Stortinget - Møte fredag den 24. oktober 2008 kl. 10

Dato: 24.10.2008

Formalia

Minnetale over tidligere stortingsrepresentant Ole Frithjof Klemsdal

Presidenten: Ærede medrepresentanter!

Tidligere stortingsrepresentant for Høyre Ole Frithjof Klemsdal døde 18. august – 85 år gammel.

Ole Frithjof Klemsdal var født 26. juli 1923 i Mandal. Han tok middelskoleeksamen i 1940, etterfulgt av eksamen fra yrkesskole i 1941 og handelsskoleeksamen i 1944. Tre år senere ble han uteksaminert fra Oslo tekniske skole. De første to årene etter avlagt eksamen arbeidet Klemsdal som konstruktør i USA. I 1948 begynte han som driftsingeniør i familiebedriften Mandals Motorfabrikk. Motorfabrikken ble hans arbeidssted resten av hans aktive yrkesliv, bare avbrutt av en periode som arbeidsstudieingeniør ved NEBB i Oslo i årene 1952–1953. På Mandals Motorfabrikk var han driftsleder fram til 1967, da han ble disponent ‑ en stilling han innehadde til han ble valgt til Stortinget høsten 1981.

Ole Frithjof Klemsdal var formann i Mandal Unge Høyre i 1949–1950 og hadde flere verv i Mandal Høyre. Han var medlem av Mandal bystyre i årene 1953–1963, og han var medlem av formannskapet helt fram til 1959. I 1957–1958 var han varaordfører. Han hadde også en rekke kommunale og offentlige verv, bl.a. formannsvervet i det lokale elektrisitetsverk, i kommunens tekniske utvalg og i havnestyret. Han var i mange år styremedlem i Mandal sparebank, hvor han var styreformann i perioden 1970–1982. Klemsdal var i to perioder, på 1960‑tallet og på 1980‑tallet, styreformann i Motorfabrikkenes landsforening.

Ole Frithjof Klemsdal var vararepresentant til Stortinget for Høyre i Vest‑Agder mot slutten av stortingsperioden 1966–1969, etter et nytt valgoppgjør i mai 1969. Han var også vararepresentant i perioden 1973–1977, men møtte ikke på Stortinget i denne perioden. Klemsdal ble valgt som fast representant ved valget høsten 1981, og han ble gjenvalgt for perioden 1985–1989. I den første perioden satt han i forsvarskomiteen, mens han i 1985 ble medlem av energi‑ og industrikomiteen. Han var varamedlem i den utvidede utenriks‑ og konstitusjonskomité fra oktober 1984.

Ole Frithjof Klemsdal kom overraskende inn i rikspolitikken. Hans navn hadde ikke figurert under forhåndsnominasjonen, men nominasjonskomiteen var ikke i tvil da hans navn ble brakt opp, og ville ha Klemsdal på den utsatte annenplassen. Klemsdal var på forretningsreise i USA, men ble svært overrasket da han i Seattle ble presentert for nominasjonskomiteens forslag – med beskjed om at komiteen ønsket svar omtrent på stående fot.

Forsvars‑ og sikkerhetspolitikk var blant de helt sentrale politiske saksområder i første halvdel av 1980‑årene, og som medlem av forsvarskomiteen var Klemsdal naturlig nok sterkt engasjert i disse spørsmålene. Samtidig var han en dyktig distriktsrepresentant og en varm talsmann for næringslivet. Dette gjaldt ikke minst små og mellomstore industribedrifter – en type bedrift han kjente ut og inn etter sine mange år i familiebedriften Mandals Motorfabrikk. I sin annen periode på Stortinget kunne Klemsdal som medlem av energi‑ og industrikomiteen vie det meste av sitt engasjement nettopp til næringsliv og bedrifter.

I Fædrelandsvennens omtale av 60‑årsjubilanten Klemsdal i 1983 heter det bl.a. at han i all sin ferd har vært like pålitelig som den gamle gode Marna‑motoren.

Dette er ord som passer like godt som beskrivelse av Klemsdals tid på Stortinget.

Vi minnes Ole Frithjof Klemsdal for hans virke på Stortinget og lyser fred over hans minne.

Representantene påhørte stående presidentens minnetale.

Presidenten: Fra Arbeiderpartiets stortingsgruppe foreligger søknad om foreldrepermisjon for representanten Espen Johnsen i tiden fra og med 1. november 2008 til og med 17. januar 2009.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  • Søknaden behandles straks og innvilges.

  • Vararepresentanten, Synnøve Brenden Klemetrud, innkalles for å møte i permisjonstiden.

  • Synnøve Brenden Klemetrud innvelges i Lagtinget for den tid hun møter for representanten Espen Johnsen.

Presidenten: Representanten Torbjørn Hansen vil framsette et representantforslag.

Torbjørn Hansen (H) [10:05:50]: På vegne av representantene Elisabeth Røbekk Nørve, Svein Flåtten, Øyvind Halleraker og meg selv vil jeg fremme forslag om reduksjon av bedriftenes administrative kostnader.

Presidenten: Forslaget vil bli behandlet på reglementsmessig måte.