Stortinget - Møte onsdag den 2. april 2008 kl. 10

Dato: 02.04.2008

Tilbake til spørretimen

Spørsmål 1

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:15:51]: «Tildeling av forhåndsdefinerte områder, TFO, er viktig for å utnytte små felt i mer modne områder. Den bidrar til god kapasitetsutnyttelse av eksisterende infrastruktur, og er spesielt viktig for små og nye selskaper på norsk sokkel. Regjeringen har vanligvis utlyst TFO helt i begynnelsen av året, noe som har gitt oljeindustrien en forutsigbarhet de er svært avhengig av. Nå er dette forsinket, noe som gir næringen tidspress i deres arbeid med søknadsprosessen.

Når vil OED komme med utlysning av TFO 2008?»

Statsråd Åslaug Haga [11:16:28]: Jeg deler representanten Solvik-Olsens syn på betydningen av god ressursutnyttelse på sokkelen. Det er nettopp tanken bak ordningen Tildeling i forhåndsdefinerte områder, TFO, som er et viktig instrument i lete- og konsesjonspolitikken. TFO-ordningen ble innført i 2003, da letevirksomheten var lav og fallende. Hensikten med ordningen var å stimulere til ytterligere leting og derved gjøre det mulig å utnytte små funn i modne områder på sokkelen. Ikke minst har TFO vist seg å være viktig for å gi muligheter og forutsigbarhet for de nye, små aktørene på sokkelen.

TFO-ordningen har medført mange nye tildelinger i områder der det allerede har vært gitt utvinningstillatelser. Dette er areal som tidligere er tilbakelevert til staten uten at alle mulighetene derved er uttømt, og der andre aktører kan se nye muligheter. TFO-systemet er derfor et viktig virkemiddel for å tilby de tilbakeleverte områdene til nye interessenter. Dette er viktig for god og effektiv utnyttelse av de nasjonale ressursene og den eksisterende infrastrukturen. Resultatet av tidligere TFO-tildelinger er økt letevirksomhet etter små ressurser, som samlet sett gir et viktig bidrag for å sikre haleproduksjonen på norsk sokkel.

Jeg understreker at TFO karakteriseres ved at man tildeler rettigheter i områder der det tidligere har vært aktivitet, mens myndighetene i de nummererte konsesjonsrundene vurderer letevirksomhet i områder der man tidligere ikke har hatt aktivitet. Men det er likevel viktig for meg - også i TFO-runden - å ha oppmerksomheten bl.a. på hensynene til fiskeri, biodiversitet og utfordringene knyttet til kystnær aktivitet.

Departementet arbeider nå med utlysing av TFO 2008. Vi vil om kort tid kunngjøre runden og invitere selskapene til å søke om utvinningstillatelse i årets TFO-runde. Vi har siden TFO ble etablert, satt 1. oktober som frist for selskapene til å søke om tildeling. Det vil ikke bli noe avvik fra dette i år. Selskapene vil få den tid de trenger for å vurdere hvilke blokker de skal søke på.

La meg også bare legge til til slutt at vi i løpet av dette året vil ha en gjennomgang av TFO-ordningen. Det mener vi er naturlig etter at ordningen nå har fungert i noen år.

Eirin Faldet hadde her overtatt presidentplassen.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:19:15]: Jeg synes først det er veldig positivt å høre statsrådens støtte til TFO som sådan. Det er jo kjent at regjeringspartiet SV har gått hardt ut mot TFO, og de mener det er en udemokratisk prosess. Jeg registrerer at det for en gangs skyld sitter en SV-er i salen under spørretimen og følger med nettopp på dette. Så det er nok flere som er interessert i å høre hva statsråden sier.

Det som samtidig er interessant her, er om den debatten som foregår - en ser at det er en sprik i Regjeringen om TFO er positivt eller ikke - gjør at en her skaper en usikkerhet for oljeindustrien. Når en nå får en utsettelse av utlysningen på et par måneder i forhold til det som har vært normalt, skaper det et unødvendig press på måten oljeselskapene agerer på, når en fortsatt har den samme tidsfristen for å søke. Ser statsråden at oljeselskapene da gjerne kan ha dårligere tid, og dermed ikke får like gode søknader sendt inn til Regjeringen? Vil statsråden i så fall ta hensyn til det?

Statsråd Åslaug Haga [11:20:20]: Vi mener at selskapene har rikelig med tid med en frist som settes til 1. oktober. De fleste selskapene har god erfaring med dette, og vi gjennomfører jo prosessen rundt TFO i stor åpenhet.

Jeg er opptatt av at vi i disse prosessene skal ivareta to hensyn. For det første skal vi sikre at vi har grundige gjennomganger med faginstansene, enten det er miljømyndigheter eller fiskerimyndigheter. For det andre må vi sjølsagt sørge for at selskapene har tilstrekkelig tid til å gjøre grundige forberedelser i søknadsprosessen. Jeg mener at vi ivaretar begge disse hensynene gjennom den prosessen som vi har lagt opp til i år.

Ketil Solvik-Olsen (FrP) [11:21:18]: TFO har blitt gjort mange ganger, som statsråden selv sier. Slik sett skulle en tro at prosedyrene her var relativt greie, og at kunnskapsinnhentingen var gjort for lenge siden på de fleste områdene. Derfor står denne forsinkelsen i et litt underlig lys. Jeg antar at det ikke er så enorme områder som blir åpnet for første gang, og da virker det jo som om det er interne stridigheter, der SV setter seg på bakbeina av uforståelige grunner, som faktisk er årsaken her.

En annen ting som det er greit å få bekreftet om prosessen videre, er: Statsråden har snakket om åpenhet i departementet. Det synes jeg er positivt. Men hun har også snakket om muligheten for å sende saker ut på høring, slik at stadig flere skal få uttale seg. Hvordan vil dette prinsippet om høring som statsråden har uttalt seg om tidligere i andre saker, eventuelt ramme eller påvirke TFO-runden etter at selskapene har søkt, og før de eventuelt får tildelt de utlyste lisensene?

Statsråd Åslaug Haga [11:22:22]: La meg først si at jeg er opptatt av grundighet i alle disse prosessene. Og ja, vi har erfaring siden 2003 med å håndtere disse prosessene. Det tilsier ikke at det ikke er et behov for oss for å gå fulle runder med fiskerimyndigheter og med miljømyndigheter. Jeg legger veldig stor vekt på at prosessene skal foregå på en sånn måte at vi evner å ta inn over oss synspunktene og gjøre de reelle avveiningene som det er behov for.

Når det gjelder åpenheten som jeg legger opp til i alle prosesser som angår olje- og gassvirksomheten, legger vi det sjølsagt ikke opp slik at det i seg sjøl bidrar til å forsinke prosessene. Det ligger til grunn for alt vi gjør. De systemene vi har for runder og tildelinger, vil gå sin gang, men innenfor rammen av det legger vi opp til maksimal åpenhet.

Presidenten: Stortinget går da til spørsmål 6.