. av et CO2-håndteringssystem med ledig kapasitet. Dette er det eneste CO2-håndteringssystemet i Norge som er tilgjengelig fra land, og representerer en svært kostnadskrevende del av verdikjeden for gasskraft med fangst og lagring av CO2 . Samtidig viser utviklingen av Mongstad-prosjektet at det er viktig å fokusere på kostnadene.

Vil statsråden i Hammerfest Energi AS’ ankesak vektlegge kostnadseffekten av at det finnes et system med ledig kapasitet for lagring av CO2 i Hammerfest?

Statsråd Åslaug Haga [11:52:59]: Jeg skjønner alltid utålmodighet, og jeg skjønner at man ønsker raske svar. Samtidig er vi som departement avhengig av å gjøre en grundig jobb. Her er vi da i den situasjonen at NVE har avslått søknaden, og vi er inne i en prosess hvor vi må gå igjennom alt på nytt for å se om vi skal ta klagen til følge.

Når vi er inne i en prosess, er det ikke riktig av meg å gå inn i hvilke vurderinger vi vil legge til grunn. Da vil jeg bryte med det som er god skikk i håndteringen av slike saker. Men det jeg kan si, er at vi har forståelse for behovet for å få raske avklaringer. Derfor har vi også avtalt på politisk nivå et møte med Hammerfest Energi.

Vera Lysklætt (V) [11:54:00]: Jeg takker også for dette svaret.

I forbindelse med planene om å utvikle renseanlegg for gasskraftverk på Mongstad har ESA stilt spørsmål vedrørende statens økonomiske bidrag til prosjektet. Olje- og energidepartementet har forklart at støtte til renseteknologi for eksos fra gasskraftverk ikke er subsidier, men investering i statens framtidige inntekter.

Vil statsråden bidra til at Hammerfest Energi AS’ prosjekt behandles på samme måte som Mongstad når det gjelder investeringer i statens framtidige inntekter?

Statsråd Åslaug Haga [11:54:39]: Når det gjelder testanlegget på Mongstad, som er det vi har diskusjoner med ESA om nå, er det fortsatt ikke klart på hvilket grunnlag ESA forhåpentligvis vil kunne godkjenne anlegget. Det er ikke klart om man vil legge markedsinvestorprinsippet til grunn, eller om man vil legge unntaksbestemmelsene i EØS-avtalens § 61 til grunn.

I den grad jeg nå skal spå om ESAs håndtering, vil det være at man går i retning av å anvende unntaksbestemmelsene i EØS-avtalen. Det er de signalene ESA har gitt oss. Det er det sporet man nå først og fremst forfølger, sjøl om det da ikke er endelig avklart hvilket spor som blir det endelige. Vi pleier å si at for oss spiller det ingen rolle hvilket spor som fører fram, bare det fører fram til en god løsning.