Stortinget - Møte onsdag den 4. juni 2008 kl. 10

Dato: 04.06.2008
President: Carl I. Hagen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Interpellasjon fra representanten May-Helen Molvær Grimstad til barne- og likestillingsministeren:
    «En god barnevernstjeneste forutsetter at de som har det daglige ansvaret for den, kan basere seg på langsiktige og trygge rammevilkår. Barnevern er derfor dårlig egnet for tradisjonelle anbudskonkurranser, der kortsiktige økonomiske kriterier oftest blir avgjørende. Et økende antall barn opplever at barnevernet må overta omsorgen for dem. Når barnevernet overtar omsorgen, får barnet tilbud om fosterhjem eller institusjonsplass. Både ansatte i kommunen og i Bufetat melder om at det er økonomiske forhold som i stor grad avgjør hvilket tilbud barnet får. De etterlyser et større fokus på hvilket tilbud som er til barnas beste. Mange institusjoner opplever at staten gjennom anbudsrunder presser prisene slik at det går ut over kvaliteten på tilbudet til barna.
    Hvordan vil statsråden sikre at barnas beste, og ikke kortsiktige økonomiske hensyn, blir styrende for hvilket omsorgstilbud barnevernet gir?»

  • Sak nr. 2

    Interpellasjon fra representanten May-Helen Molvær Grimstad til barne- og likestillingsministeren:
    «Familievernet driver med både behandling og rådgivning, mekling og med utadrettet forebyggende familiearbeid. Etter at samboere med barn ble pålagt mekling etter samlivsbrudd, har familievernet fått økt pågang uten økte rammer. Det innebærer at det forebyggende arbeidet blir nedprioritert til fordel for mekling ved samlivsbrudd. Å stå månedsvis i kø når du sliter med samlivsproblemer, kan i mange tilfeller heve konfliktnivået og gjøre veien til samlivsbrudd kortere. Barn som opplever samlivsbrudd, greier seg dessuten mye bedre når foreldrene klarer å samarbeide. Forebyggende familiearbeid kan gjøre at færre barn opplever samlivsbrudd, og styrker muligheten for godt foreldresamarbeid i etterkant av et brudd. Derfor bør familievernet drive mer forebyggende arbeid, ikke bare mekling.
    Vil statsråden bidra til at familievernet får mulighet til å drive mer forebyggende arbeid for å hjelpe par til å få et bedre samliv?»

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 11.28.