Stortinget - Møte mandag den 3. november 2008 kl. 12

Dato: 03.11.2008
President: Carl I. Hagen

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1 [12:04:14]

    Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til godkjennelse av EØS‑komiteens beslutning nr. 79/2008 om innlemmelse i EØS‑avtalen av direktiv 2007/44/EF av 5. september 2007 om prosedyreregler og kriterier ved tilsynsmessig vurdering av erverv og forhøyelse av eierandeler i finansiell sektor ((Innst. S. nr. 17 (2008–2009), jf. St.prp. nr. 83 (2007–2008)))

  • Sak nr. 2 [12:06:10]

    Innstilling fra familie‑ og kulturkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Erna Solberg, Olemic Thommessen, Martin Engeset, Elisabeth Aspaker og Sonja Irene Sjøli om å gjenopprette og utvide forsøksordningen med kommunalt ansvar for barnevernstjenestene ((Innst. S. nr. 20 (2008–2009), jf. Dokument nr. 8:91 (2007–2008)))

  • Sak nr. 3 [12:45:33]

    Interpellasjon fra representanten Hans Olav Syversen til justisministeren:
    «Politi, forskere og antirasistiske organisasjoner mener å kunne registrere en markant økning i voldshandlinger som er rasistisk motivert. I sommer ble en mindreårig asylsøker skutt på asylmottaket han oppholdt seg på, og flere andre tilsynelatende umotiverte og grove voldshandlinger er etter politiets vurdering helt klart rasistisk motivert. Det sier seg selv at dette skaper frykt hos mange innvandrere og vanskeliggjør den integrering vi er avhengig av å lykkes med i vårt samfunn. Gode holdninger er noe vi alle må arbeide for, men det er også tiltak som myndighetene kan iverksette. Tidligere har det f.eks. vært spesialgrupper i politiet som i samarbeid med andre har arbeidet i forhold til ytterliggående ungdomsgrupper. Videre pekes det på behovet for bedre registrering av denne type vold og mer forskning på feltet.
    Hvilke tiltak mener statsråden bør iverksettes for å hindre en ny bølge av rasistisk motivert vold?»

  • Sak nr. 4 [13:38:03]

    Interpellasjon fra representanten Åse Gunhild Woie Duesund til justisministeren:
    «Ved samlivsbrudd er hovedregel ved deling av formue at opparbeidede rettigheter i offentlige eller private pensjonsordninger holdes utenfor delingen. Muligheten som ekteskapsloven § 61 b gir til å gi kompensasjon for dette ved urimelige utslag, har liten eller ingen praktisk betydning. Dette oppleves urimelig av mange som opplever samlivsbrudd i dag, særlig godt voksne kvinner, som har tatt på seg mangeårige omsorgsoppgaver i hjemmet. Ved samlivsbrudd får disse kvinnene ingen pensjonsrettigheter for sitt oppofrende arbeid, fordi de ikke omfattes av reglene for omsorgsopptjening. I forrige stortingsperiode gav et bredt flertall i Stortinget støtte til den daværende regjeringens plan om å utrede praktikable regler i ekteskapsloven som gav større rettigheter ved deling av felleseie til denne persongruppen.
    Hva har nåværende regjering gjort, eventuelt vil gjøre, med denne problemstiIlingen?»

  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 14.24.